trafoda FRA testi ve mıknatıslanma akımı olcumu

haluk beyin kitabında FRA testi ile ilgili bilgi yoktur. FRA testinde zaten Türkiye de kaynak yok. internetten araştırırsan ingilizce olarak çok döküman bulabilirsin. omicron un sitesinden video bile indirebilirsin. ama dediğim gibi ingilizcen iyi ise. FRA üzerine profesörler bile kafa yoruyor.
 
Sn orion ve Emir veriğiniz bilgiler için teşekkurler ingilizcem iyi sayılır ingilizce kaynaklara bakacam internetten tesekkurler tekrar ilgilendiğiniz için...
 
sayın ercan25eem arkadaşım:
FRA testini biz halen sadece trafoların referans değerlerini almak amacıyla yapmaktayız.Bu testle ilgili bir yorum yapmak için trafonun bir ve daha önceki eğrilerini görmek gerekiyor.tüm traflarımızda sadece değer alarak referans hazırlıyoruz.Çünkü trafo hakkında yorum yapmak için imalatçı firmanın kataloğu (ingilizce)dışında bir belge bulamadık.hatta referansı olan trafoların bazıları arıza yaptığında bu chazla aynı arızayı teyid eden değer alamadık sayılır.İkaz akımlarını ise doble cihazları ile 10000 voltta ölçüyoruz. normal olarak bu gerilimde akan akım miktarıdır.miliamper mertebelerinde olan ikaz akımı faz-nötr arası ölçülerek mukayese ediliyor.
 
Sn proton54 verdiğiniz bilgiler için tesekkurler....
 
FRA ölçüm sonuçlarını etkileyen bir kaç sebep vardır. aynı cihazla bile ölçseniz kabloların uzunlukları farklı ise grafikler farklı olacaktır. sonra artık mıknatisiyet düşük frekanslarda etki eder. gibi bir kaç etken var grafiklerin farklı olmasına.
 
Saygıdeğer arkadaslar fra testtini yüzlerce kez hem sağlam hemde arızalı trafolda yaptım fakat grafikler her seferinde farklı cıktı ,hakikatten elimde yüzlerce döküman var fakat hala net bir sekilde ne yorumlaya bileni gördüm nede duydum eger yorumlamayı bana ögreticek bi arkadas varsa elimdeki grafikleri ona yollıyabilirim.
 
sayın mehmet muratoğlu grafiklerinizi yorumlamaya çalışırım. ben de bu konuda çok kafa patlattım da . hatta yakında bu konu ile ilgili bir ar-ge çalışmam olacak
 
FRA testi kabaca şöyle tanımlanır. FRA testi bir trafonun parmak izidir yani dışarıdan herhangi bir etki olmadığı sürece bu testin sonuçları değişmez. FRA test sonuclarını fabrika test sonucları ile karsılaştırabilirsin yani. Peki FRA testi ne zaman yapılmalıdır. Kısaca şu gibi durumlarda bu test yapılmalıdır .: 1)Trafonun herhangi bir sebepten dolayı yeri değiştrilmiş ise ( yani her taşıma işleminden sonra bu yapılmalıdır) .
2) Trafoda kısa devre meydana gelmiş ise
3) Trafo üzerinden aşırı akım geçmiş ise
4) Trafoya yapılan diger testlerde herhangi bir olumsuzluk gözlenmiş ise ,
bu test yapılmalıdır.
Kabaca FRA testinden alınan grafiğin yorumu şöyledir. Grafik 4 parçaya ayrılır ;
5 kHz e kadar olan kısım trafonun çekirdeği ile ilgili olan kısımdır;
5 kHz - 50 kHz arasındaki kısım sargılar arasındaki etkileşimi gösterir
50 kHz - 1 MHz arası sargının kendi içindeki durumunu gösterir
1 MHz - 2MHz arası ise baglantı noktalarının durumunu gösterir.
Yani elde ettiğiniz grafiğin hangi bölümünde bir bozulma varsa arızanın nerede olduğunu saptayabilirisiniz ...
 
SFRA Testleri ile ilgili bir Doble dökümanı ektedir..
 

Ekli dosyalar

  • SFRA_Training.pdf
    2 MB · Görüntüleme: 53
İkaz (Mıknatıslanma) Akımı Testleri ile ilgilide ekteki kaynaktan testlerin nasıl yapılacağını ve yorumlanacağını ögrenebilirsiniz..
 

Ekli dosyalar

  • Güç Transformatörleri ve Saha Testleri.pdf
    87.3 KB · Görüntüleme: 51

Forum istatistikleri

Konular
129,807
Mesajlar
930,291
Kullanıcılar
452,609
Son üye
sinal1400

Yeni konular

Geri
Üst