Trafoda kademe düşürme faturayı etkilermi?

birbirine zıt cevaplar geldi.denemeden öğrenemeyeceğiz galiba
 
arkadaş sen hiç ölçüm panosunda gerilim trafosunun sayaca girdiğini gördünüzmü
akım değişken voltaj sabit kabul edilir.11 sene dir elektrik santralinde çalışıyorum. sistem bu
hangi fabrikada gördünüz 10000-15000 dolarlık sayaç
sadece üretim merkezlerinde olur bunlar
muammer arkadaş sen direk google dan sayacının nasıl çalıştığına baksanahemen bulursun zaten biz boşkoşuyoruz.
 
bencede kademeyi düşürmen gerekir.Hem cihazların sağlığı hemde elektrik faturan için
Zira grilim düşünce akım da düşer dolayısıyla fatura azalır..
 
Motorun hesaplarındaki nominal değerlerden daha aşağı düşme ile motor yanar ve denirki milindeki güç sabit olduğu halde gerilim düştü akım onu karşılamak için arttı motor yandı....
Özellikle asenkronlarda bu tip problemlerde kayma olayı unutulur ve böyle yorumlar yapılır....

Not : Yukarıdaki cümlelerden , motor devri gerilimle ayarlanır gibi bir mana çıkarmayın ! :rolleyes:

Motor Sargılarını kavuran nedir?
 
rakamsal olarak gerilim 240 dan 220 ye indirdiğinde elk faturan toplam gücüne bağlı olarak düşer. Sebebi ise elk motorlarının gücü düştüğü için. toplam yükün 1000 kw ise bunu göz ardı etmemelisin. ama voltaj düşük olduğu zamanda 220 nıın altında motorların ısınır, bu da zararlı.
 
Çalışmakta olduğum fabrikada faz-nötr arası voltaj 240 V.Fazlar arası 400'ün üzerinde.Trafodan kademe ayarını düşürmek istiyorum ama faturaya nasıl yansır bilmiyorum.şimdiden görüşleriniz için teşekkürler.

sn muammer ayan
bazı işletmelerde motorlar bazen yükte bazende boşta çalışırlar.boşta çalışan motorun gerilimi etiket geriliminden yüksekse çektiği akımda yüksektir.
bu işin idali nedir? etiket değeri 380v olan bir motora 380v uygulamaktır.
ayrıca gerilimin yüksek olması kompanzasyon panosunada zarar verebilir.vermiş olduğun değerler yüksek.bir kademe düşmenizde fayda var. kolay gelsin.
 
Motor Sargılarını kavuran nedir?

Hocam , izninizle dikkat çekmek için sorunuza soru ile cevap vereyim.
İlk kalkışta , nominal gerilim uygulandığı halde , giderek düşen 10-20 katı gibi "demeranj " akımı çekilir . Neden ?
 

Ekli dosyalar

  • kayma.JPG
    kayma.JPG
    43.3 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
arkadaslar sayaçlar ag de de olabilir og de de olabilir 400 kva trafoyu ag den olçebilirsin ama 400 uzerine çıktın mı o zaman işte onu yapamazsın yani sayaçlar ag den olçer tezi yanlış her 2 noktadanda olçum yapılabilr burda unemli olan kademesi degiştircek trafonun olçumunun nerden oldugu hemde gerilim dusunce akım yine artacak
 
konu tartışalı yıllar olmuş ama ben yinede yazmak istedim. gerilim düşükse sayaç az yazar çok yazar diye bi mantık yok arkadaşlar .sonuçta sayaç aynı sistemde bağlı yani sayaça etki eden gerilim ile motora etki eden gerilim aynı değerde motorun çektiği akımda sayaçtan geçen akım olduğuna göre trafo gerilim değerini yükselt yada alçalt bir şey değişmez .diyelimki 1000 watlık bir alıcı yükümüz var omik yük olsun cos katmayalım işin içine .1 kw bir cihaz imal edilirken gerilim değeri sabitmiş varsayılıp imal edilir.mesala 220 volt gibi ona görede cihazın çekeceği akım waat/u=ı olur cihaz etiketine yazarlar 4.5Amper.ama tesisteki gerilim 210 volt ise 1000/210=4.7 amperdir demek yanlıştır . gerilim düşer ise çekilen akımda düşer gücü sabitmiş gibi düşünmeyin gücü etkileyen en büyük etken gerilimdir.elektrik sayacıda aynı şekilde gerilim bobini ile akım bobininde oluşan manyetiklenmeye göre diski çevirdiğine göre gerilim düşünce çok yazar az yazar diye bir şey yoktur. sayaç çekilen gücü yazar burada güc akıma ve gerilime göre değişeceği için gerilim düşmesi sayacın cok yazmasına neden değildir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,228
Mesajlar
934,563
Kullanıcılar
453,427
Son üye
Selamıcukur

Yeni konular

Geri
Üst