Her zaman yapılan bir hatanın tekrarı...
Güç sabit değildir.Yükünüz , akıllı bir yük değilse , gerilim değişiminden etkilenir.
Matematik ifade ile güç , gerilime bağlı fonksiyondur.
Akıllı yük uygulamada çok ender görülür.
---------
Sayaçlar sadece akıma göre değil gerilime görede hesap yapar !
Yoksa Wattmetre değil Ampermetre derlerdi ...
----------------
Kademe ayarını , nominal çıkış gerilimine göre ayarla.
Anlattığına göre faturan düşer.
Basitce örnekler :
Lambalarınız(akor telliler) ısıtıcılarınız ( yani rezistif yükleriniz , 240 V yerine 220V de daha az güç çeker.Tabiiki daha az aydınlatır-ısıtır , bu aydınlatma size yetiyorsa devammm.Zaten 220V için yapılmamışlar mı ?
Motorlar için , bir motor uygulanan gerilimden çok , milindeki yüke bağlı olarak güç çeker.Ancak bakır , saç ve vantilasyon kayıpları gerilim düşmesi ile çok az bir miktar düşer.Bu miktar tasarruf mevzuu olacak düzeyde değildir.
Motorlar için örnek sayısı çoktur.Fan gibi şeylerde artan ve ya azalan gerilime göre motorun devri değiştiği gibi yaptığı iş de değişir.Bu gücün değişimi demektir.
Motor bir hidrolik sistemi takrik ediyor olsun.Gerilim düşümü ile birlikde devirde düşer ve sitemin hareket hızı azalır.YÜKÜ belirli hızda hareket ettirmek için gereken güç sabittir , evet , ama hız düştüğü için güç daha az gerekir.
Motorun hesaplarındaki nominal değerlerden daha aşağı düşme ile motor yanar ve denirki milindeki güç sabit olduğu halde gerilim düştü akım onu karşılamak için arttı motor yandı....
Özellikle asenkronlarda bu tip problemlerde kayma olayı unutulur ve böyle yorumlar yapılır....
Not : Yukarıdaki cümlelerden , motor devri gerilimle ayarlanır gibi bir mana çıkarmayın !