Trafodan yağ numunesi alma

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaklaşık 10 adet trafomuza yağ testi yaptırıcaz ve bikaç yerden fiyat aldık. Test için talep edilen ücret kadar, yağın alınması yani numune alınması içinde o kadar ücret talep ediyorlar. Merak ettiğim şey şu. Yağ numunesi alırken özel vakumlu bir tüp felanmı kullanılıyor yoksa direk yağ numune hattından kavanozlara doldurup teste gönderilebilirmi?
Yağ numunesi nasıl alınır açıklayıcı resim vs varsa sevinirim. Teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Trafoların alt tarafında bir vana bulunur. Bu vanadan alınır yağ numunesi. Ama biraz dikkat ister.
Önce temiz olduğunu bildiğiniz bir şişeyi veya kavanozu biraz alkolle çalkalayın ve alkolü dökün. Şişenin içindeki alolün buharlaşmasını bekleyin (Şişeyi iyice temizlemiş olduk).
Vananın altına bez koyun ki damlayan yağ ile uğraşmayın. Temiz numune almak için vanayı çok az gevşeterek, uç kısmındaki yağı başaka bir kaba biraz akıtın.
Şimdi temizlediğimiz şişeyi yaklaşık 1 litre kadar yağ ile doldurun. Vanayı kapatın. İş bitti. Sıra yağı teste göndermede...
 
Öncelikle çok teşekkür ederim ancak burada başka sorularımda olacak.
İlk olarak yağ alındıktan sonra ne kadar zaman içerisinde ve nasıl sevk edilmesi gerektiği( galiba ışık görmemesi gerekiyor.). Bir diğer sorum ise yağa gaz testide yapılacağı zaman trafonun alt kısmından değilde üst tarafındaki numune hattından yağ almak gerekiyormuş. Elimdeki trafo katoloğunda öyle yazıyor. Bunlarıda yanıtlarsanız sevinirim.
 
sn.darma

Numuneyi aldığınız kavanozu gazete kağıdıyla sarsanız yeterli ve en geç 1-2 gün içerisinde firmanın elinde olması gerekli diye biliyorum yanılıyorsam bilen arkadaş uyarsın ama ben şimdiye kadar hep böyle yaptım

Gaz testinide kendiniz yapabilirsiniz; Bucholz rolesinin üstünde bir gaz boşaltma musluğu vardır , çakmağınızı yakıp muslugu hafif açtığınızda trafoda gaz sıkışması olup olmadığını musluktan çıkan alevde farkedebilir ve bu şekildede trafonun gazını almış olursunuz.

Tabi bunu trafoyu devre dışı yapıp toprakladıktan sonra yapmakta büyüükkk fayda var!! ;)

Kolay Gelsin...
Saygılarımla...
 
Sn. Burçin benim gaz testinden kasteddiğim yağın içerisinden çözünmüş olan gazlar (etan,metan,bunların yüzdeleri vs.). Sizin dediğiniz bucholzda gaz varsa yaılabilecek bir test anladığım kadarıyla ve gazın yanıcımı değilmi olduğunu gösteriyor. Ama benim kasteddiğim o değil. Birde gaz testi için alınacak yağ trafonun üst kısımlarındanmı alınmalı ve yine normal bir kavanoza boşaltsak oluyormu ?
Bunları yanıtlarsanız sevinirim. Teşekkürler.
 
Arkadaşlar yağdaki gaz testlerini yapacak olan firmalar alınacak olan yağ numunesinin enjektör ile çekileceğini söylüyor. Nereden ve nasıl çekiyorlar. Bilen varsa bilgilendirmesini istiyorum
 
yağ numuneleri enjektör ile alınır doğrudur sebebinin yağalım esnasında yağla hava temasınının istenmemesidir. birde farklı seviyelerden alınırdı gaz tankın içinde homojen değildir.

camdan kocaman enjektörleri var ninik vanalarla bir ince hortuma bağlı buda yağ numunesi alma vanasına bağlanıyor ve yağ biraz boşa atıldıktan sonra enjektör tarafından emiliyor dolduğu zaman vanalar kapatılarak ışık görmemesi için bir çantaya koyuluyor
 
Numune yağ alma olayını bu kadar abartmak doğru değil Burçin arkadaşımız olayı açıklamış bende yağ numunesini trafonun altındaki vanadan alıyorum ve konserve kavonozuna doldurup hava ile temasını önlemek için kavonoz kapağını parafinle kapatıyorum. (mum)
 
siz yine istediğiniz gibi alın yağ numunesini ama bunlar önemli şeylerdir bizde bu işi yapan bir test ekibi vardır ayrıca Bucholz da yanıcı gaz çıkarsa trafonun darbe aldığını gösterir ve test edilmeden kesinlikle servise alınmaz en azından biz de öğle 100 mva trafolarda biz bu şekilde yapıyoruz, dediğim gibi siz istediğiniz gibi yapmaya devam edin isterseniz bunlar bizim için önemlidir 1 milyon ytl bizim aldığımız trafolar
 
sn.hsnuys

Bahsetmiş olduğunuz yöntem gerçekten mantıklı ve yapılması gereken bir işlem.Yağı şırıngayla almak yada kavanoza alıp ağzını mumlamak suretiyle alınan numunelerin ölçümlerindeki farklılık ne kadar olur aslında buda bir tartışma konusu.Herşeyin doğrusunu bilmekte tabiki yarar var.

Ama şuda varki ABB gibi bir firma bile trafolardan numuneyi kavanoza alıyor.İşletmemde 44 tane ABB trafo var ve bakımlarınıda ABB'den ekip getirip yaptırıyoruz.Demekki onlarda bu işi profosyenelce yapmıyorlar....
 

Forum istatistikleri

Konular
129,024
Mesajlar
922,607
Kullanıcılar
451,273
Son üye
Cerdemli

Yeni konular

Geri
Üst