trafolar işletme topraklaması bağlanmadan çalışırsa ne olur?

b ve c ve toprağa geçen akımın vektörel toplamları 0 olması lazım önceki verdiğim örnekte de bu anlatılıyor zaten

Sn 1974 burdur
bu soru kafamı iyice karıştırmıştı bir kaç gündür. başka araştırmalar da yaptım. ve özür diliyorum ilk resimde toprağa akım akmaz haklısınız. eğer faz toprak arızası olursa o fazdan toprağa akım akar ve topraktan trafonun nötr noktasına doğru bir akım akar.
 
arkadaşlar normal olarak çalışır diyorsunuzda trafo içinbu oldukça tehlikeli değilmi?
 
emir kardeşim ben de zamanında bu konuyla cok ilgilenmiştim ozamanlar aklımda şu kaldı ;

bir trafo izole ise , faz toprak arızası meydana gelirse arıza akımı akmaz diye birşey yok ,sadece nötr noktasından arıza akımı dolaşmaz ,arıza akımı sistemdeki diğer topraklı noktalardan arıza noktasına dönerek çevrim tamamlar
 
aslında mesleki deneyimlerim doğrultusunda bir de şu durum var. Trafonun faz kolları iletken , toprakta bir iletken , dolayısiyle bir kapasite oluşur faz torak arasında.Bu kapasitif enerji topraktan nötr noktasına akarak kaybolmak isteyecektir.Ayrıca bu durum trafoya kalıcı bir kapasitif yük olarak kalmaya devam edecektir.Oluşan diğer güvenlik zaafiyetleri de arkadaşlar zaten ifade etmişler.
 
Normal olarak çalışır.Faz,toprak arasında bir izolasyon hatası oluştuğunda bir potansiyel fark olmadığından sistem normal çalışmaya devam eder.Bu arıza varken diğer fazlardan birisi ile temas eden kişi 2 faz arasına girmiş olur.Ayrıca trafo faz faz kısa devresine maruz kalmış olur.Avantajları ollduğu kadar dezavantajlarıda var.

Aynen Katılıyorum.
 
bence 3 fazlı yüklerde sıkıntı olmaz ama 1 fazlı yüklerde kesinlikle gerilim dengesizliği olacaktır trafoya en uzak aboneler yüksek voltaja maruz kalırlar

benzeri bir durumla karşılaşmıştık trafonun işletme topraklaması kopmuştu trafo panosundan ölçtüğümüzde faz-nötr arasını 240 volt gerilim vardı 30 direk ilerdeki abonede ise 416 volt gerilim ölçtük ve o evdeki tüm cihazları yakmıştı
 
hsnuys arkadaşım trafonun yıldız noktasını işletme topraklamasıyla topraklamadığımız zaman kaçak akım korumasının çalışmadığını söylediniz, faz hataları yolunu bulamıyo dediniz. koruma topraklaması bunun için yapılmıyomu, yanlış biliyorsam düzeltiniz lütfen.

saygılarımla.
 
bir trafonun işletme topraklaması yapılmazsa toprak temaslı bir arızada sağlam olan fazların toprağa karşı gerilimleri artar.trafoya işletme topraklaması yapmayabilirsiniz bu zamanda şebekeniz IT şebeke olur ıt şebekelere bağlı olan cihazların yalıtım seviyeleri sistemdeki en yüksek gerilim artışlarını karşılayacak derecede yüksek olmalıdırlarki arıza anında sağlam kalabilsinler.TT şebekelerde arıza durumlarında aşırı akımlar oluşur ıt şebekelerde ise aşırı gerilim artışları sözkonusudur. her iki sistem de topraklamalar yönetmeliğindeki direktifler doğrultusunda boyutlandırılmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,108
Mesajlar
933,182
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst