trafolar neden patlar? Nasıl önlem alınır?

sayın akadaşlar teknik olarak trafoların yağları herhangi bir şekilde su almadığı sürece bozulması mümkün değil.trafo yanmalarına baktığımız zaman küçük güçlü olanların(25-50-63-100)yanması daha basit.bunun üzerindeki trafoların yanması için
1-kısa devre akımına uzun süre maruz kalması
2-yıldırım gerilimine ve yıldırıma korumasız maruz kalması
3-süikast düzenlenmesi
4-imalat hatası
5-kişi hatası
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
1-trafo soğutamayacağından fazla ısı üretir ve kapalı bir yağ çevrimi olduğu içinde genleşmeden patlayabilir.(Fakat koruması var bunun için içinde BUCHOLZ RÖLESİ var)

2-yıldırım gibi olaylarda yüksek gerilimden ötürü yeterli koruması yoksa patlayabilir(fakat parafudrlar var bunun içinde)

3-Aşırı yükten dolayı olabilir(fakat bunun içinde aşırı akım koruma röleleri var.)

diyeceksin ki niye patladı tüm Bakım ve elektrik korumaları olsaydı trafoda patlamazdı.

Örnek olarak şahit olduğum olaydır. tek'in adamları bir trafonun yüksek gerilim sigortasının atmış olduğunu görünce sigortayı çıkarıp yerine karşıdan karşıya inşaat teli gerdiler..... :mad:




:):) arkadaşım ilk defa senden duydum ama inanmak için hiç zorlamadım kendimi,çünkü bunlar bunu hep yapıyor... bizim sokağın başında birtane trafo vardı bütün mahalleyi besleyen, o yetersiz kalıyor diye yenilemeye kalktılar, bir avuç :):) başrol kahramanı geldi hepsi tek in elemanı? o gün tır üstünde gelen sıfıfr trafoyu akşam saat 16 dan 23'e kadar tam 6 kez patlatıllar sıfır trafo oldu simsiyah:) :D abi varya sabahkadar heriflere güldüm.... ertesi gün bir özel firmanın teknikerleri geldide nihayet elektriğimize kavuştuk... yoksa maazaallah mahalleyi yakacaklardı :)





başarılı çalışmalar...
 
Trafo köşklerinin temizliği , trafo ve hücrelerin bakımı eskiden de düzenli yapılmazdı hele şimdi hiç yapılmıyor çünkü TEDAŞ özellişti ve tamamen kar amacı güden ticari bir kuruluş haline büründü. Arızalara müdahale,periyodik bakımlar hak götüre kamu kurumlarıyla aralarındaki protokollerde de her zaman problem çıkıyor.
Devletin vatandaşına hizmet sağlayan bu kuruluşların özelleştirilmesi çok yanlış. Hadi özelleştiriyorsun bari sözleşmeni adam gibi yapta vatandaşını madur etme. Denetim mekanizmanı devreye sok ama nerdeee yok yok yok...
Çok yazık bu kafalarla iktidar bu kafalarla idarecilik olmaz...
 
Allah korusun çok tehlikeli....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,757
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst