Trafonun nötrüne neden toprak bağlanır?

Aslında tüm arkadaşlarımın yazdıkları doğru bu olayda hem nötr hattı dengelenmiş olur. Hemde faz ile nötr birbirinden ayrılmış olur yoksa trafonun 220 tarafına kontrol kalemi ile kontrol ettiğinde her iki uçtada enerji görürsün.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
işin teorik açıklaması nedir bilmiyorum ama mantığıklı olan oluşabilecek her hangi bir nötr kesintisinden dolayı sistemi korumak ilk akla gelen bu mantıklısıda bu başkada aklımam bişi gelmiyor :)
 
bugün softstarter panosu geldi.kumandada yine bu olay vardı.kumanda için L2 ve L3 trafoya gidiyor.çıkışı 220vac faz ve nötr+toprak çıkıyor.
soruyu sorduğumdan bu yana herkes ayrı bir cevap verdi.hala tam cevabını bulamadım bu sorunun.araştırıp öğreneceğiz inş.

Kumanda gerilimi için,izole gerilim kullanılmış.Forumumuzda,İZOLE GERİLİM ile ilgili geniş bilgi bulabilir-
siniz.
 
nötr topraklama nedeni koruma amaçlıdır.
 
Sargılar ve nüve arasındaki izoleyi sağlayan düşük gerilim gerektiren yerlerde kullanılan cihaza izolasyon trafosu denilir. Primer ile sekonder arasındaki yalıtımı sağlar. Sekonderde meydana gelecek kısa devre veya yüksek bir akımda, sekonder gerilimi düşeceğinden elektrik çarpmasını zararsız bir hale getirmiş olur. Ayrıca nötr noktası olmayan bir şebekede nötr noktası elde etmek için kullanılır. İzolasyon trafosunun işe yaradığı yer düşük A.C. çalışan yerlerde şebekede oluşan manyetik kirliliğin yüke aktarılmasını önlemiş olur. 1 fazlı ve 3 fazlı olarak imal edilirler. Giriş 380/380-220-110 veya 220/220-110 olabilir. Beslediği yükün daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
 
şimdi herkez kendince bilsede bilmesede biryorum yapmış sizler hiç dengesiz yüklenme ve yıldız kayması diye bir olaya şahit oldunuzmu? benim montajını yatığım bir işletmede nötüre topraklama baglamadım ve dengesiz yükleme yani r s t fazlarına dengesiz yük bagladım ve nötürün sisteme 4üncü fazmış gibi canlı ucoldu yani faz nötür arası 220 volt ken 300 310 volt vermesi tüm elektronik cıhazları bozdu o durki sistemi dengede tutabilmekiçin siz siz olun nötürü topraklayın elin adamı onu istiyorsa mantıklı bir sebebi vardır ben yaşadım ögrendim tabi 20 sene önce şimdi feriştahı gelse bana nötürü topraksız baglatamaz .
 
biz akım trafolarına ve sayaca neden nötr değilde topraklamaya bağlarız ? nötr hattı her zaman sıfır olmayabilir hatalı ölçüm yapar. bu panodaki kontaktörlerin bobinleri hassastır voltaj dalgalanmalarından çok etkileniyor olabilir. bu amaçla toprağa bağlanmış olabilir diye düşünüyorum...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,926
Mesajlar
921,746
Kullanıcılar
451,094
Son üye
ulbeya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst