Transformatör bağlama sorunu

rahimcan01

Üye
Katılım
11 Ara 2013
Mesajlar
74
Puanları
1
Merhaba

Aşağıdaki trafoyu 12 V olarak kullanmak istedim .

Sarı ucun birini köprü diyoda kırmızı ucu da köprü diyodun diğer ucuna bağladım ve regüle ettim .

Regüle etmeden önce 12.5 V olan Volt 16.5V'a yükseldi nedeni nedir acaba 7812 kullanmıyorum max 1 ampere izin verdiiği için .

Trafonun kablolarında sarı(12.5V) ve kırmızı(0V) kullanmam doğru mu?
 
Bakın ,siz 2 çarpı 12.5 volt olarak (Toroidal trafo ile) 2 adet diyotla tam doğrultma yapıp bir elektrolitik kondasatöre bunu girdiğinizde kondansatörün boştaki voltajı dediğiniz gibi 1.414 kat daha fazlası olur,bu çokn normaldir.Bu boştaki voltajın yükselmeyip 12.5 volt dc. seviyesinde kalması için lm7812 kullanmadan da bir yol vardır.Çıkışa paralel (Kondansatör uçlarına paralel) 1.5-1.6 kilo ohm.'luk yüksek omajlı,düşük watt. değerli bir direnci de kullanmaktır bu yol.Bu şekide regüleye girmeden de her zaman voltajınız şebekeye de bağımlı kalarak 12-12.5 volt dc. seviyesinde de kalır.Öbür türlü ancak en küçük bir yükte bu değer 12.5 volta anında da iner,boştaykenise hep 16.5 volt dc. seviyesinde de kalır,kondansatörün boştayken ac'den doğrultmadan sonrası gelen max (Etkin,üst) değeriyle boştayken olan bu fazlaca şarjı yüzünden.Kolay gelsin.
 
Tam olarak anlayamadım bilgim çok az yeni yeni yapmaya başlıyorum . 2 yöntemde direnç ile 12V a indirebilirim ama yüklenmelerde 12V un altına mı iner . Yoksa 7812 kullandıgımda mı yüklenmelerde 12V un altına iner .

Anfi besleyeceğim bu trafo ile . Nasıl bir şey yapmamı önerirsiniz
 
Son düzenleme:

Merhaba.Hayır,tam olarak o şekilde de değil,trafodan 2*12.5 voltu alıp 2 adet örenğin 1N4007 (1 amperlik diyot) ile doğrultup kondansatöre filtreleme için verdiğinizde ve bir dirençle de çıkışını devamlı paralel kullanırsanız,çıkış hiçbir zaman da 12 voltun altına inmez,üstüne de çıkmaz bu değer,12 volt-12.5 volt arasında hep sabit kalır,tam amfinin istediği şekliyle.Yani yapacağınız 12 volt (simetrik olmayan besleme istemeyen bir amfide rahatça da kullanırsnız bu sabit dc. çıkışı ) girişli tda.... serisi bir amfide bu dirençli regüleli dc.doğrultma devresini (Şu anda kullandığım pc ses çıkışındaki amfili ses kuvvetlendiricili hoparlörlerde ayrıca çıkış katı olarak da 2 *22 watt tda serisi bir amfide bu basit doğrultma-regüleli devreyi de kullanıyorum ) kolayca da kullanırsınız. Ayrıca bu şemayı aşağıda sizin için çizip veriyorum.

http://320volt.com/trafo-satin-alirken-dikkat-edin-ileriyi-dusunun/




1N400X serisi 1 amper,1N540X serisi 3 amper verir.Örnek 1N4004 sadece 1 amper,1N5403 sadece 3 ampere kadar net akım şiddetini size verebilir,bu doğrultma devresinde.elektrolitik kondasatör seçiminde yaklaşık 1 amper 1000 mF seçin,5 amper için 4700 mF elektolitik kondasatör iyidir.2. resimdeki + ve - yazan yerlere 1. resimde tüp gibi çizdiğim dairesel bir şekil var ya,onun da üzerinde yazan + ve - uçlara çok dikkat de ederek devredeki bu yerine filtre olarak bağlayacaksınız.Ters bağlarsanız patlar,aman çok dikkatli olarak yerine lehimleyin.Direnç olarak bu 1. devredeki + ve - çıkışa 1.6 k'lık tek bir direnç bağlarsanız (Özetle 2. resimdeki + ve - yazan yerlere paralel olarak hem elektrolitik kondasatörü, hem de tek bir direnç (1.6 K) bağlıyoruz, o şemadan çok farklı olarak,hepsi budur. Neticede de işte size regüleli bir amfi için 12 volt dc. sabit çıkışı da olan bir besleme (Güç) kaynağı böylece hazır olmuş oldu.Güle güle de kullanın.Kolay gelsin.
 
süpersin binbaşı çok sağol .Resim çizmişsin iyi oldu şimdi anladım .
 
Son bir detay daha vereyim.Elektrolitik kondansatörleri seçerken de 25 volt olarak seçebilmenizdir (Kapasitesi 2200,4700 veya 10 000 mF bile olsa) az veya çok yakın olan voltaj değeri her zaman da tehlikedir,paralel direnç olmazsa eğer 16.5 voltluk değer örneğin seçilen 16 volt 4700 mF olarak seçileni için her zaman için patlama tehlikesi veya kısa bir ömürdür,buna da çok dikkat edin.Kolay gelsin.
 
tamamdır çok sağol , kondansator siparişi verdim 25V salı günü gelsin deneyeceğim hmn .
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…