Transformatör kapasite testi

instinct

Üye
Katılım
11 Tem 2007
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
Trafolara yapılan kapasite ve %pf testleri ne amaçla yapılıyor? ve mesela yüksek ve düşük değerlerde anlamamız gereken tehlike işaretleri nelerdir? bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
tehlike işaretsi derken ? neyi anlayamadım.?
 
Trafo endüktif bir eleman olmasının haricinde aynı zamanda kapasitif bir elemandır da. yani trafo barındırdığı kağıt, karton, yağ, gerilimli yüzeyler, topraklanmış yüzeylerden dolayı bir kapasite gibi davranır. ideal kapasitörlerde ( dünyanın hiç bir yerinde yoktur) akımın aktif bileşeninin olmamasını isteriz. fakat az da olsa bir aktif bileşen vardır. işte biz % PF ölçümü ile kapasitörün aktif bileşen akımını ve harcadığı kaybı ölçerek P=UxIx cos fi denkleminden Cos fi yi çekerek kapasitörün Power faktörünü yüzde olarak buluruz. bu da bizi izolasyonun kalitesi yönünden bir bilgi verir. yeni imal edilmiş bir trafoda % PF 0,5 ten küçük olması tavsiye edilir. bu işletme altındaki bir trafoda % 1 e kadar çıkar. bu değerlerin altında ise izolasyonda herhangi bir aksaklık yoktur. ölçümler için özel kapasite ve power faktör ölçer cihaz kullanırız. trafoda AG, YG ve tank arasındaki kapasiteler farklı bağlantı şekilleri ile ölçülür.
 
çok teşekkür ederim açıklama için
 
her zaman trafo testleri konusunda yardımcı olmaya hazırım
 
bir noktada eksiklik var oda ölçülen kapasitif akım değerininde önemli olduğu aynı trafoya belli bir arayla yapılan testlerde %pf kadar kapasitif akımada bakılır ve fark %5 den az olmalıdır.%5 den fazla ise ölçdüğünüz kısımda bir sorun var demektir.
 
Trafo testleri hakkında bilgilerinizi daha ayrıntılı bir şekilde paylaşmaya devam ederseniz sevinirim. Teşekkürler şimdiden..
 
emir guc trafo testlerı hakkında temel bılgıye ıhtıyacım var yardımcı olabılırmısın
 

Forum istatistikleri

Konular
128,755
Mesajlar
920,210
Kullanıcılar
450,822
Son üye
seferarican

Yeni konular

Geri
Üst