mehmet_ist
Üye
sana basarılar diliyorum yazdıklarımı siliyorum cünkü sana hiç bi faydası olmamıs sen bildiğin yolda yürü ....
Son düzenleme:
eyvallah kardes herkesin gorusune saygım sonsuz o zaman sen yukarıda link te yazılı olanları çurut benden sana + pop sen çurutemessen bana + pop ha bu arada Tolga Bey e selam ha bu arada toy oldugunu nerde çalıştıgını soyleyerek kapatmaya çalışıyorsun muhım olan meslek aşkınla kendını kanıtlaman ben sana en dogru adresı gosterdım EMO.SEN DOGRUSUNU SOYLE ne imiş ?
ben sana o kaynagı bulup yazacagım ama al sana bi trafo imalatçısının dusuncesını okutayım (Timsan Transformatör)(http://www.emo.org.tr/ekler/e83ab3ecd0db773_ek.pdf?dergi=14)daha ikna olmadı isen birazda sen araştır
4 - TERMiK KORUMA
izolasyon degerinin azalmasına sebep olan.etkenlerden biri sıcaklıktır. Güç transformatörlerinde
daha çok (Y) sınıfı zolasyon maddeleri kullanılır. VDE standartlarına
göre Y sımfı izolasyon maddelerinin en yüksek devamlı çalısma sıcaklıgı 80 C dır.
Ancak uygulamada en yüksek devamlı çalısma sıcaklıgı; izolasyon yagı için 80 C,sargı
için 85 C olarak kabul edilmektedir.
Buna göre, 85° C degerini asan bir sıcaklıkta güç transformatörünün çalıstırılması
halinde ömrünün azalması söz konusu olur. örnek olarak 95 C sıcaklık degerinde güç
transformatörünün devamlı çalıstırılması durumunda ömrü,yan yarıya azalmaktadır.
Güç transformatörlerinde sıcaklık artısı iki nedene baglıdır.
1 - Çevre sıcaklıgı
2 - Asırı yüklenme
En fazla 40 C çevre sıcaklıgında.transformatörden çekilen yük akımı nedeniyle olusan
sıcaklık degerinin 55 C olması esas alınır.
Durum böyle olunca sıcaklıgın belirlenmesi ve belirli bîr degerde sınırlandırılması
gerekir.
Sn 3elibrahim
alıntı yaptığınız makale belki de 30 sene önceki makale gibi gözüküyor. söylediklerinizde tamamen haklı değilsiniz. çünkü 55 derece ortam sıcaklığında çalışan trafolarımız var Dubai de. yani 45 - 50 derece de ısınma payı var yani 90 - 100 derecede bile çalışan traolar var. yağın 105 dereceyi geçmesi pek tavsiye edlmez.