Kablo kesiti tayini

scm123

Üye
Kayıplar dikkate alınmazsa bir kablonun kesidi o cihazın saniyede çekecegi volt ve ampere göremi tayin edilir.

Okuyarak öğrenmekte yarar var.
2. dökümanda kablo uzunlugundan kaynaklı kayıplarınoda dikkate alarak kablo kesit hesabı yapılmış. Digerindeyse birtakım hesap ve örneklemelerde varsada yükün çekimine ait ve benimde sorum olan ve ögrenmek istedigim zamansal birimi içeren bir örnekleme yok.
hayır, anlık olarak voltaj veya amper yükselirse ne olacak?
yükselmedigini varsayarsak cevabınız ne olur

yükselmedigini varsayarsak cevabınız ne olur
1- elektrikçi veya mühendisi değilim.
2- asla varsayamayız
3- evinizde veya işyerinde kaç kere voltaj ölçünü yaptınız bilmiyorum ama ben asla 2 kere aynı değeri alamıyorum/almadım
4- bu da 2. şıkkı eliyor.
5- elleri dert görmesin benim kafamın bastığı ama matematiğin yetmediği yerlerde @ikayserili ustamızın programından fikir sahibi oluyorum.
6- zaman (saat) olayı son derece değişkendir ve alınan ortalamalar uzun araştırmaların sonucudur, anlık değerler değildir.
8- bu link biraz ilgini çekebilir, hani arar bulamazsın programın linki de var
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kablo-kesit-alanı.150156/#post-983361

Kayıplar dikkate alınmadığında,gerilim düşümü ve akım yoğunluğu ( ikisi birden ) seçime esastır.

Son düzenleme:
Kayıplar dikkate alınmadığında,gerilim düşümü va akım yoğunluğu ( ikisi birden ) seçime esastır.
Kayıpları dikkate almıyorsak kesit niye tayin ediyoruz. Havai yüksek gerilim hatlarına telefon teli çekelim o zaman. Baba bu konu başından zır saçma.Gerilim düşümü kayıp değilde zayi mi o zaman? Şimdi bu gençler zayi ne demek derler.

AG de,kayıp hesabı yapana pek rastlamadım ! Hiç olmazsa,trafo / ADP arasını ! yapsalar,ona bile razıyım.Hatırlarsanız,bu hususu,10 yıldır,150 defa tekrarlamışımdır.Biliyorsunuz,kuraldır.Soru,hangi tensten sorulmuşsa,cevap aynı tensten verilir ;).Soru,ısrarla,öyle sorulduğu için,cevap,o tensten oldu.:D

Son düzenleme:
Kayıplar dikkate alınmazsa bir kablonun kesidi o cihazın saniyede çekecegi volt ve ampere göremi tayin edilir.
Kablo uzunluğundan ve kesit alanından direnc bulunur.
İçinden geçen akımın karesi direnç değeri çarpılırsa güç zaman ile çarpılırsa kabloda kayıp olan enerji bulunur.
Kayıp ısı demek. Oluşan ısı kablo yalıtkanını eritip kısadevre yapmadığı sürece kullanabilirsin.
Hesapla ısıyı bulmak zor fabrika test verilerini kullanacaksın mecburen.

@fahri yetiş ustam, affınıza sığınarak fikir beyanında bulunmak isterim.
elektrik dağıtımı özel şirretlerin elinde olduğu sürece kimse ne adp nede bir b*k hesaplar. çünkü masa başındakiler bu hesabı ya bilmezler yada bilseler de sorumluluklarınız dışında olduğu için s*klerine takmazlar. nasıl olsa bir b*k olsan altlarında sürecekleri bir yığın şamar oğlanı vardır. trafodan 500 metre uzakta salla gitsin, abone olacak var, abone sayısı artacak ve bir şekilde para kazanacaklar. voltaj düşecekmiş, yük artacakmış kimin umurunda. bildiğiniz üzere benim bilgim alaylı, sizlerin yanında, cahilden biraz ileriyim. adamın sorduğu soruya bak "kayıplar olmasa" şimdi sıfat kısmını atlayayım. kaybın olmayacağını söyleyen kişi mühendis filan değil, sadece kasaptır. yaaa ne olacak devede kulak diyen kasaptır.

varsayalım benim evim her ay 50 kw tüketiyor olsun, 75 - 100 kw ya çıktığı zaman bunu sorgulamayan dağıtım şirketi kasaptır. direnç hesabını yapamayan müyendiz yada hesaba katmayan yada sıfır alsak diyen kasap çırağıdır. daha da konuşurum ama ben ne elektrikçiyim nede mühendisi...

Forum istatistikleri

Konular
130,115
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Geri