Transformatörlere Yıldız Üçgen Yol Verme

morinel

Üye
Katılım
2 Ağu 2010
Mesajlar
184
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar, bazı zamanlarda trafoların patladığına dair haberler alıyoruz. Acaba trafolara Asenkron motorlarda olduğu gibi yıldız/üçgen yol verme metotları geliştirsek nasıl olur? Bir trafo eğer patlama noktasına akım yüzünden geliyorsa akımı azaltıcı primer ve sekonder sargılarını yol verme metotlarıyla geometrik açılı kademelendirsek nasıl olur? Bunu başarırsak trafoları talep edilen elektriğe göre verimini ayarlayabilir miyiz?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Pratık olarak bir düşünce ama, trafo patlaması yol verırken değil daha ziyade işletme esnasında aşırı yükdendir. O da, koruma sıstemlerinin çalıştırılamamsı nedeniiledır.Birde, motorlar genelde , 0.4 kV altında cslıtırmakda ve yol verme sistemi ekonomı olarak tesis edılmektedir.
Trafoların 34.5 kv oldugunu düşünürseniz, y/üçgen kesciılerle yol verme nın malıyetini ve zorlugunu bir düşünün.
 
sadece 34,5 kv değil tabiki 154 ve 380 kv trafolarıda unutmamak gerekir , Arkadasımızın dediği fikir fikirden öteye gitmeyecek malesef ,

motorlara yıldız ucgen yol verme sebeplerinden biride demeraj akımlarıdır

Trafolardada aslında ilk anda ınraj akımları olusmakta yıldız üçgen yol verme motorun yanmaması için gecerli bir yöntem değildir.
 
sargı bağlantılarını üçgenden yıldıza çevirmek sargının uçlarına uygulanan gerilimi kök 3 oranında düşürür, o da sekonder gerilimi düşürür yani sekonderden 34,5 yerine 20 kV almanıza sebep olur
 
Trafoların yıldız-üçgen bağlanması söz konusu değildir. Bu durum çıkış geriliminin değişmesine sebep olur. Bu hem alıcılara zarar verir hem de çıkış akımının dolayısıyla giriş akımının da yükselmesine sebep olur. Sekonder boşaltılırsa beslemede yüksek akım çekmez. Ancak şebekelerde bu mümkün değildir. Elektrik kesildiğinde ne müşteriler yani biz alıcılarımızı kapatırız (yani kapatmayız.) ne de sistem bunu yapar.Elektrik gelir gider fazla problem olmaz. Bazen aşırı akımdan kesiciler açar. Bazen sistem otomatik besler bazen yakından veya uzaktan tekrar besleme yapılır. Ancak motorlar kalkınma anında normal akımlarının beş katına kadar aşırı akım çeker. Bu akım motorların sargılarını ısıtır ama kalkınma zamanı kısa olduğu için motora zarar vermez. Asıl problem aşırı akım şebekede dalgalanmalara sebep olur. Bu dalgalanma diğer müşterilerin alıcılarının zarar görmesine fluoresan lambaların sönüp tekrar yanmasına bilgisayarların koruma amacıyla kapanmasına sebep olur. Hiç bir müşteri buna razı olmaz. Onun için enerji veren kurum ve yönetmelik bu akımların düşürülmesi için değişik sistemlerin kullanılmasını mecburi kılmıştır. Yoksa hiç bir müşteri fazladan para harcayıp yıldız-üçgen besleme sistemi kurmak istemez. Bir tek şalterle üçgen bağlayıp motoru çalıştırmak en ekonomik yoldur.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,087
Kullanıcılar
452,405
Son üye
ngr12

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst