Transformatörsüz 12 v Adaptör ve İzolasyon Trafosu

oguzabanoz

Üye
Katılım
6 May 2013
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar.Benim 220 V Ac gerilimi 12 V Dc gerilime transformatör kullanmadan düşürmem gerekiyor.Bunun proteus çizimini sizinle paylaşmak istiyorum.

Bu devre için iki konuda yardıma ihtiyacım var arkadaşlar.

1. si çıkış akımını çıkış geriliminde çok dalgalanma olmadan nasıl yükseltebilirim.

2. ise hocam bu devrede izolasyon trafosu kullanmamı istedi.Ama trafo sadece çarpılmayı engellemek amaçlı olacak gerilim düşürmeyecek yani.Bu yüzden 220/220 trafo kullanmam mı gerekiyor.Bu trafoyu devre şemasınıda direk şebekeye mi bağlayacagım?Birde normal trafodan fiziksel yada bağlantısı farklımı bu izolasyon trafosunun?

Şimdiden çok teşekkür ederim arkadaşlar.
 

Ekli dosyalar

  • proje.jpg
    proje.jpg
    19.7 KB · Görüntüleme: 48
oguzabanoz şunu dene 12.jpg 12 v zener yerine 15v kullan, voltaj çıkışına da lm7812 kullan. Böylece aşağıdaki devreye dönüştürebilirsin. Bildiğin gibi bu tip devreler yüksek amper çıkışı vermez arttırmak için regülatöre seri transistör sürülür 1.jpg bu örnek gibi bu yetersiz kalır dersen transistörleri birbirine paralellemen gerekir 2.jpg kolay gelsin ha unutmadan led ve direnci zenerden sonra değil de 12v çıkışına koy. izole için bir şeyler bakıyorum.
 
Aklıma şu geldi r1 ve c1 ile r2 arasına izole için 1:1 trafo koy (denemedim ama şu eski modem kartlarındaki iş görebilir) trafonun diğer tarafa da köprü diyoddan itibaren yukarıdaki devreyi tarif ettiğim gibi ilave din.
 
İzolasyon trafoları 220 giriş,220 V. çıkışı olan trafolardır.Kullanma nedeni Elektrik çarpılmalarını zararsız olarak atlatmaktır.Kural olarak şebeke gücü 20-15 kilowatt gibi kabul edilir.Bu güçte bir elektrik çarpılması hayati tehlike yaratabilir.İzolasyon trafosu ise trafonun gücü ilşe sınırlı bir enerji verebilir.Bu nedenle çarpılma daha düşük seviyede olacağından hayati tehlike ihtimali çok azalır.Yine de izolasyon trafosu var diyerek çarpılmamaya azami dikkat edilmesine DİKKAT çekerim.Kolay gelsin.
 
Öncelikle by lent ve çorbadatuz arkadaşlarım cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

By lent gerçekten paylaştıgın bilgilerin işime yarayacağını düşünüyorum fakat ben Elektrik öğrencisiyim.Elektronik kısmındanda birşeyler öğrenmek için bu projeyi aldım.Bu yüzden anlamakta zorluk çekebilirim kusura bakma.

İlk verdiğin resimdeki devre şemasını proteus ta kurdum.Sorunsuz çalışıyor.

Fakat neden 12v zener kullanma 15v kullan voltaj çıkışına lm7812 kullan dedin onu anlayamadım?Lm7812 nin görevi ne olacak devrede ve Proteus ta lm7812 mevcut değil adı mı farklı geçiyor acaba?

3. paylaştıgın devre şemasında ise sanırım gerilim değerini direk trafo ile düşürüp diyodlar ile doğrultuyor.Ben o devredeki trafo yerine izole trafosu kullansam,gerilim düşürme işinide zenerlerle yapsam olur mu?Birde 3 şemadaki IC17812 de proteusta yok ve bununda görevi nedir acaba?
 
Elektronik düzeyiniz ne kadar bilemem ama Lm7812 çok temel bir elemandır. Basit devreler kurduğunu tahmin ederek ve öğrenci olduğunu görerek bazı ipuçları verdim amacım yol göstermek, balık tutmasını öğretmek. Lm7812 IC7812 aynı şeydir voltaj regülatörü diye adlandırılır, büyük giriş voltajından sabit 12v çıkışı elde etmeye yarar. Kendini geliştirmeye bak sürekli meraklı ve araştırmacı ol. Seve seve herkes yardımcı olur.
Proteus kullanmadım bu konuda bir yardımım dokunamayacak belki yeni eleman ekleme ile bu aşamayı çözebilirsin. İnternetten de arattır.
15V zener kullan dememin sebebi lm7812 kullanmak ve çıkışta 12V elde edtmek. Amper değerinin de yetersiz kaldığını düşündüğün anda diğer şemalardaki akım arttırma yöntemi görmen, mantığını anlaman için(devre 2 ve 3).
3. devreyi yap demedim. Birinci devreyi yap (tarif ettiğim gibi izole trafosunu ekleyerek) zener sonrası lm7812 ekle akım yetersiz kalırsa devre 2 ve 3 deki gibi transistör sayısını artırarak işine yarar seviyeye getirebilirsin. Başka deyişle 3 devreyi tek devrede birleştir.
 
Dayanamadım resimledim! Anlaşılmayan bir şey varsa sor.
2.jpg
 
Dayanamadım resimledim! Anlaşılmayan bir şey varsa sor.
Ekli dosyayı görüntüle 11794

Size ne kadar teşekkür etsem azdır.Çizdiğiniz için çok teşekkür ederim elleriniz dert görmesin.Benim Elektronik düzeyim çok düşük.Lise teknik lisede Elektrik bölümü okudum.Yüksek okulda endüstriyel otomasyon.Şimdide elektrik-elektronik müh. fakat eğilimim elektrik.Bu sebepten epey zayıfım elektronikte.Dediğiniz gibi amacım LM7812 gibi temel elektronik elemanları kullanmayı öğrenmek.Biz kolaya kaçtık elektrik alanına yöneldik ama bunlarıda bilmemiz lazım temelden.Yarın ilk işim LM7812 nin çalışma prensibini ve proteus a Lm7812 yi nasıl ekleyeceğimi araştırıp devre şemasını proteusta kurmak olucak.Umarım bir sorun çıkmaz.

Şuan bana anlatmaya çalıştıgınız mantığı çok iyi anladıgımı düşünüyorum.Onun haricinde bir sorun çıkarsa tekrar yardımınıza koşa bilirim.Yardımlarınız için gerçekten çok çok teşekkür ederim.Hiç bir sorunla karşılaşmadan devreyi kurabilirsemde bunu sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım :)
 
Ben biraz önce devreyi isis te çizdim.12 V ve 9.78 mA ile 1 k lık direnç ve led i besliyor.Fakat transistörler ile akım hiç bi şekilde değişmedi.Çogu bölgedeki akım değerlerini transistörler varken ve yokken ölçtüm hep aynı akım değerlerini verdi.Ben kurdugum devrenin resmini ve proteus kayıt dosyasını paylaşıyım hangisi kolayınıza gelirse bi bakarsanız sevinirim.

Teşekküler
 
C2 değeriyle oynasana orjinal şemada 47 000 kullanılmış 15A içindi. Önceki mesajlarda bahsetmeyi unuttum transistörler soğutucuya bağlanmalı gerçek hayatta. İzole trafosu çizdiğin şemada yok program trao olması halinde voltaj akım göstermiyor mu?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,733
Mesajlar
929,355
Kullanıcılar
452,456
Son üye
WasTR

Yeni konular

Geri
Üst