Transistör ile Röle 'nin farkı

ikisindende vazgeçilmez.transistör rölenin işini yapamaz rölede transistörün.:confused:

Aynen mühendisle amele gibi.:D:D
 
röle anahtarlama işlemini elektriksel izolasyon kullanarak gerçekleştiririr yani mekanik anahtarlama ile tabi bu mekanik anahtarlamada elektriksel oluyor.optokuplör gibi devreden yalıtılmış durumdadır ve çok fazla ve çok hızlı anahtarlama gerekmeyen çok fazla elektronik bilgisi gerekmeden anahtarlama yaptırabilirsiniz fakat transistör gibi bir elektonik malzemeyle röle gibi basit bir anahtarlama elemanını karşılaştırmak mantıklı değildir.küçük gerilim yada akımlarla küçük yükleri anahtarlama istiyorsanız transistör,küçük akım yada gerilimle büyük yükleri anahtarlamak istiyorsanız önce transistör sonra röle sonrasında gerekiyorsa kontaktör.... gitti gider..
 
Bir de boyutsal oalrak düşünürsen röle transistörden katlarca büyük bir elemandır. İntel-4 pntium işlemcisinde yanılmıyorsam 1 Milyara akın transistör vardı boyutuna bakarsan bir avuç büyüklüğünü geçmez. Bunu röle ile gerçekelştirmek istersen ki ......etsen gerçekleştiremezsin velevki gerçekleştirdin diyelim o zaman işlemcinin boyutu bir futbolsahası kadar olur herhalde
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
her ikisi de ayrı uygulamalarda çok büyük işler yapıyor bence de =)
 
Aynı sıkıntıyı Şimdi bende Çekiyorum yardımcı Olabilirmisin?
transistörü daha düşük gerilimle devreye sokmak mümkün mesela ben telefonla uzaktan kontrol devresi yapmıştım,cep telefonun çalınca 1,5 v dc veren bir yerini buldum.Bununla direk röleyi çektiremezdim çünkü piyasada en düşük bulabileceğiniz rölenin bobin voltajı 5 v'dur.O yüzden ilk önce 0,7 v üstü gerilimle anahtarlama yaptırabileceğim transistör kullandım.1,5 voltu nahtarlayarak transistör üzerinden 5 volt geçirip röleyi çektirdir.Ama çıkışlarda yüksek akım çeken cihaz kullanacaksanız eğer röleyi kullanmanız gerekir direk transistör üzerinden sağlıklı olmayacağını düşünüyorum.
 
transistör yardımıyla çok düşük gerilimlerle çok büyük gerilimleri kontrol edebilirsin röle ise manyetik alan yaratarak anahtarlama yapar
 
Arkadaşlar üstteki mesajlarda gerekenleri yazmışlar. Bir kaç cümle de ben ekleyim. Ortak kullanım alanları olmasına rağmen transistör mü röle mi diye karşılaştırma yapmak yanlış olur. Fakat transistör mü tiryak mı deseniz bir karşılaştırma yapılabilir. Birbirlerinin yerini tutmazlar. Transistör sadece anahtarlama elemanı değildir. Çok daha fazla kullanım alanı vardır. Çoğu devrede transistör kendi başına kullanılmaz,transistörler kendisinden beklenen görevi gerçekleştirmek için direnç, kondansatör gibi ek devre elemanlarına ihtiyaç duyar. Röle ile kumandayı basit bir elektrikçi yapabilirken, transistörlü olanını yapamaz. Bazı ek bilgiler gereklidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,945
Mesajlar
921,909
Kullanıcılar
451,132
Son üye
afozer

Yeni konular

Geri
Üst