Transistörler

dagranz

Üye
Merhaba.Ben denemek için BD140 isimli 1.5Ah 90v pnp bir transistör aldım ve çalışıyormu diye onunla 1 adet led yaktım ama 1 dakika da çok ısındı bu normal mi ?(Deneyde 4 adet kalem pil kullandım)

Transistörün bilgi kağıdı (datasheet)'ına bakın. Beyz votajına,bunun hangi oranında akım akıttığını görebilirsiniz. Pilleri seri halde 6 volt olarak mı bağladınız, beyz'i tetiklerken araya kaçlık direnç koydunuz?

Transistörün bilgi kağıdı (datasheet)'ına bakın. Beyz votajına,bunun hangi oranında akım akıttığını görebilirsiniz. Pilleri seri halde 6 volt olarak mı bağladınız, beyz'i tetiklerken araya kaçlık direnç koydunuz?
piller seri olarak bağlandı ve lambanın + kısmı transistöre bağlı olduğu için lambanın - kısmından 330 ohm luk direnç bağlayarak pillerin eksisine bağladım.(pillerin eksisinden 2 çıkış var biri transistörün beyzine diğeri lambanın eksisine

Kollektör-Emiter arasından akıtılacak akımı (mA), beyz'e uygulayacağınız akım-gerilim ile belirliyeceksiniz. Araya 1k bir potansiyometre koyup hangi değerde gerekli gücü sağlayabiliyor izlenebilir. Ayrıca bu işler için multimetre ile gerekli kısımlardaki voltajı, akımı ölçmek gerekebilir.

Bu örnekte değerler değiştirilerek simülasyon yapılabilir.

Son düzenleme:
Karmakarisik bir bağlantı olmuş, olmaz

Forum istatistikleri

Konular
129,734
Kullanıcılar
452,456
Son üye
WasTR

Yeni konular

Geri