İşte TRİMBOX' ın içi ;
Arkadaşlar elime TRİMBOX' ın çıkardığı ilk model ürünlerden geçti.Ürünü inceledim sonuçlarını sizinle paylaşıyorum.Büyük boy röle kutusu(fotosel, zaman vb.) yerleştirilmiş,1 faz, 1 nötr ve 1 toprak girişi mevcut.Üst kapak açıldığında bakır plaketten yapılma bir kart üst kapak içine yapıştırılmış.Kart yerinden çıkarıldığında faz ve nötr arasına seri direnç üzerinden bağlanmış fazın varlığını gösteren L1 yazan deliğe denk getirilen bir LED var.Bakır plaketten yapılma kartın hiç bir fonksiyonu yok. Faz, nötr ve toprak klemenslerine irtibatlı olan 3 adet mavi renkli 2,5 mm2 NYAF kablo kutunun dip tarafında bir dolgu maddesinin içinde kayboluyor. Bu dolgu maddesi parçalandığında bunun AG NYY kablo başlıklarında kullanılan siyah renkli sert kalitesiz bir dolgu malzemesi olduğu anlaşılıyor.Bu dolgu içinde faz, nötr ve toprak terminallerinden gelen kabloların 2 adet 275 V varistöre bağlandığı görülüyor.Bu bağlamanın kabloların varistör bacaklarına bükülmesi ile yapıldığı lehim veya klemens kullanılmadığı görülüyor.Bağlantı şekli: Faz toprak arasına bir varistör, nötr toprak arasına bir varistör şeklindedir.
Varistörlerin fiyatlarına şöyle bir baktım internet sitelerinde tanesi 0,30 TL civarında, Elektronik malzeme satışı yapılan yerlerde dahada ucuz olacağını tahmin ediyorum.
0,30TL den 2 varistör alıp sağlayabileceğim kısıtlı faydayı 250 katı fazlaya ve bir sürü yanılsamayla birlikte satıyorlar. Yanılsama şudur; varistörün teknik tablosunu da verseler görülecek ki belirli bir akım taşıma kapasitesi ve performansı vardır.Aşırı gerilim koruma sistemlerinde varistörün bu performansı hiçde yeterli değildir.Bu nedenle aşırı gerilim koruma düzeneği üreten Citel, Phoenix,OBO vs. firmalar Trimbox'dan daha ucuz fiyatına Trimbox dan 250 kat daha üstün ürünler sunmaktadırlar.(varistör,supresor diyot, sparg gap gibi malzemelerden oluşan kombinasyonlar) VG teknoloji konusundaki yazıları okumanızı tavsiye ederim.Yani piyasadan AG parafudr, Aşırı gerilim iletici veya iç yıldırımlıklar başlığı altında alabileceğimiz ürünlerle aynıymış veya alternatifmiş gibi, bu pazardaki diğer bütün ürünlerden daha üstünmüş onların pabucunu dama atmış gibi,hatta bu ürünü takınca aşırı gerilim sorunlarından tamamen kurtulunacak gibi bir imaj bir yanılsama var ortada.
2 değil 12 varistörde kullanılsa aşırı gerilim zararlarından kurtulmak o kadarda kolay değildir.
İşte TRİMBOX' ın içi ;
Arkadaşlar elime TRİMBOX' ın çıkardığı ilk model ürünlerden geçti.Ürünü inceledim sonuçlarını sizinle paylaşıyorum.Büyük boy röle kutusu(fotosel, zaman vb.) yerleştirilmiş,1 faz, 1 nötr ve 1 toprak girişi mevcut.Üst kapak açıldığında bakır plaketten yapılma bir kart üst kapak içine yapıştırılmış.Kart yerinden çıkarıldığında faz ve nötr arasına seri direnç üzerinden bağlanmış fazın varlığını gösteren L1 yazan deliğe denk getirilen bir LED var.Bakır plaketten yapılma kartın hiç bir fonksiyonu yok. Faz, nötr ve toprak klemenslerine irtibatlı olan 3 adet mavi renkli 2,5 mm2 NYAF kablo kutunun dip tarafında bir dolgu maddesinin içinde kayboluyor. Bu dolgu maddesi parçalandığında bunun AG NYY kablo başlıklarında kullanılan siyah renkli sert kalitesiz bir dolgu malzemesi olduğu anlaşılıyor.Bu dolgu içinde faz, nötr ve toprak terminallerinden gelen kabloların 2 adet 275 V varistöre bağlandığı görülüyor.Bu bağlamanın kabloların varistör bacaklarına bükülmesi ile yapıldığı lehim veya klemens kullanılmadığı görülüyor.Bağlantı şekli: Faz toprak arasına bir varistör, nötr toprak arasına bir varistör şeklindedir.
Varistörlerin fiyatlarına şöyle bir baktım internet sitelerinde tanesi 0,30 TL civarında, elektronik malzeme satışı yapılan yerlerde dahada ucuz olacağını tahmin ediyorum.
0,30TL den 2 varistör alıp sağlayabileceğim kısıtlı faydayı 250 katı fazlaya ve bir sürü yanılsamayla birlikte satıyorlar. Yanılsama şudur; varistörün teknik tablosunu da verseler görülecek ki belirli bir akım taşıma kapasitesi ve performansı vardır.Aşırı gerilim koruma sistemlerinde varistörün bu performansı hiçde yeterli değildir.Bu nedenle aşırı gerilim koruma düzeneği üreten Citel, Phoenix,OBO vs. firmalar Trimbox'dan daha ucuz fiyatına Trimbox dan 250 kat daha üstün ürünler sunmaktadırlar.(varistör,supresor diyot, sparg gap gibi malzemelerden oluşan kombinasyonlar) VG teknoloji konusundaki yazıları okumanızı tavsiye ederim.Yani piyasadan AG parafudr, Aşırı gerilim iletici veya iç yıldırımlıklar başlığı altında alabileceğimiz ürünlerle aynıymış veya alternatifmiş gibi, bu pazardaki diğer bütün ürünlerden daha üstünmüş onların pabucunu dama atmış gibi,hatta bu ürünü takınca aşırı gerilim sorunlarından tamamen kurtulunacak gibi bir imaj bir yanılsama var ortada.
2 değil 12 varistörde kullanılsa aşırı gerilim zararlarından kurtulmak o kadarda kolay değildir.
Hocam benmı yanlış anladım duzeltebılırsınız.Trımbox kısaca parafudr un yaptıgı gorevıde yerıne getırıyor dıyebılırmıyız?Veya motorlara faz koruma rolesı yerıne kullanabılırmıyız?Motor koruma rölesının yaptıgı gorevı yaparmı?Trimbox adına kurumsal cevap;
Merhaba,
275 V sınırı bütün elektrikli ve Elektronik cihazaların içerisinde kullanılan yüksek voltaj koruyucu eleman varistörün en düşük sınır değeridir. Yani bir beyaz eşya veya güç kaynağı, invertör dahil bu benzeri ürünlerin girişlerinde faz-nötr, faz-toprak arası voltaj sınırını 275 V yada 320 V varistör değerinde korurlar.
Elektronik cihazların katalog değerlerinde yazan 210-240V gibi değerler sürekli voltaj değerleridir. 275 V veya 320 V değerleri ise ani oluşabilecek aşırı gerilimlerin bu değerlerden yukarı çıkmasına izin verilmeyecek değerleridir. Yani bir elektronik cihaz 240 V voltaj devamlı gelsede çalışır, ancak bu değeri aşarsa ilk etapta 275 V'a kadar öncelikle yıpranır ve ömrü kısalır, sonrasında 275V değeri aşarsa ya korunur veya içerisindeki varistör delinerek kısa devreye gider ve yanar. Bu değerler faz-faz arasında 420 V veya 450 V varistör değerlerinde sınırlandırılır.
Sonuç olarak yüksek voltaj esnasında cihazlarınız içerisindeki varistör delinecektir ve Trimbox tarafından korunan bir ürün içerisindeki varistör delinmeyip, kısa devreye gitmediğinden ürünleriniz %100 korunacaktır. Bu iddia TSE tarafından, ODTÜ labaratuvarları tarafından ve Aselsan gibi yüzlerce kurumsal müşteri tarafından doğrulanmıştır.
linkinde verilen videonun 2.36 dakikasında Trimbox varken sigortaya paralel bağlanan bir varistörün delinmediği, Trimbox yokken delindiği ve patladığı örneğini görebilirsiniz.
Saygılarımızla..
Özetle Trimbox olan bir yerde AG parafudr ihtiyacı yoktur. Trimbox, Motor koruma rölesinin /faz koruma rölesinin yerine kullanılamaz.Hocam benmı yanlış anladım duzeltebılırsınız.Trımbox kısaca parafudr un yaptıgı gorevıde yerıne getırıyor dıyebılırmıyız?Veya motorlara faz koruma rolesı yerıne kullanabılırmıyız?Motor koruma rölesının yaptıgı gorevı yaparmı?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?