Triyaklı Zamanlayıcı

megalaz

Üye
Katılım
15 Mar 2009
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
33
Bir ödevim var fakat bu devrenin kaç voltla çalıştığını bulamadım.(Acemiyim)
Bu devre 220V ile mi çalışıyor ?
Bu bir Triyaklı zamanlayıcı devresidir.
Yardımcı Olabilir misiniz?
 
Teşekkürler Sağolun :)

Acil bir cevaba ihtiyacım var bu devredeki kondanstör neye yarıyor dolunca ne oluyor.yorumlayamıyorum devreyi .
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
BD135 transistörünün iletime geçebilmesi için base geriliminin belli bir değerin üzerinde olması gerekir. Kondansatör 470(pot) ve 100 K direnlerin toplam değerine göre şarj olur ve bu şarj süresi kondansatörün değerine, gerilimin cinsine ve direnç değerine göre hesaplanır. Kondansatör gerilimi transistörün base geriliminden daha büyük olduğunda transistör iletime geçerek triyağı gate ucundan tetikler.
 
ben şöyle yorumladım ama ne kadar dogru bilmiyorum..
A butonu kapatılınca transistör tetiklenir akım gece ve triyak ın gate ucu da tetiklenir..
Bu sırada kondanstör dolmaktadır.Belli bir seviyeye gelince akım gecirir,gate ucu tetiklenmiş olan triyaktan gecer ve lamba yanar.
B butonuna basılınca kondanstör boşalır transistörün tetiklenmesi ve dolayısıyla triyakın tetiklenmesi son bulur lamba söner.
Ne diyorsunuz dogru bir yorum olmuş mu ?
 
a anahtarı kapandıktan sonra ayarlanan süre sonunda transistör iletime geçer tiryak tetiklenir lamba yanar. b butonuna basılana dek ya da a anahtarı açılana dek yanmaya devam eder.
b butonuna basarsan c deşarz olur. transistörün beyz polarması kesilir transistör yalıtıma geçer, triyak tetiklemesi kesilir lamba söner. b açıldıktan sonra yine ayarlanan sürenin sonunda lamba tekrar yanar.
 
Tersini nasıl yapabiliriz..?
yani butona basınca çalışacak...bir süre sonra duracak...merdiven otomatiği gibi...
 
"Tersini nasıl yapabiliriz..?
yani butona basınca çalışacak...bir süre sonra duracak...merdiven otomatiği gibi... "

İlave ek eleman ekleyerek yapılabilir.A anahtarı yerine B butonu yer değiştirilerek kullanılacak,kondansatörün butona kısa basmada çabuk dolması sağlanacaktır.A anahtarı yerine kullanılacak olan A butonundan sonra palalel çalışacak 3-4 watt.lık bir trafo(220 ac. giriş,40 volt ac. çıkışlı) çıkışından köprü diyotla doğrultularak alınan dc. 40 volt,eski B butonunun olduğu yerden(İptal edilip boşta kalan uçlara) kondansatörü çabuk şarj için (Butona tek basılışta) kondansatörün + ve - uçlarına dikkat edilip uygulanacaktır. (Kondansatör 60 v.dc.'lik olduğundan emniyet için 60/1.41=42.55 v.dc.yi max. olarak verebileceğimizden dolayı 40 voltu tercih ediyoruz.)Bundan sonraki çalışması,devrenin eski orijinal haldeki çalışmasında olduğu şekliyle aynidir.

A butonuna bir kere basıldığında kondansatör paralel hattan,minyatür trafo üzerinden gelen takviye dc. akımla çabuk şarj olacak,şarj olduğunda transistörü ve triyakı,boşalıp da,transistörün tetikleme eşiğinin en alt voltaj değerine inilinceye dek,devredeki ayarlı 470k.lık pot.ile,isteğe göre ayarlanmış belli bir zamana kadar S1 lambasını yakabilecektir.

Yaptığımız işlem; B butonunun yerini A'ya aldık,A anahtarını devreden söküp kaldırdık(İptal),bir minyatür trafo ile bir de köprü diyot satın alıp,ilgili yerlere bağlantısını sağladık.ilk devreden farklı olan yalnızca bunlardır.Kolay gelsin.
 
"Tersini nasıl yapabiliriz..?
yani butona basınca çalışacak...bir süre sonra duracak...merdiven otomatiği gibi... "

Devrenin rötüşuna kaldığım yerden tekrar devam ediyorum.Bazı eksik noktalar kalmış.

1. 10 k ayarlı pot. olacak,lambanın ne kadar süre yanacağını belirleyecek,
2. 470 k ayarsız sabit bir direnç de olabilir,çünkü ayar için kullanılmayacak(Girişte elektro.kondansatörün sadece şarj süresini belirliyordu,yeni durumda ihtiyaç olmayacak.)
3. S1 lambasının ucu ve 56 k direncin ucu,faza butondan evvel ya direkt olarak veya iptal ettiğimiz açma-kapama anahtarıyla (İlk orijinal devredeki A) isteğe bağlı devreye alınacaktir.Yani bu son halde butona basıldığında,yalnızca minyatür trafo devresi devreye girmiş oluyor.Devrenin(Lamba ve transistörün 220 v.ac. ve 220 v.dc. ile beslenebilmesi için) ya açma-kapama anahtarıyla ya da doğrudan doğruya yani butona basılmadan önce de (Kondansatör şarjı başlamadan önce) bağlı kalması(Şebekeye bağlı konumda olması) gerekiyor.Bu son haliyle devrenin tam bir merdiven otomatiği haline döndüğünü sanıyorum.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
bu devre butona basınca soner kondansator ve trımpot drencıne bağlı zamanlama yapılabılır bır nevı merdıven otomatığı tersı bu devre butonu dıyotla pot arasına koyarsanız butona basınca yanar kondansator şarj olur bırakınca kondansator ve drencın kapasıtesıne gore lamba yanık kalır işği azalarak soner

Bir ödevim var fakat bu devrenin kaç voltla çalıştığını bulamadım.(Acemiyim)
Bu devre 220V ile mi çalışıyor ?
Bu bir Triyaklı zamanlayıcı devresidir.
Yardımcı Olabilir misiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,101
Mesajlar
933,150
Kullanıcılar
453,149
Son üye
hyerbest25

Yeni konular

Geri
Üst