Tunçmatik new tech pro 3 KVA tamir

taydin

Usta Üye
Katılım
16 Ara 2008
Mesajlar
684
Puanları
181
2012 yılında almış olduğum ve 5 yıldır bana iyi hizmet vermiş olan UPS'im iki hafta önce arızalandı. İçindeki 4 IGBT ve 8 tane MOSFET için karaköy'e gidip satın aldım. Bir de her ihtimale karşı fazladan aldım.

scaled_20170712_182503.jpg
 
mosfetleri söktüm ve 5 tanesinin bozuk olduğunu gördüm. IGBT lerinde 2 tanesi bozuktu. Elimde de 16 tane yedek mosfet ve 8 tane yedek IGBT vardı. Fazladan aldım bunları çünkü bazan bunların yanması ikincil bir arıza teşkil ediyor. Yani birincil arıza oluşuyor ve bu arıza neticesinde mosfetler ve igbt ler yanabiliyor. Elimde yedek oluğuna gönre şansımı deneyeyim dedim ve hepsini değiştirip tekrar enerji verdim. Ama nerde o şans ... Sistemde daha önce tanıdık olduğum patlama sesi geldi ve hemen tekrar fişi çektim
 
Gene mosfetlerin ve igbt lerin çoğu gitmişti. Neyse tekrar değiştirdim hepsini. UPS deki blokları ayrı ayrı çalıştırıp arızalı yeri yalnış bırakmaya çalıştım. UPS, Tunçmatik new tech pro 3 KVA. 5 yıl önce almıştım ve alır almaz içini açıp gürültülü fanları iptal etmiştim ve onun yerine düşük devirli 20cm lik PC fanları takmıştım Neredeyse sıfır ses düzeyi ile yıllarca sıkıntısız kullanmıştım.


scaled_img_2939.jpg
 
UPS'in şemasını internette araştırdım ama bulamadım. Biraz tahmin ile ve deneme yanılma ile olması gerekecek.

Bu tip UPS lerde, şebekeden UPS çıkışına doğru şu bloklar bulunur:

1) Akü şarj devresi
2) Aküler
3) İnverter devresi
4) Kontrol kartı

mosfetlerin olduğu blok, Akü şarj devresini teşkil ediyor. 8 mosfet var ve mosfetler ikişerli olarak paralel bağlanmış durumda, IGBT ler de inverter devresi. Sadece inverter devresini bağımsız test etmek için cihazı şebekeye takmadan akülerle devreye almayı deneyebilirdim. Ama bir arıza varsa igbt ler gene gidecekti. O yüzden onu denemeden biraz kart üzerinde göz kontrolü yapmaya başladım. PCB üzerinde dik monte edilmiş bir kartın üzerindeki kararma vardı.

Kartı söktüm üzerindeki bir zener diyot bozuk çıktı, bir de baskı devre yollarından birisinin kalkık olduğunu gördüm. Şema olmadığı için zenerin değeri belli değil, onu da deneyerek 5V gibi olduğunu gördüm. Elimde yedek benzer değerde bir zener ile değiştirdim:


scaled_20170829_133503.jpg
 
Kart üzerindeki bütün güç diyotlarını kontrol ettim hepsi sağlam. Akü şarj devresinde ana köprü diyot var o da sağlam. Kondansatörlerde şişme vs bir sıkıntı yok.

PCB üzerine takılı olan başka dik kartlar da var. Bunları artık sırayla söküp bakmaya başladım. Bu kartların çoğu değişik voltajlarda gerilim üreten SMPS çıktı. Hepsine ayrı ayrı 220V vererek çalıştıklarını gördüm.

scaled_20170829_132316.jpg


En son söktüğüm kart, mosfet ve igbt leri süren ve üzerinde SG3525 entegresi bulunan osilatör kartı. Bu kartı söktüm ve bağımsız olarak çalıştırdığımda herhangi bir çıkış vermediğini gördüm. Muhtemelen arızalı olan da bu diye düşünüyorum şu anda:

scaled_20170829_132338.jpg
 
UPS de bu osilatör kartı çok kritik. inverterdeki H köprüsünü oluşturan MOSFET ve IGBT leri hızlı dönüşümlü olarak açıp kapatması lazım. Eğer onun yerine çıkışında DC veriyorsa, bu hem mosfetlerin hem de igbt lerin anında yanmasına sebep olur.

Kartı bağımsız olarak çalıştırınca sinyal çıkışı görmedim. Belki konnektörlerden bazıları kontrol girişi olabilir ve bu girişlere bağlı olarak çalışması gerekiyor olabilir. Kesin olarak anlamak için devre içinde çalıştırmak lazım. Ama öyle yapınca da ben sonucu göremeden bütün mosfet ve igbt ler gidecek

O yüzden ben bu osilatör üzerindeki entegrelerin hepsinin yedeğini alıp değiştirmeyi deneyeceğim. Ama şöyle bir tedbir de alacağım herşeyin tekrar yanmaması için: Akü şarj ve inverter H köprüsünde bulunan bobinlere 50W 20 ohm direnç seri bağlayacağım. Böylece gene H köprüsü direkt sürülürse en azından devrede 20 ohmluk bir direnç olacak ve akım da 220V için 11 Amper ile, 72 V akü için de 3 amper ile sınırlanmış olacak. Tabi bu direnç kısa zamanda ısınacak, ama bana ölçümü yapacak kadar da zaman veriri diye düşünüyorum.
 
Tabi aradan geçen 2 hafta içinde evdeki bilgisayarları ve cihazları prizden çalıştırmak sıkıntı teşkil ediyordu. O yüzden mecbur yeni bir UPS alıp kullanmaya başladım.

Ama buna da artık belli bir masraf etmiş oldum. Aküler 600TL, yedek parçalar da 100 TL gibi tuttu. Cihazın şimdiki yeni fiyatı 2000TL gibi. Bunu yapıp tekrar kullanmaya başlamak istiyorum, çünkü sıfır ses ile çalışıyordu ve buna çok alışmışım

Yeni UPS'te gürültü sorununu büyük PC fanları ile çözemedim. Fan dışında devre üzerindeki bobinler ve başka şeylerden de ses çıkıyor. Neyse bu Tunçmatik tamir olsun ve devreye alınsın, sıradaki proje diğer UPS
Artık onun için de bir konu açarım.
 
Geçmiş olsun...sorun devam ediyor mu?
 
Geçmiş olsun...sorun devam ediyor mu?

Parça tedarik etmeye çalışıyorum. 75V zener bulmaktan zorlanıyorum. Ülkemizde internetten böyle şeylerin tedarikini yapmak çok zor, çünkü ya bilgiler yanlış, ya güncel değil, ya da olmayan parçaları listeliyorlar kalabalık göstermek için. Herhalde bir gün Karaköy'e gidip teker teker sorarak bulmaya çalışacağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,143
Mesajlar
933,532
Kullanıcılar
453,223
Son üye
Shentyurk

Yeni konular

Geri
Üst