Tv sürekli sigorta attırıyor ve sigortası atıyor

omerbicak

Üye
Katılım
10 Kas 2007
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar selam
ekte resimde sunduğum ve işaretlediğim elemanlar kısa devre görünüyor devre üzerinden ölçtüğümde. sürekli Sigorta atıyor nedendir?
 

Ekli dosyalar

  • 20211101_031007.jpg
    445.8 KB · Görüntüleme: 181
Devre üzerinde değil de söküp ölçmeniz gerekiyor.

Devreyi ikiye ayırıp ölçümleri yapmakta fayda var.

İlk ölçüm blok kondansatörlerin olduğu giriş kısmı olacak. Kondansatörler kısa devre olur ama kolay kolay değil. O iki kapasitörün sağında alüminyum soğutucunun altında köprü diyot olması lazım. O köprü diyodu söküp ölçmelisiniz.

İlk buradan başlayalım adım adım ilerleyelim.
 
Ölçü aletini buzzer moduna alıp ölçüm yapıyorsanız diyot, düşük değerli dirençler, mosfet vb. ölçtüğünüzde buzzer ötebilir aslında kısa devre değillerdir.
 

@serkan_48 hocama bizzat katılıyorum fakat eklemek istediğim bir kaç şey olacak gerçi konuyu açan arkadaş sanırım bir daha uğramamış bile de belki okuyan başka arkadaşlara yardımcı olur.

SMPS güç kaynakları ve bu tarz tv besleme devrelerinde sistem fiziksel olarak iki parçaya bölünerek incelenmelidir.

Önce bu smps devrelerini mantıken bi incelemek lazım eski trafo ile yapılan babalar gibi besleme devrelerine ne oldu da iş bu smps sistemlerine döndü aslında bence konuyu oradan çözmeye başlamalı

Smps sistemleri kullanılarak yapılan güç kaynağı devrelerinde en büyük amaç devrede kullanılacak olan trafonun boyutlarını en minimum seviyeye küçültmektir. Trafo hesaplarında lisedeki dersleri hatırlarsak frekans yükseldikçe boyutlar küçülüyordu

Bu devrelerde adamlar önce AC 220 volt giriş gerilimini güzel bir emc filtresinden geçirip varistör ve sigortalar ile güvenlik önlemlerini alarak köprü diyot sayesinde DC voltaja çevirip blok kondansatörü ile filtre etmişlerdir. Üç aşağı beş yukarı 320 volt civarında bir gerilim elde edilip mosfet ile smps trafosuna girmişlerdir. ve smps entegresi yada devresi tarafından khz seviyesinde olan frekanslar ile bu 320 volt civarında ki voltaj smps trafosuna verilir ve smps trafosu çıkışında üretilen istenilen voltajlar hızlı diyotlar ile doğrultulur. sonra filtre edilir vs şeklinde devre tv kartlarına göre uzar gider.

Bu tür arızalarda biz devreyi ikiye ayırırız demiştim

1 : ) Blok kondansatörüne kadar ki kısım

2 : ) Blok kondansatöründen sonra ki kısım

Eğer arızamız blok kondansatöründen sonra ki trafoyu süren mosfet ve öncesinde ise yukarıdaki arkadaşın dediği gibi kart üzerindeki Sigorta atar ve evin sigortasını da attırır.
Bu durumda muhtemelen arıza köprü diyottan yada mosfetten çıkar...

Arızamız mosfet ve trafodan sonra ise sigorta attırmaz ama farklı şekiller ile karşımıza çıkar.

Konuyu daha da derine taşımak isterdim ama bir çok marka bir çok farklı sistem kullanıyor birincisi ben sadece iki üç tanesini biliyorsam geriye kalanını bilmiyorum ancak şemalarını bulup takip etmem gerekiyor onu da bir çok kere malzeme bulamadığımız oluyor yada malzeme karttan daha pahalı oluyor malum burası sevdamız TÜRKİYE .

Aslında biraz döküman toparlayıp şöyle örnekler ile konuyu bir iki şema üzerinden bir sayfada açıklasak el birliği ile çok güzel bir çalışma yapmış oluruz sanki

Çünkü TV besleme kartında bir bakıyorsunuz 12 volt 24 volt gibi voltajlar çıkmıyor fakat besleme devresinde de arızalı parça yok görünüyor besleme devresi mi arızalı anakart mı arızalı t-con mu arızalı florasan devresi mi arızalı vs diye insanların kafaları karışıyor. Bu karışıklığı ortadan kaldırmanın çok kolay bazı ip uçları olabiliyor aslında bunu bi açıklasak iyi olur
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…