Un değirmenınden elektrik uretmek

Merhaba.Sn.tekin126; bazı projeler astarı yüzünden bize çok daha pahalıya da neden olabilirler.Bu projenin uygulanması da ayni bu şekildedir.Zaten sn.Vacip Deniz OG iletim hatları,trafolarla bu projenin çok pahalıya da mal olacağını açıkça da belirtmiştir.Bu tür projelerde amortisman hesabı da çoğu zaman baz alınarak hep düşünülür,bu projeye harcanan para kendisini ne kadar sürede amorti edip bu getirisiyle harcamaları sıfırlar şeklindedir bu genel düşünce.

Un değirmeninden üretilen elektrik 5-10 mt. gibi çok yakın sınırlar içinde kullanılsaydı kullanımı çok da ideal olurdu.Bu regülasyon kısmını siz zaten iyi bir elektronikçisiniz,bir şekilde elektronik geri besleme devreleriyle kolayca da halletmeniz çok zor olmazdı.Geri besleme sinyalini de alternatöre en yakın noktadan kontrol etmeniz, 1 km. uzaktan kontrol etmeniz bazı denetim sorunlarına direk neden olabilir ön yargılı olan düşüncesindeyim.Asıl üretece çok yakın kontrol çok daha verimli ve daha net olabilecektir.

Elektriği kullandığınız bu nokta (Külübe,ev,vb.) rüzgar veya güneş enerjisi hangisi uygunsa onu tam burada uygulamanız ve buna salt yatırım yaparak amortisman hesaplarını bu mevcut üretim kaynağına göre yapabilmeniz ise kanımca çok daha mantıklı olacaktır.

Un değirmenin hemen yanında bu elektiği kullanıyor olsaydınız eğer,rüzgar,güneş,araç elektrik sistemlerinde tercih edilip kullanılabilen 24 volt dc. elektrik sistemini direk önerecektim.200 amper 12 volt seri bağlı 2 aküde,alternatörde sağlanan bu regülasyon pek iyi olmasa da gelen 28.8 volt dc. (180 amper,28.8 volt dc çıkışlı man otobüs şarj dinamosu,sn:ŞEF'imizi neodyum mıknatıslı rotorunda yapılan tadilatıyla düşük devirde üretim yapan bir hale dönüştürülmüş olan şekliyle) aküler-inverter yoluyla size 220 vac’yi rahatça sağlayabilirdi.Ama iletim kaybı yüzünden 1 km uzaklıkta bunu kayıpsız iletmek de söz konusu olduğunda,normal 220 vac üretim yapan alternatörden daha fazla donanımı bu durumda kullanmak zorunda da kalırsınız ki bu da hiç hesaplı (Amortisman açısından) olamaz,daha en baştan olamaz zaten.

Benim bu konudaki net görüşüm bu şekliyledir.Bu konuda size pek yeşil ışık da yakamadım,yani benim şu andaki mevcut fikirlerimde ne yazık ki bu düşüncesini kurduğunuz bu proje konusunda çok fazla esneklik ve bu konuda daha geniş tolerans sınırları ne yazık ki şu anda tam da aklıma gelemedi.Kolay gelsin..
 
Son düzenleme:
@tekin126 Süleyman Bey bu tür üretim ve satış için lisans (kojenerasyon) alınması şart diye biliyorum bu aşamayı geçtiniz mi, naçizan hatırlatmak isterim, sonrasında ise arkadaşlara katılıyorum. Bir soru da neden 10 kV trafo daha düşük 500 - 2000v bir güç işe yaramaz mı hem maliyeti de azaltır.
 
Üretim merkezinden direkt olarak gerilim alinsa tüketim merkezinde kesintisiz güç kaynağı ve akü gurubu frekans ve gerilim ayarlanma nazik olur güç çok çok değil 5 kW olabilirmi saygılar.
 
arkadaşlar teşekkur ederım ılgınızebenım kafama takılan elektrığı ürettık sorun yok 5-6 kwatt bu mıktar senenın bellı donemlerınde 10 kwaatt a kadar çıkabılır dınamoyu 10 kwatt olarak koyacağım tabii trafolarda aynı yuku taşıyabılmelı ikincisi sizlerın onaylamadığı halbukı bence daha ekonomık olur duşuncesındeyım enaz 1000-1200 mt mesafeye enerjı kaybı olmadan taşimak için trafosuz taşisam enaz 25 mm kablo kullanmam lazım bunun malıyetıyle 16 mm kablo iki tarafa transformator bugun trafo okadar pahalı bişey değıl dıye duşunuyorum ben regulator trafosu sardırıyorum 1000-1500 tl cıvarı benım oraya koyacağım trafoda benzerı bışey olacak duşuncemde yanılıyormuyum :) doğrusu kafamda karıştı ama baştan yazmadım yapacağım işlerı hatta enerjıyı tek kabloyla faz notr nasılsa topraktan çok rahat taşırım benım duşuncem boyle yanlışım varmı


bulent ustam lisans konusunda piyasaya vermıyeceğım kendı arazım içinde olacağı için gerek yok trafonun 2000/220 dedığınız olabılır ben bırazdaha yuksek tutup sorun yaşamıyayım duşuncesındeyım teşekkur ederım
 
Regülatör trafolarını ag saldırıyor olmalısınız, og trafoda maliyet artacaktır, ayrıca og yi taşırken kullanacağınız iletken + şalt malzemeleri de pahalı olacak.
 
eylul sonuna doğru gıdeceğım elektrik uretılecek yerlerın resmını çekıp siz değerlı arkadaşların fikirlerını almak ıstıyorum şuanda hale hazırda değirmene ılave yapmadan 5 kwatt enerjı alınabılır değirmenın olduğu yerde akan su değirmenden çiktıktan sonra iki adet mini şelaleden dokuluyor ikinci etapta değirmenden çıkan suyu pilastık borularla şelalelerı baypas edıp yuksek basınç elde edılebılır arazı tek sorun kayalıkların içi yol fılan yok:) bu projeyı yaparsam enaz 10-15 kwatt elektrık uretılırkı buda az değıl

Regülatör trafolarını ag saldırıyor olmalısınız, og trafoda maliyet artacaktır, ayrıca og yi taşırken kullanacağınız iletken + şalt malzemeleri de pahalı olacak.
merhaba vacip ustam pekı enerjı kaybı sifir olacak hattı kaçlık kabloyla çekmem lazım sankı malıyetı çok daha fazla olur gıbı bence benım işim elektronik sizler kadar tecrubem yok açıkcası

og derken bulent ustanın dedığı gıbı primer 2000/220 segonder olabılır
 
Yükselti uygunsa elektriği değil suyu taşı.
OG ( 6.3 -15 - 33 .. 0-1000V = AG ) sandığın gibi değil unut gitsin ( harcı borcunu ödemez ).
Uzun mesafelerde en ucuz çözüm çelik tel özlü AL çıplak iletkenler , AG olarak taşırsın .
Mesela swallow 10-14 TL gibi idi kilosu.
Her türlü çözümde direk dikeceksin izolatör vs derken atacağın taş ürküteceğin kurbağaya değmeli.
Plastik borudan ucuzu yok..

Normal OG hat , maliyeti ve üretilecek enerji miktarı kesin hesabı yapmadan atlanacak deniz değil !

---------

..sifir olacak hattı kaçlık kabloyla ..
Bunu yazdın ya benden sana tavsiye uzak dur bu işten.
 
Süleyman Ustam sizi Tesla kulesi dikerken görür müyüz :). Arazi düz mü farklı çözümler ne olabilir? Trafo +diğer maliyetler ile esnek şaft karşılaştırması yaptınız mı, demek istediğim jeneratör/RES motoru yarı mesafeye getirilse hareket motora iletilse, kediyi ciğeri artısı eksisiyle tartın.
 
Süleyman Ustam sizi Tesla kulesi dikerken görür müyüz :). Arazi düz mü farklı çözümler ne olabilir? Trafo +diğer maliyetler ile esnek şaft karşılaştırması yaptınız mı, demek istediğim jeneratör/RES motoru yarı mesafeye getirilse hareket motora iletilse, kediyi ciğeri artısı eksisiyle tartın.

:) bulent ustam işte sorun orda eğer yol yaptırmazsam dinamoyu koyacak yere inmek mumkun değıl inenler var köyde yaşıyanlar kedi gıbı ama bıze gore değıl yol eğimi %20 yı geçtımı bacaklar tıtremeye başlıyor:) yakınında resım çekmıştım o resmı koyayım :) resımde sıyah kalemle daıre çızdığım yerde rakim olarak bulunduğum yerden 150 mt aşağıda
 

Ekli dosyalar

  • resım3.jpg
    resım3.jpg
    93.3 KB · Görüntüleme: 15
@tekin126 Ustam maşaallah kendi arazim :) demiştiniz baya büyük gerçi kuş uçmaz çöl gibi yer.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,360
Mesajlar
936,332
Kullanıcılar
453,671
Son üye
Muammer Yavuz

Yeni konular

Geri
Üst