UPS akülerinin kontrolü nasıl yapılır

tossun 2008 e bilgi ve deneyimlerini paylaştığı teşekür bunlar hassas ve teknik konular doğrular her zaman can ve mal kaybını ortadan kaldırır
 
Az önce sorunumu çözdüm... :)

Elektrik prizinin girişinin orda bir çekmece var onun içindeki sigorta yanmış, hemen yanında cepte bir tanede yedek sigorta var. onunla değiştirdim oldu bitti...
Yalnız cebi bulmak biraz zor....



Bu arada götürdüğüm elektirkçi 40 ytl istemişti tamir için, ona burdan EL SALLIYORUM...!
 
Sn. Yenilmez26;

Demek ki elektrikçi arkadaş 40TL' ye o çekmeceyi bulmak için uğraşacakmış.:D
 
Akü başlarını kalın kablo (1.5 luk veya 2.5 luk) kısa devre etmek tehlikelidir sanırım.

tabi kablonun ince bir telinin direnci yüksek olacağından bu tehlike ortadan kalkıyordur.

Bir de akünün iç direncinin ölçülmesi meselesi var. Akü kataloglarında akülerin şarj edilmiş iç direnç değerleri var. Sanırım bunu ölçmek için battery tester denilen ökçü aletleri var. Bununla ölçülüyor. Dikkatimi çeken bir başka husus da aynı voltajdaki değişik güçlere sahip olan akülerin (7 Ah 10 Ah vs..) güç arttıkça içi direncinin küçülmesi. bu da daha fazla plaka ve kalınlıktan mı kaynaklanıyor merak ettim doğrusu.

cevaplar için teşekkürler...

sedat.

Sayın zapotek yazdığım mesaja dikkate ederseniz
tek tek 1' lik çok telli NYAF kumanda kablosu ile sadece saç teli kadar olan ince tel ile kutup başlarından kısa devre edilip çıkan sparka göre akünün sağlamlığını test edebilirsiniz.

Bu şekilde yaptığınız test de en fazla oluşabilecek zarar kısa devre ettiğiniz saç teli kadar ince olan telin oluşan kısa devreden dolayı akkor hale gelip kızararak kesmesidir.Patlama riski yoktur.
Doğal olarak biz her zaman UPS aküleri kontrolü yapmadığımızdan battery tester cihazını almak gibi bir lüksümüzde maalesef ki yok:(
 
battery tester cihazını almak gibi bir lüksümüzde maalesef ki yok:(

Hiç bir zaman akülerin herhangi bir şekilde kısa devre edilerek test edilmesini tasvip etmiyorum. Kablo ile kısadevre ederek yapılacak testten sağlıklı her zaman sonuç alınmaz.

Hiç bir şey bulamazsanız 12 V 50 W spot lambası ile test edebilirsiniz. Anlık kısadevre edilerek yapılan ölçümler yerine spot ampulünü 20-30 sn tutarak yapacak olduğunuz test daha güvenilirdir.
 
Arkadaşlar aküleri yüksüz olarak ölçtüğünüzde gerçek durumunu bilemezsiniz. Bunun için yük altında ölçmeniz gerekir. Aslında ehil olmayan kişiler için sıkıntılı (tehlikeli) bir durum bu. Normal akülerin bağlı olduğu güç kaynağının gücü ile doğru orantılı olarak değişir. Bir elektrikli ısıtıcıya yada belli bir taşıyabileceği yüke bağlı vaziyette iken, güç kaynağının içinde yada akü kabininde iken amper metre ile akülerin iki kutup başından ölçerek yük altında gerçek değerlerini görebiliriz.

Bunu tek bir akü için yapacak isek , arkadaşların dediği tarzda bir teli sararak yapabilirsiniz ancak , sağlıklı ve gerçek bir ölçüm olmayabilir.

Detaylı bilgi ve fikir almak isterseniz.

UPSAN Güç Kaynakları
 
elektronik devresi yanmıştır akülerinize hiç bir şey olmamıştır.sevgiler.a.ihsan üstün
 
Arkadaşlar En İyi Test Sonucunu Şönt'te Alabilirsiniz . Şöntte Akü Değeri Eğer 8 Voltun Altında İse O Akümülatör Ömrünü Tamamlamıştır.
 
Peki arkadaşlar boş bir akü nün sağlamlık kontrolü var mı ? (Tam bakımlı kuru akü, söktüğüm bp,ozuk bir ups den çıktı ve ona uygun şarj cihazım yok...)
 
14 volt gerilimi ver ve bırak o şekilde birkaç gün. Kurtulursa ne ala.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,760
Kullanıcılar
453,064
Son üye
ElkMühAlpGlr

Yeni konular

Geri
Üst