Doğrudur @fgencal ustam, ben geleneksel şekli tarif ettim. Dinamik türde olan ups diye adlandırılan sistem anladığım kadarıyla gecikmeyi ortadan kaldırıp besleme sürekliliğini sağlayan geliştirilmiş jeneratör sistemleridir.
UPS lerin tümünün amacı besleme sürerekliliğini sağlamaktır. Dinamik diye tabir edilen upslerde bir jeneratör vardır bu jeneratör şebeke olduğu müddetçe şebeke enerjisi ile dönerek çıkışta temiz bir sinyal üretir. Şebeke gittiğinde ups in tipine göre kiminde akü grupları jeneratörü döndürmeye devam eder, kiminde kinetik enerji deposu jeneratörü döndürmeye devam eder. Genelinde firmalar kinetik enerji deposu kullanır akülü çok tercih edilmez birçok dinamik ups üreticisinde de akülü dinamik ups yoktur. Kinetik enerji deposu kesinti anında sistemi bir müddet ayakta tutar bu esnada dinamik ups in jeneratörüne akuple olan dizel/doğalgaz jeneratörü devreye girererek dinamik ups nin jeneratörünü döndürmeye devam eder.
Sürekli dönen volan kinetik enerjisi ile şebeke kesildiğinde de alternatörü döndürmeye devam ediyor ve kazanılan zaman içinde ki, 3 saniye deniyor, dizel motor devreye girip alternatörü tahrik ediyor. Burada aslında şebeke sürekli bir alternatörü volanla beraber tahrik ediyor. Dolaysıyla şebeke kesintisinde volan kendi momenti ile bir süre daha kinetik enerjisi ile dönmeye devam ediyor. Kabaca böyle birşey diye anlıyorum.
Bu sürekli döndürülen volan aklıma zamanında uygulanmış mı yoksa proje olarak mı kalmış bilmiyorum, otobüsün içerisine konumlandırılan bir demir volan durakta belli bir hızla döndürülüp onun kinetik enerjisi ile otobüsü bir sonraki durağa kadar ulaştırmak, orada tekrar volanı belli bir devire kadar döndürüp böylece bir sonraki durağa ulaştırmak projesi geldi.
ustalar konuya salça/ maydanoz olayım. ups veya jeneratör neye göre ihtiyaç bunu önceliğe almamız lazım. Elektrik veya güç nerede, nasıl, ne kadar lazım sorusuna cevap vermek lazım. atladığımız konular ise özelleştirebilir olmasıdır. mesela hava alanları; tam süreklilik ister, benim çalıştığım sistem 1 dakikaya kadar opsiyonu vardır(sistem 45 saniyede normal olmalı). burada kritere göre değerlendirme yapmak lazım. bir çok sistemde 30-45-60 saniye gibi sistemi devralan düzenlemeler vardır ve sağlıklıdır. bazı sistemler nonstop çalışmak zorundadır. jeneratör farklı şekillerde kullanılır.(versiyonları üst postlarda açıklamışlar) şimdi ne neye göre dersek konu aydınlanır.
hani burada fark nedir sorusu biraz saçmalamaktır. ne neye göre çalışır/çalışmalı sorusuna cevap önemlidir. yoksa sevmişim upsi, sevmişim jeneratörü.... sevmişimi umarım anlamışsınızdır. ikisi de elzemdir, ikisinin de yeri ayrıdır. veeee ikisi de kombine kullanılabilir.
ben hıyar, bu konuya cacık olabildiysem ne mutlu bana.
aklıma geldi beni salça olarak ekmeğin üzerine sürmek isterseniz tuz ekmeyi sakın unutmayın. olasılıkları sizlere sunmaktan onur duyarım.