Ups 'nin ev tesisatına bağlanması ve ups' ye ek akü takılması

UPS'i ev tesisatına nasıl bağlıyorsunuz merak ettim. Şebekeyi sadece sistemden fazı ayırarak izole ediyorsanız durum çok vahim demektir. Çünkü UPS, inverter vs cihazların monofaze olanlarının çıkışı 0-220 değil 2X110 V şeklindedir. Saygılar.

Ups'yi ev tesisatına sadece evin girişinde olan otomatik sigortayı indirip,buzdolabının seri bağlı anahtarını kapattıktan sonra direk olarak hatta bağlıyorum ve o şekilde kullanıyorum sn. alpernbugra,yani toprak hattı şebekede ayni şekliyle de sabit kalıyor,ups çıkışının bir ucu (220 volt.ac) binanın nötr hattı ile topraklanmış oluyor.Toprak(Güvenlik) hattı (Yeşil-beyaz kablo hattı) zaten sürekli olarak ups'ye bağlı bir durumdadır.Ups'nin fişteki yeri de ayrıca değiştirilmediğinde,ups'nin nötr hattı da,sürekli olarak bina ile ortak olarak kalmış oluyor.Elektrik gittiğinde, manuel(el) ile,otomatik sigorta indiriliyor,buzdolabı çekiliyor ve ev hattına direk ups'den 220 vol ac. prizden bir fişle veriliyor.Ev panosunda elektrik gittiğini belli etmesi için bir neon lamba taktım,buna bakarak şehir şebekesinin geldiğini hemen anlıyorum.Benim ups sistemim bu şekilde çalışıyor.

Ancak bu sistemin,sizin de işaret ettiğiniz gibi,en ideal bir çalıştırma şekli olduğu hiç bir şekilde de söylenemez.Ancak,ben 1.5 yıldır bu şekilde çalışan bir sistemden herhangi bir zarar da görmedim.Ancak hem nötr,hem de faz,ayni anda şalterle birlikte kesilip de,ups akımı verildiğinde ise,nötürün Şebeke yokken de ups ile bir ortaklığının bulunmaması da, daha iyi ve en ideali olacaktır hiç şüphesiz. Benim ups chazım 2*110 değil,yalnızca 220 volt ac. yani tek çıkışlıdır,markası ise Tunçmatik Lite 650, 650 VA'ik ve tek bir pc için olanındandır.Saygılarımla.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Arkadaşlar konuya yeni dahil olmakla beraber tüm yazılarınızı okudum.
Benim evimdede 4 yıldan beri 650va powerline marka 12v/7a>220ac ups im var.Ve evimin tüm aydınlatması+1adet prize bağlı çalışmaktadır.Prize bilgisayarım bağlı sadece...Ups im 1x15w lamba ile 30dk,1pc ile 5dk besleyebiliyor.
Tesisatı yıllar önce bizzat ben yaptığım için aydınlatma linyeleri ve priz linyelerini ayrı ayrı sigorta kutusuna taşımıştım.Ups aldığımda ayrı linye çekmenin faydaları acayip işime yaradı:)Şuan istediğim linyeye upsi bağlayabilirim.
Ama sizinde bahsettiğiniz gibi benimde takviye aküye ihtiyacım doğdu.Aydınlatma süresini 2saate çıkarabilirsem iyi olacak.
Sorum şu ne tür bir akü işimi görür? Kuru-sulu-60A-120A ?
 
Yalnız şarj sistemi bağımsız,aküler birbirinden ve "yedek-asıl" aküye geçişlerinde,seçici bir anahtarla ayrı ayrı ups beslemesini de yapabilmelidir.Pc kasanız ve monitörünüz toplamda fazla elektrik harcıyor gibi görünüyor.Benim pc'im monitörle birlikte 150+17=167 watt toplam gücünde olduğundan en az 15 dakika kadar kesilmeden 650VA (7 amper,12 volt akü) güçteki ups ile dayanıyor sn.telsiz.

35-60 amper aralığında,sulu veya kuru aküden herhangi biri de kullanılabilir.Ancak kullandığınız ortamda,sulu sistemin sıvı sızdırma,akıtma riski ve şarj sırasında gaz çıkarma riskinin olmasını hiç istemiyorsanız(Çalışma,oturma odanız gibi) 35-60 amper 12 voltun kuru(Jel) olanını kullananın.Sulu olanın bahsedebildiğim bu dezavantajı bulunur.Ama benim gibi kapatılmış bir balkon ortamında ise bu seçiminiz(Yani sulu olanın seçilmesi) ancak o zaman daha iyi olabilir.Seçimi tamamen yine de size bırakıyorum.60 amperlik akü ile 15 watt.lık lambanız net 4 saat çalışabilir.35 amperlik aküyle de 2-2.5 saat çalışabilir.Yalnız aydınlatma amaçlı,15 watt.lık bu lambanızla 35 amperlik sulu veya kuru akü size yetecektir.Kolay gelsin.
 
Ups'nin şarj sistemi 12 volt 60/125 amper'lik komütatör anahtarla seçeceğiniz 2.alternatif olarak seçilen akünüzü şarjda zorlanır, ancak çok uzun sürede şarj edebilir,aşırı ısınıp şarj devresi belki bozulabilir.Bu amaçla 2. kısımdaki sulu,yüksek amperajlı akünün redresör(şarj) devresi,ups'den bağımsız çalışmalı,60 amperi seçerseniz 6 amperlik,125 amperi seçerseniz en az 12 amperlik bir şarj cihazını harici olarak bağlamanız gereklidir.Tabi bunu otomatik şarjı kesen tipiyle yaparsanız, belirli bir şarj süresinden sonra elinizle kapatmanız da gerekmez.Ben manuel olarak kapananı eski bir ups trafosundan yapmıştım.

Bu sistemi Tuçmatik lite 650 VA'lik ups'ye 1 sene önce uygulamıştım.Ups'nin 12 volt 7 amper olan iç akü sistemini,destek süresini daha da uzatmak için 12 volt 18 amperlik kuru(Jel) aküyle değiştirmiştim,sonradan bu da az gelince 60 amper,12 volt sulu araba aküsüyle kesintilerde uzunca bir süre de kullandım.Yani 18 ampere kadar ups'de aşırı bir ısınma,arıza oluşmamıştı.Daha fazlası da ups şarj sistemine belki zarar verebilir düşüncesindeyim.60 amperlik aküyü harici redresörlü sistemle şarj ederek hazırda bekletiyordum.Ancak şimdi elektrikler eskisi kadar kesilmediği için balkonda hazırda bekliyor.60-125 amperlik yükleri direkt ups sisteminin şarjıyla beslemeniz sakıncalıdır,bağımsız başka bir şarj sistemi ups'nin daha hızlı şekilde sistem olarak hazırda beklemesi ve ups'yi fazla zorlamaması açısından daha iyidir.Akü geçişlerinde kullanacağınız komütatör(Seçici) anahtar da ups'nin max. çekeceği akımı,ısınmadan rahatça taşıyabilmelidir.Örneğin 650 VA'lik ups'de için 360 watt.için;360/12=30 amperi kaba hesapla taşıyabilmelidir.35 amperlik komütatör seçimi yapılabilir.

Ups devresinin fazla akım için korumasının bulunduğunu öğrendikten sonra,bu çift akülü seçeneği uygulayabilirsiniz.Ancak ups'ler en son anma gücünde(360 watt gibi) sadece 15-20 dakika dayanacak şekilde soğutma ile donatılı olacağından,uzun elektrik kesintilerinde özellikle sıcak havalarda bu son anma güçlerinde kullanılabilmesi için,ekstra dışarıdan soğutma fanlarıyla desteklenebilir.Ben de bu amaçla 2 adet paralel bağlı olarak çalışan,12 voltluk ve akülerden direk beslenen,pc'lerin fırçasız fan motorlarını(120mm.lik) satın alıp uygulamıştım.Çünkü tam güçte ısınma daha fazla olup,ups'nizin kapanması,yeniden resetlenip başlatılması da gerekebilir,evdeki bağlı olan yüklerin,aküdeki voltajın ve amperin(Toplam gücün)o anki durumuna göre.

Not:Buzdolabı,aspiratör,balastlı flüoresanlar yani darbeli çalışan evdeki tüm indüktif yükler,ups'yi darbeli sinyal(geri besleme)vermek surtiyle kapatabilir.Tasarruf lambaları,pc,dizüstü,lcd tv,crt tv,vb. ups çıkış gücünü geçmeyecek şekilde ve ups'de emniyetle soğutulurken rahatça kullanılabilirler.Bu son yükler voltaj düşümüne,dalgalanmasına da ayrıca neden olmuyor.Buzdolabını ups'yi ev tesisatına bağlamadan önce devreden çıkaran ve ups ile birlikte çalıştırmayan kesici bir anahtar da buzdolabı girişinden önce seri bağlı olarak yer almadır.Buzdolabi hermetik motorunun devreye verdiği kesikli darbeler,ups'yi garanti dışında kalacak şekilde de bozabilir.Bu durum up kullanma talimatında da ayrıca yer almaktadır.Kolay gelsin.


Sayın binbaşı arkadaşım. (ismini ve yaşını bilmediğim için abi kardeş gibi bir hitap kullanmıyorum.) anlatmış olduğun bu bilgilere göre, ups in içindeki inverter ve regüle devresini biz araç aküsü ile yani sulu akü ile kullanabiliriz. doğru mu anlamışım? eğer öyle ise,

Sulu akü ile ups i bağlayan kısıma bir adet anahtar yapılabilir. bu anahtar vasıtası ile istenildiği zaman ups ile akü bağlantısı kesilebilir. bu bağlantı bu şekilde kesilerek 12 Voltluk bir güneş enerjisi paneli ile bu akü şarj edilebilir ve bu şarj ups devresi vasıtası ile evde kullanılabilir. doğru mu anlamışım?
 
Evet sevgili arkadaşım doğru anlamışsın,zaten yazılmış bu linki bulmasaydın az önce başka bir yerde açmış bulunduğun ayni konuyla ilgili olan bu sorun için sana bu linki kısayol şeklinde vermeyi de düşünmekteydim.Yaşımı merak ettiysen 52'dir.Yalnız güneş panelini direk aküye bağlamadan evvel regülatör devresi akım düzenleyicisi olarak(Panelden sonra güçlü bir diyot ve regülatör devre kartı)şarttır,direk bağlayamazsınız,ups veya akü şarjörü devreleri de ayrı olup,sadece kendi amaçları içindir,bu amaçla kullanılamaz.Böyle bir sistem için forumumuzda sn.ŞEF'imiz ve konuya vakıf diğer üyelerden,forum içi arama yaparak eski yazılmış bilgilerden veya google'dan arama yaparak değişik yollardan bilgi alabilirsiniz.Selamlar.
 
Tekrar +1 popülerlik verecektim ama verilmiyor. sanırım aradan biraz zaman geçmesi gerekiyor. yani şimdi buradan anladığım şey şu, ne ile şarj edecek olursam olayım bana 12 V bir regületör ve akım ters yönde olmasın diye de 1n serisi diyotlardan akıma göre 1 tane lazım. doğru mu anlamışım?
 
yazdıklarınızı okudukça ufkum açılıyor sizlere teşekkür ederim, benimde bu konuda merek ettiğim bir soru var, eve bağladığımız UPS nin gücü ne olursa olsun UPS çıkışında yük olmadığı zaman yani boşta olduğu zaman aküden sanki yükteymiş gibi sabit akım çektiği konusunda arkadaşımla fikir ayrılığına düştük, arkadaşımın fikrinin dayanak noktası UPS içindeki mosvet transistörlerin 12 voltu 220 volta çevirirken aküden yükteymiş gibi sabit akım çekerek yükteki deşarj süresi neyse boştaki deşarj süreside aynıdır fikrini savunuyor, elimizde UPS olmadığından test edemedik bu konuda tecrübelerinizi öğrenmek isterim. saygılarımla
 
yazdıklarınızı okudukça ufkum açılıyor sizlere teşekkür ederim, benimde bu konuda merek ettiğim bir soru var, eve bağladığımız UPS nin gücü ne olursa olsun UPS çıkışında yük olmadığı zaman yani boşta olduğu zaman aküden sanki yükteymiş gibi sabit akım çektiği konusunda arkadaşımla fikir ayrılığına düştük, arkadaşımın fikrinin dayanak noktası UPS içindeki mosvet transistörlerin 12 voltu 220 volta çevirirken aküden yükteymiş gibi sabit akım çekerek yükteki deşarj süresi neyse boştaki deşarj süreside aynıdır fikrini savunuyor, elimizde UPS olmadığından test edemedik bu konuda tecrübelerinizi öğrenmek isterim. saygılarımla

Estafurullah,elimizden geldiği kadarıyla bu görevi yapmaya çalışmaktayız.Güzel ve haklı olarak da sorulması gereken bir soru(Ups'lerle hiç tanışmadan önce ayni soru bende de olmuştur) hakkında arkadaşınızla tartışmışsınız.Bu konuda siz tamamıyle haklı,arkadaşınız ise haklı değildir,sebebini açıklamaya çalışayım.

Ups'ler siz power düğmesini açtığınızda,eğer elektrik varsa,direk bypass yaparak( (Şebeke-regülasyon sistemi-bypass devresi-çıkış hattı), şebeke elektriğinin dalgalanmalarını en aza indirip(Anlık gerilim yükselmelerini tolere edip karşılayarak)çıkış ucundan regüle edilmiş 220 volt ac.yi temiz olarak gerekli cihazlara verirler.

Power tuşuna basıldığında şebekede elektrik yoksa veya ups fişi prize takılı bulunmuyorsa,ups'nin buzzeri(Siren) kesik kesik ses vererek içindeki invertör devresini çalıştırıp,otomatik röleler yardımıyla başka bir hattı(Akü-İnvertör-çıkış hattı)bypass hattını kaldırıp,bundan bağımsız bir hattı,kendi içinde ürettiği 220 volt ac.yi çıkışa verecek bir hattı devreye alır.

İnvertör devresi çalışırken çıkış gücü algılanıp hesaplanır ve gerekli olan çıkış gücünü karşılayacak büyüklükteki akım şiddeti(Amper)akıllı IC'ler ile hesaplanarak o güçteki çıkış gücünü temin edecek olan akım aküden,MOSFET'lerle anahtarlanarak(Bu mosfetler ups dizaynına göre birden fazla tutulup ısının yüksek amperdeki akımlarda tek bir transistörü aşırı ısıtması önlenmiştir.)sadece gerekli akım şiddeti aküden çekilmiş olur.Bu akım miktarı eğer aküde yeterli değilse(Akü az şarjlı veya çekilen yük çok fazla olursa buzzer sesle uzun bir uyarı yaparak invertör devresini(Yani ups'yi) kapatacaktır.Yani akü 20 watt.lık tasarrruf lambası için daha düşük amper,bir pc için çok daha yüksek amper değerini MOSFET'lerde anahtarlayarak(Kendi içinde yaptığı hesaba uygun olarak)aküden alacaktır,her iki durumda da ups destek süresi birbirinden çok farklı olacaktır.Sizin sözünü ettiğiniz ve ayrıca tartışma konusu olabilen çıkışta herhangi bir yük bulunmaması halinde ise,minimum bir akım şiddetini aküden çekip çalışmanın devamı için(Arabanın rölanti devresi gibi de benzeterek bunu düşünülebilirsiniz) bu akımı çok daha az oranda çekecektir.

Açıkça söylemek gerekirse,ups kendi icindeki entegrelerle ince hesaplar yaparak,bir pc'yi 15-20 dakika,75 watt.lık bir akkor telli ampül veya tv'yi, akünün amper.saat kapasitesine bağlı olarak daha uzun süreler çalıştırabilecektir.Bu destek süresinin uzunluğunda çıkış uçlarına bağlanan yüklerin neden olduğu voltaj düşümü de ups için önem taşımakta.İndüktif yükler(Balastlı eski tip flüoresan lambalar,aspiratör motoru,buzdolabı motoru,vb.) omik yükler(Telli akkor lambalar,havya,elektrikli battaniye,saç kurutma makinesi rezistansı,vb.) ile çıkışta voltaj düşümü çok daha fazla olduğundan,olması gerekenden daha kısa,kapasitif yükler ise(Tasarruf lambaları,smps'li besleme devresi ön girişli olan tüm elektronik cihazlar,tv gibi) çıkışta çok fazla gerilim düşümüne neden olmadıklarından,buzzerin kısa aralıklarla ikaz sesi verip de ups'yi çabuk kapatma riskini en aza indirip en uzun sürede(İdeal olarak hesaplanan sürelerde)destek süresini daha uzun tutacaklardır.Buzdolabı motoru,aspiratör motoru gibi indüktif yükler geri besleme yoluyla ups'ye kendi iç yapılarında çalışma sırasında ürettikleri ters sinyallerin ups içine ulaşması sebebiyle,aküler tam şarjlı ve çekilen güç de ups'ye uygun olarak bulunsa dahi,erken ve daha zamansız olan kapanmalara neden olabileceklerdir.Tüm bunlar ayrıca kendi çalıştırma gözlemlerimden,testlerimden elde ettiğim sonuçlardır.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,286
Mesajlar
924,983
Kullanıcılar
451,712
Son üye
louygu

Yeni konular

Geri
Üst