cevaplarınız için teşekkür ederim.server içinde yanyana dizilmiş 10dan fazla harddiskler var son zamanlarda harddiskler arızalanmaya başladı.yani ayda 1 adet,firma tarafından yenisi ile direk değiştiriliyor.büyük ihtimal firma arızanın ne olduğunu bilemiyor.bu arızalar öyle bir denk geldiki servera en en son model bir ups sistemi taktık, arızanın upsden kaynaklanabileceğini yani iletim hattından gelen piklere cevap verip vermediğini düşündük.bana göre upsler pikleri çok iyi bir şekilde absorbe edebilceğini düşünüyorum.tabiki bu sadece benim düşüncem binbaşı beyin ortam şartlarını düşün demesi arızalrın upsten olamayacağını bir kez daha destekledi,
Merhaba,sn.kayra2011;bakın üzerinde haklı olarak durduğunuz hdd konusundaki bu sıkıntınızı yeniden ele alıp tahlil etmeye de çalışayım isterseniz.
Önce hdd'lerin sakıncalı çalışma durumundan ele alırsak 10 tane yan yana çalışmaları durumunda kasa içi havalandırması oldukça iyi olmalıdır ki hdd'ler birbirlerine direkt etki edip,birbirlerinin sıcaklıklarını çok tehlikeli hdd gövde sıcaklığına kadar da çıkarmasınlar.Öncelikle bunun üzerinde mutlaka titizlikle durun lütfen.
İkinci olarak ups server'lardan önce ups konulması eğer şebekedeki ani kesintilerden ziyade şebeke piklerini filtre edip server'ların korunması gayesiyle ise,ups'nin bağlı olduğu toprak hattınız çok mükemmel olmalıdır.Çünkü sizinde üzerinde durup endişelendiğiniz fazla pikler,sadece çok iyi bir toprak hattı ile sıfırlanabilir,böylece pc gibi hassas
Elektronik cihazlardan önce bu atma (Parazitik
Elektrik şokları) kasa veya dizüstü kasasına hiç ulaşmamış da olurlar.Eğer toprak hattınız farkında bulunmayarak zayıflamış veya hiç kalmamışsa,şebekedeki bu darbe şeklindeki pikler pc kasasının toprak hattından (Metal dış kasadan) onun yüzeyinden toprağa gidemeyip yüzeyde toplanacağından,çok hassas bir pc parçası olan hdd'in iç kısımlarına bir şekilde de ulaşabilir.(Ancak en kötü ve en karamsar olan bir varsayımıma göredir bu düşüncem.)
İkinci olarak (iyimser varsayımıma göre) bu senaryo toprak hattı zayıf veya hiç yoksa da hiç gerçekleşemez.Neden mi? Pc kasası içindeki psu içinde (Bir çeşit smps olup 165-265 volt ac. aralığını tolere edebilir) 220 volt ac. girişte sigortadan sonra bir emı filtresi yer alır,belki bilirsiniz içini açmışsanız.İşte bu filtre bu atma (Darbe) yoluyla şebekeden veya ups'den filtrelenmeden gelip geçen parazitik dalgaları bloke edecek de yapıdadır.(Tüm tv'lerde de bu emı filtre elemanı genellikle de vardır) İyimser tahminime göre bu emı filtreye takılır kalır bu pik dalgaları.Ama işin gerçekten de bu şekilde olabileceğini tam olarak garanti edemiyorum size.
Bu nedenle size toprak hattınızı ehliyetli bir elektrikçiye meger toprak direnci ölçümü ile bu ups hattında kullandığınız topraklama noktası yerini,iyi bir omaj ölçümüyle iyi durumda bulunduğunu kendisinin size teyit etmesini mutlaka da sağlayın.Zayıf çıkarsa mutlaka ama mutlaka toprak hattınızı gerekirse yeniden sağlıklı şekilde de çektirin ehliyetli bir elektrikçiye.Benim size son tavsiyelerim bunlardır.
Not: Bir de şu durum vardır ki; toprak hatsız çalışan tüm masaüstü pc kasalarında, psu'lar çalışırken şebekedeki piklerden tam bağımsız olarak,kendi başlarına smps'li prensiple yüksek frekanslarda çalışmaları gereğince elekromanyetik indüksiyon yoluyla kendi içlerinde de bir statik elektrik üretirler.Eğer bu statik elektrik toprak hattına da hiç boşalamazsa,en başta anakart,cpu,ektan kartı,HDD,vb.tüm bileşenler bu statik elektrikten zarar görüp kolayca da bozulabilirler.Zira benim de toprak hatsız olarak farkında olmadan masaüstü bir pc'de çalışmam sırasında bir anakartım (Gigabyte marka) ve bir cpu'um (P4 işlemcili) statik elektrik yüzünden vaktiyle de bozulmuştu.Sağlıcakla kalın.Kolay gelsin.Saygılarımla.