JuniorElektrikci
Üye
- Katılım
- 3 Haz 2024
- Mesajlar
- 4
- Puanları
- 1
- Yaş
- 25
Merhaba değerli forum üyeleri, sorularım umarım kafanızı karıştırmaz fakat gerçekten kafam çok karıştı lütfen bana yardımcı olur musunuz ?
- Birinci Soru:
Arms akımı 212.5 amper olan bir yük (klima dış üniteleri besleyen) kompanzasyon açıkken enerji analizörüyle ölçülmüş durumda. Kompanzasyonu kapattığımızda, cosφ değerinin 0.7–0.8 aralığına düşeceğini varsayıyorum. Bu durumda, akımın artacağını öngörerek 265.25 amper olarak hesaplıyorum. Bu hesaplama doğru mu? Yani, yük akımı jeneratör çalışırken, jeneratörün güç faktörünün 0.8 olması ve yükün karakteristiğinin de 0.8 cosφ olması nedeniyle, nominal akımı kompanzasyon açık durumdaki değere göre değil, bu artan akıma göre mi değerlendirmeliyim?
- İkinci Soru:
265.25 amperlik bir yükü jeneratörle besleyeceğim. Sistemde bir UPS de bulunacak ve bu UPS'in kapasitesi 160 kVA olacak. Eğer UPS kullanmadan 300 kVA'lık bir jeneratör seçiyorsam, UPS ile birlikte çalıştırırken jeneratör kapasitesini 300 + 160 = 460 kVA mı almalıyım? Bana bu mantık yanlış geliyor çünkü UPS’in statik bir cihaz olduğunu ve girişine verilen gücü, verimi oranında çektiğini düşünüyorum. Bu yaklaşım doğru mu? - Üçüncü Soru:
265.25 amperlik bir yükün demeraj akımı 305 amper ise jeneratör seçimi nasıl yapılmalı? Gerekli hesaplamalarla 260 kVA’lık bir jeneratör yeterli görülse bile, jeneratör kapasitesine %15–20 oranında fazlalık eklemeli miyim? Jeneratör seçerken Prime Güç (PRP) ve Standby Güç (ESP) değerlerinden hangisini esas almalıyım?