Tesekkurler asil sorunun cevabi belli oldu.
AC devreye baglanan bobin tabiki gecici sartlar olup bitene kadar dogrudan her iki alternansda da es genlikte sinusel akim cekmeyecek. Gecici olay bittikten sonra sifir merkezli akim cekmeye baslayacak.
Yani bobin AC sebekeye baglandiginda bir sure DC akim bilesenine sahip olacak.
Olayi merak edenler icin farkli yoldan izah edeyim.
Rezistif degeri olmayan saf bir bobini tam t=0 da sebekeye baglamis olalim. Akim t=10 ms sonra (Teta=pi) de en tepeye cikar. Negatif alternansla birlikte akim dusmeye baslar ve tam 2pi'de yani 20ms sonra sifira iner. Bir sonraki alternans ilk basladigimiz ana denk gelir ve ayni olaylar devam ederken bobine AC sinus vermis olsak bile bobinimizden sadece !!!
+ !!! yonde nominal akimin tam iki kati olan akim akitacak demektir. (Sanki AC voltaja DC kaynak seri baglamisiz gibi)
Isin icine bobin direnci girince bu DC akim yavas yavas asagiya iner ve nihayetinde 0 merkezli sinusel akim akar.
Haliyle gecici olay suresince akim bir yonde nominal akimin ustune ciktigi diger yonde hic yada cok az cektigi icin sigorta atmak zorunda kaliyor. Atmak zorunda kaliyor cunku hem akim bir alternansda en azindan 2 katina cikiyor hem de transaformator nuvesi bu akimin neden oldugu magnetik aki degerinde doymaya yaklasip primer akimini artiriyor.
Zaten yuksek guclu transformatorler ilk devreye girince dınnnn diye bir ses cikartir. Bu dınnnn sesinin sebebi de belli olmus oldu.
@otohat yuklu vaziyette power on denemesini ilk firsatta yapacagim.