Bir elektrikçi gelip tesisatın normal olup olmadığına bakmalıdır. Ben kablo kesiti ince olup gerilim çökmesinden olduğuna pek inanmıyorum. Neden diye soracak olursanız şöyle bir açıklama yapayım. Bizim okulumuzda 2 sınıfta bir linye hattı var ve kesit 2,5 mm2. Sınıflarımızda 24.000 btu klima var. Şimdi diyeceksiniz ki hoca kaldırmaz
Sigorta atar evet atıyor.
Siz söylemeden ben söyleyeyim.
Eğer böyle bir şey olsaydı her sınıfta projeksiyon var bizde de böyle bir sıkıntın olması gerekirdi. Ama ben öğretmen arkadaşlardan hiç böyle bir sıkıntı duymadım.
Ben nötr oksit, gevşekliğinden şüpheleniyorum . 2 . ihtimal ise projeksiyonun besleme hattında bir sorun olabilir.
hocam hatanız kablo ince diye sigorta atmaz! sigorta kendi üzerinden geçen akım değrinden yüksek ise atar. sigortanın kablo nedeni ile atmasının tek yolu kısa devredir.
gerilim çökmesinde attıracak şey ise cihazın kendi içindeki bir devredir.
ki o da baya bir düşü oluyor.-115 v kadar
- 2.5 mm kablo olcukça kalın bir hat. bizim ev 2 katlo ve 2.5 mm zaten. evde sürüyle
Elektrik çeken mamül var ama geriim düşmesi yok. ancak bazı evlerde 1.5 mm kullanılıyor. ve saçaklı-saçaklı kablolar tek damarlıya ghöre daha az akım taşır.-
ben zaten kablo kesitinden çok tesisat hatlarına bakarım. bu amfide uğultu yaptırır, projektorde göz kırptırır ya da floresanı kıpraştırır.
diyorum ya adam toprağa faz vermiş. fatal error verme de nap
şöyle anlatayım..
sen nötrü toprağa kısa devre edip sıfırladın de mi?
yeni nesil smpslerde sekonder hattın şasesi topraktır. ancak primerde şase nötrdür ve toprakla asla birleştirilmez. bu sayede toprak izolasyonu gerçekleşir ve arada 3-6 ohm arası bir fark oluşturulur.
şimdi sen nötrü kısa devre ettin. o zaman smps nin iki tarafı da sıfırlanır. ki bu optokuplörü sapıttırmaktan tut bin türlü komplikasyona sebep olmakta. optokuplörlü geri besleme ünitesi nedeni ile floresan kaynaklı bir frekans binmesi bu smpsleri sapıttırmakta.
smps tip adaptorlerde kısa devre algılanırsa anında kapandığı gibi kısa devre kesildiğind de anında geri açılır. bazı smpslerde de voltaj çöktürülür. bu devresine göre değişir.adam nasıl canı istedi ise öyle tasarlar. ki o smps anlık aç kapa yapana kadar filtre kondansatorü bir miktar enerji salmaya devam edecektir.
bu bir varsayım
dğerine gelelim.
kablo çok ince kalırsa floresan ya da buzdolabıkaynaklı bir frekans karışıklığı veyahut projektorun bağlı olduğu aygıt kaynaklı frekans bozunumu kabloya ekstra yük bindirir.
amfiyi küçümseyen arkadaşlar bilmez
bir ac hattın içine başka bir frekans karışırsa bu onun verimini düşürür. hele kablonda ince ise bu kayıp daha da artar. bu nedenle pasif filtre yapıp bass amfisi yaptığında o amfi tizlere verdiği gücün bir kısmını da bass frekanslara verir. az daha ses güçlü çıkacaktır.
işte bir hat üzerinden ne kadar farklı ac frekans geçerse o hat hem çabuk yorulur hem daha farklı dirençler gösterir.kablo ince kalırsa bu farklı dalgalar projektöre gerekli enerjinin gitmesini engelleyebilir.
bu nedenle biz filtreleme yaparız ki.
çünkü ne kadar birbirinden çok farklı dalga gelirse o kadar verim düşecektir. koyduğumuz kapasitörler ekstra güç depolamaz. sadece o güçteki enerji kazanımını düşüren parazitleri sönümlendirir.
anlayacağın dilde şöyle diyeyim.
sen bir arabaya yük bindiriyorsun. nereye? kasasına uyacak şekilde.
sonra daha az. ama kapağın kapatılamayacağı bir yük daha bindirdin. arka kapak açık kaldı.v
ne oldu? araba kapağın kapanmayacağı kadar bir uzunluk nedeni ile yolda savrulmaktan daha çok etkilenmeye başladı.
bizim kablolara yaptığımız bu.
her tarafımız smps adaptorlerle buzdolapları ile çevrilir. bunların manyetik enerileri, yüksek frekansları birleşerek bir yerde toplanır. misal sizin amfiler yanıyordu galiba. bu arkadaşın da projeksiyon arza çıkarıyor.
ki ben arkadaşa demiştim ups ile sorun düzeltilemez. ups kendisi bile sorun yaratıyor.
çözümü,
kendine özgü şebeke hattı ve ekstra toprak hattı, emi filtre takviyesi ve de faraday kafesidir.