yılların tecrübesini yalayıp yutmuş duayen bir mühendis abimiz bana xlpe kablo seçimini akım taşıma kapasitesine göre değil kısa devre kesme akımına göre seçilmesi gerektiğini söyler.
aslında ademcelik beyin demek istediği herhangi bir kısa devre anında kablodan geçecek akıma dayanabilmesi herhalde.
tabiki kısa devre akımı kesicilerin en önemli özelliğidir diyebiliriz. trafoların % uk larının hesaplanmasının bir nedeni de bu yüzdendir zaten. ne kadarlık bir kısa devre akımı oluşacak ve buna göre nasıl bir kesici seçmem gerekir. kısa devre evdeki prizde de olabilir. orda kablo seçerken bunları düşünmüyoruz. sadece akımı taşır mı taşımaz mı diye bakıyoruz
şimdi arkadaşlar
benim haklı yada haksız olduğum birşey yok sözler bana değil meslektaşıma aittir.
mesele şu:
trafo tesisleri için çizdiğimiz projelerde tedaş kısa devre hesaplamalarını da istiyor. ancak zamanla esneklikten dolayı kısa devre hesaplarının kontrol edilmediği ve genellikle her projelerde aynı değer olduğunu söylemişti. bundan dolayı sadece akım ve gerilim düşümünün xlpe kablo seçiminde yeterli olmayacağını ve seçilen kesitin kısa devre akımı hesabına göre seçilmesi gerektiğini söylemişti. bir ara onunla konuşur ayrıntılı bir şekilde öğrenirim konuyu. kolay gelsin