Xlpe Kabloların Topraklanması

Ertaç

Üye
Katılım
1 Nis 2006
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar ben xlpe kablolarının içinde normalde enerjiyi iletmek için bulunan iletken dışında topraklama için kullanılan iletken kısımın ne işe yaradığını merak ediyorum bu konu hakkında bilginiz var ise benimle paylaşırmısınız
 
Kablolarda manyetik akidan olusan akimlari topraga akitmak ve korumalarin calismasini saglamak icin kullanilir.Yani kablonun herhangibir yerinde bir kacak varsa bu topraga akitilarak koruma roleelrini n calismasi saglanir.Ayrica yuksek gerilim ve diger kablolar iki ucdanda topraklanmazlar.Sadece bir noktadan topraklama yapilir sebebi ise loop olusmamasidir .
 
Ewet og kabloları tek noktadan topraklanır.Bu diğer elektronik ekipmanlar içinde geçerli geçenlerde bir lcd tv bu yüzden yanmış.Sebep 2 ayrı noktada yapılan toptaklamaların birbirine potansiyel fark göstermesi ve bu farka dayalı bir akımın akması (tv nin yanmasını sağlıyacak kadar)
 
XLPE kablolara kesitten baktığınızda ortada yuvarlak bir bakır iltken etrafında sert yalıtkan madde ve bunun çevresine sarılmış zırh ve son koruyucu kılıf görürsünüz.Aslında biraz dikkatli bakarsanız bu yapı size bir elektrik devre elemanını hatırlatacaktır.Yani kondansatör.İki iletken arasında yalıtkan.Özellikle zırhlı OG ve AG kablolarında dış kılıfın topraklanmasıyla hattan geçen akımın yüklediği kapasitif etki giderilmiş ve toprağa deşarj olması sağlanır.Bu sebeple zırhlı kabloların zırh bölümü topraklanır.Selamlar ,saygılar.
 
og kabloları tek uçtan topraklamayla ilgili biraz daha bilgi paylaşırmısınız,iki uçtanda topraklandığı durumlar olmuyormu
 
XLPE kabloların en azından tek tarafından topraklanması gerekir.Her iki ucundan da topraklanabilir.Hiç topraklanmaması kablonun patlamasına neden olur.Zaten ülkemizde son yıllarda tek taraftan topraklama yapılan uygulamalara raslanmaktadır.Önceleri mutlaka her iki uçtan da yapılıyor idi.Günümnüzde hücre içinden yapılmakta direkten tarafta yapılmamaktadır.Her iki ucuda hücrede olan uygulamalarda genellikle her iki taraf da topraklanmaktadır.
 
ifade doğru ancak her iki ucuda topraklamadığımız zaman bunu kontrol teşkilatına anlatmak büyük mesele !
 
Sn.derindusunce,haklısınız.Fakat kontrol teşkilatı değil,kontrol teşkilatında yer alan sabit fikirlilere demek doğru olur.Tamamı böyle değildir.
 
Teknik bir açıklama olmadan doğruluğunu israr edemem. Lakin piyasada şöyle bir duyumla karşılaştım. "Maksimum 100 metreye kadar 1 uçtan topraklanır. 100 metreden sonra kablonun uzunluğu gereği üzerindeki kapasitif etkiyi yok etmek için 2 ucundan da topraklanılır." Şeklinde bir söylenim var...
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar doğruluğunu ya da yanlışlığını teknik olarak açıklarlarsa iyi olur.
tşkler...
 
iki uçtan topraklanan kablonun ana hattından geçen akım dış kısımda bulunan topraklama zırhı üzerinde gerilim indükler bu da dış zırhta büyük kısa devre akımı akmasına sebep olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,340
Mesajlar
935,984
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Geri
Üst