Yük ayırıcıları ve “yük ayırıcısı+sigorta” birleşikleri

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,532
Puanları
419
YÜK AYIRICILARI:


Yükayırıcıları elektriksel açıdan adi ayırıcı ile kesici arasında yer alan biranahtarlama elemanıdır. Anma akımına kadar yükleri kesebilir, kısa devre üzerine kapatabilir.


Açık konumda iken ayırıcılar için istenen yalıtım seviyesini sağlayabilir. Uzaktankontrol için motor takılmaya müsaittir. Kesme ortamı yağ, hava ya da SF 6 gazıolabilir. Kesici ile arasındaki en önemli fark kısa devrelerikesememesidir.


Yürürlükteki şartnamelerimize göre Teşekkülümüzce satın alınan yük ayırıcıları 100 (yüz) kezanma akımını kesebilmekte 5 (beş) kez de kısa devre üzerine kapamayapabilmektedir. Mekanik açma kapama sayısı (yüksüz) 1000 kez’dir.


Teşekkülümüzce istenen anma akımında kesme sayısı ve kısa devre üzerine kapama sayısıstandartlardaki en büyük değerlerdir.


IEC-60265-1’egöre imal ve test edilirler


“YÜK AYIRICISI+SİGORTA” BİRLEŞİKLERİ:


Sigortaile donanmış yük ayırıcılarıdır. Tertipte kullanılan sigortalar vurucumekanizması ile donatılmıştır. Arıza durumunda çalışan sigorta vurucusuvasıtası ile yük ayırıcının yalnızca arızalı kutbu veya üç kutbu otomatikolarak açtırılır. Bu şekilde tertibin anma kısa devre kesme akımına kadar bütünakımların kesilmesi mümkün olabilmektedir


Trafove hat korumalarında kullanılır. Aşırı akım koruması için röle ile birliktekullanılması gerekir.


TS8812 EN 60420 (IEC 62271-105)’ye göre imal ve test edilirler.


YükAyırıcıları ve sigortalı yük ayırıcıları ile ilgili olarak Teşekkülümüzdehazırlanmış özel bir teknik şartname halen bulunmamaktadır. Ancak gerek havayalıtımlı gerekse SF 6 gazı yalıtımlı hücreler için hazırlanmış olan teknikşartnamelerde bu malzeme ile ilgili gerekli tüm bilgiler (teknikkarakteristikler, tip deneyleri ve rutin deneyler) tarif edilmiştir.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Ayrıca bir şey sormak istiyorum:
Aşırı akım koruması için röleler ile birlikte kullanılır demişsiniz.
Şimdi nominal akım değerini zaten yük ayırıcısı kaldırıyor.Yüksek gerilimde ise nh bıçaklı sigorta kullanılmak üzere kullanılıyor.
Biz röle kullandığımız yerlerde zaten nh sigorta da kullanmak ile yükümlüyüz öyle değil mi?
Zaten nh bıçaklı sigorta ve röle kullanıyorsak yük ayırıcısının da sınırlarını zorlamaya başlıyoruz demek midir?
yani toparlamaya çalışırsam biz röle kullanmaya başlar isek yük ayırıcısının sınırlarını zorlamaya başlıyoruz mudur???
 
yardımcı olabilecek üstadlarım nerdesiniz=)))?????

Konuda bahsedilen yük ayırıcıları, yüksek gerilimde kullanılan yük ayırıcılarıdır. Aşırı akım koruması için kullanılan röleler ise, yüksek gerilimde kulanılan koruma röleleridir. Ayarlanan değerlere göre kesicilere açma sinyali gönderir ve devre açtırılır, yük enerjisiz kalır. Olası büyük arızalar önlenmiş olur.
Sizin bahsettiğiniz NH sigortalar ise alçak gerilimde kullanılır. Olayarı sanırım biraz karıştırdınız.
 
Konuda bahsedilen yük ayırıcıları, yüksek gerilimde kullanılan yük ayırıcılarıdır. Aşırı akım koruması için kullanılan röleler ise, yüksek gerilimde kulanılan koruma röleleridir. Ayarlanan değerlere göre kesicilere açma sinyali gönderir ve devre açtırılır, yük enerjisiz kalır. Olası büyük arızalar önlenmiş olur.
Sizin bahsettiğiniz NH sigortalar ise alçak gerilimde kullanılır. Olayarı sanırım biraz karıştırdınız.

evet hocam olayı yg ve og arasında karıştırmışım:)
şöyle bir sorum olsa peki size:
ilk olarak og de kullanılan yük ayırıcılarında nh bıçaklı sigortalı kullanılmaz mı yani???
sonrasında ise og sistemlerde kullanılan yük ayırıcılarında amaç maliyeti düşürüp kesici kullanılmamasıdır.
ben bir kaç yerde yük ayırıcı ile kesiciyi bir yerde kullanıldığını gördüm.
daha doğrusu okudum:))

şimdi bu soruyu da şöyle soracak olursam size:
bir sistemde hem yük ayırıcısı hemde kesici kullanılır mı?(mesela 600KVA'lık bir trafo köskünde)
 
Yük ayırıcısıyla kesicinin aynı yerde kullanılması mümkümdür. Kesicinin arızalanması durumunda enerjinin kesilebilmesini sağlar (Örneğin OSEL firması gaz izoleli kesicili hücrelerinde yük ayırıcısı kullanıyor) Fakat pahalı bir çözümdür. Genelde kesiciyle birlikte döner ayırıcı veya gazlı ayırıcı kullanılır.

Sigortalı yük ayırıcılarıyla veya yük ayırıcılarıyla birlikte aşırı akım rölesi kullanılmaz .Ayrıca sigortalı yük ayırıcılarıyla 2000kVA üzerindeki yüklerin beslenmesi uygun değildir .Bu sebepten yaygın olarak trafo korumalarında kullanılırlar . Aşırı akım rölesi sadece kesicili ürünlerde kullanılır.

Kolay gelsin..
 
...Yük ayırıcısı ile birlikte kesici kullanılmsaı çok pahallıya mal olmaktadır. Eğer güvenli olması gerekirse, Trafo Koruma Hücresinde, yük ayırıcısı yerine sadece ayırıcı kullanılması yeterlidir...

-----------------------------------
"Eğer bilginizi paylaşmazsanız,
sadece sizde kalır ve hiç bir
anlamı kalmaz."
 
trafo aşırı akım koruması için kullanılabilir.ama kısa devre koruması için kullanılamaz.
yukarıda açıklamada yazdığı gibi ancak anma akımı seviyesindeki yüklerde açma yapabilir.
kısa devre akımlarında zarar görür.
aşırı akımda ki koruma ag den ölçüm yaparak yük ayırıcı ya açma sinyali göndererk yapılır.
ve trafo zati korumaları için yük ayırıcıya açma sinyali gönderek trafo koruması yapılır.
 
Sanırım konuya açıklık getirmek gerekiyor. Yük ayırıcısıyla , Sigortalı yük ayırıcı ayrı ayrı ürünlerdir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan yük ayırıcıları 630A sigortalı yük ayırıcıları 200A değerindedir. Yük ayırıcıları sadece anahtarlama için kullanılırlar , koruma için kullanılmazlar. Sigortalı yük ayırıcılar ise koruma yapabilir. Fakat tek başına sadece KISA DEVRE koruması yapar. Aşırı akım koruması yapmaz. Esasen sigortalı ürünlerin hiç biri aşırı akım koruması yapmaz. Ama trafonun alçak gerilim tarafına uygun akım algılayıcıları koyarak ordan gelecek sinyalle sigortalı yük ayırıcısı açtırılabilir. Yani dolaylı olarak aşırı akım korumasıda yapılmış olur.
Ürünün kendisinin aşırı akım koruması yapamayacağını tekrar hatırlatmak isterim.

Kolay gelsin.....
 
Merhaba, soruyu doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum ama yardımcı olabileceğinizi düşündüm. Öncelikle tembel bir öğrenci olduğumu ve bazı bilgileri yeni yeni öğrenmeye başladığımı belirtip, sorduğum soruda hata veya saçmalık varsa mazur göreceğinizi umarak başlamak istiyorum.
Ag ile beslenen 300 kw bir motorun frekans çeviricisinin sigortalı yük ayırıcısı(800A) arıza anında yanmış olup tamir için gönderilmiştir. Ustalardan biri yük ayırıcısı yerine kompakt şalter de koyabileceğimizi söyledi. Ben cehaletimi belli etmemek için ona soramadım :) size soruyorum. Sigortalı yük ayırıcısı ile kompakt şalter aynı işlevi görür mü? Ortaklıkları ve farkları tam olarak nelerdir?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,848
Mesajlar
920,978
Kullanıcılar
450,953
Son üye
cdalci

Yeni konular

Geri
Üst