Yüksek akım sonrası arıza! Lütfen fikirlerinize ihtiyacımız var

Ayarlanan akım ve gerilim değerlerinin dışında devreyi açan cihazlar (bende de bir tane vardı birkaç kez normal çalışıp düşük gerilimde devreyi açtı, bir hafta sonra patladı) parafudr yerine kullanılamazlar. Önceki gün bizim köyde yıldırım düştü ve modemler, led ampuller vesair birçok hanede hasara sebep oldu. Boş duy ve prizlerde faz nötr arasında ark oluştu! Böyle bir durumda gerilim kesicileri kimse koruyamazdı! Ama parafudr sayaç öncesi yıldırım darbesine çok hızlı tepki vererek, 3 kademede/aşamalı (tip1, tip2 ve tip3) darbeyi toprağa yönlendirmektedir.
 

Sn.rsimsek.Durum müsaitse tip1+tip2+tip3 ( monoblok ) yerine,ana girişe tip1+tip2 ,dağıtım tablosuna tip3 daha etkili ! bir durum
sağlar.Daha öncede belirttiğim gibi,bu aletlerden tam görev beklemek için,topraklama direncinin çok küçük ( tercihen < 2 ohm ) olması gerekmektedir.Bu direncin büyük olması,deşarj süresini uzatacağı için,parafudrların hasarlanmasına ! bile sebep olabilir.
 
Sayın @fahri yetiş ustam, ben genel olarak tip1, tip2, tip3 diyerek bu işin kademeli, katman, katman koruma yapabildiğini ifade etmek istemiştim. Montaj aşamasında sağlam ve düzgün bir topraklama yanında, sayaç önüne paralel konulacak olan tip1 veya tip1+tip2 önüne 100-125A hızlı kartuş Sigorta konulması da gerekmektedir.
yıldırımın yıkıcı etkisi prize kadar geldiyse kolları açıp gelme demenin bi faydası olmaz fakat benim merak ettiğim bahsettiğiniz korumalı prizler bozulurken alıcılar da zarar görüyor mu?
Böyle bir analiz ve grafik varsa ben de merak ediyorum.
 
Tip1,sadece,yıldırım olasılığına karşı önlemdir.Bulunulan bina veya 300-400 mt yakınında paratöner yoksa,teorik olarak konmayabilir.Ancak,tip+tip2 nin konduğu yerden 10 metreden fazla mesafede hassas koruma istenilen yerlerde,tip1+tip2+tip3 düzenlemesi yapılmalıdır.
 
Sayın @fahri yetiş ustam, köyde 100 mt yakınımda hem de evim gibi bölgede zirve konumda 380kV taşımalı 50-60 mt yükseklikte 20 kablolu direk var. Bu direğin etraftaki etkileri ve paratöner etkisi nelerdir?
 
Yıldırımın,hangi yönden geleceğini ! kimse bilemez.Ditrekler,kendi bölgelerinde ancak faraday kafesi koruması etkisi yapar.Hatlar,kendi üstündeki koruma iletkeni ile ancak korunabilir.Ancak,yıldırımın deşarj olduğu bölgeye yakın yerlerde,endüktif / kapasitif kuplaj nedeniyle etkili olabilir.O nedenle,hatlara yakın yerlerde de koruma tedbirleri almakta yarar vardır.Eklediğim fotoğraflar,yıldırımın düştüğü yerin 300-400 mt uzağında yarattığı etkilerdir.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0341.JPG
    583.1 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_0342.JPG
    607.2 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_0344.JPG
    691 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_0345.JPG
    564.2 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_0352.JPG
    550 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_0353.JPG
    542.8 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_0354.JPG
    740 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_0355.JPG
    639.5 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_0356.JPG
    783.8 KB · Görüntüleme: 11
yıldırımın yıkıcı etkisi prize kadar geldiyse kolları açıp gelme demenin bi faydası olmaz fakat benim merak ettiğim bahsettiğiniz korumalı prizler bozulurken alıcılar da zarar görüyor mu?
Sn.kocamanusta.Bulunduğum yer,Türkiye'nin ,orajlı gün sayısı bakımından en yüksek bölgelerinden birisi.
2000 yılına kadar,paratöner ve parafudrun ne olduğu konusunda fazla bilgiye sahip değildim.2000 yılında geldiğim Resmi kuruma bağlı 20-25 noktadaki telefon santralı kart arızaları ile tanışmam ve paratöner konularına dalmam o zaman başladı.İlk olarak,paratönerler konusuna girdiğimde ( başlıklar,o dönemde radyoaktif tip olduğu için ) topraklama değerlerinin anormal değerlerde olduğunu gördüğüm için,öncelikle onları ( tarla toprağı gözüyle gördüğümüz yerlerde ! 30 adede kadar 2 mt. lik bakır çubuk,kazayağı montajı ile ) < 5 ohm durumuna getirdik.Daha sonra,tlf santrallarındaki telekom girişlerindeki parafudr korumalarınıda ( o zamanlar,fiber kablo yoktu tabiki ) çalışır hale getirmemize rağmen,kart arızalarının sayısını istediğimiz seviyeye düşüremedik.Paratöner ıslah işini İzmir Dameks firması ile yürüttüğümüz için,paratöner duayeni Allah rahmet eylesin Müzekka Damgacıoğlu ile tanıştık.O bize,şebeke girişleri için,santral beslemelerine priz tipi koruyucular ( şimdiki akım korumalı priz diye yutturulan,ne idüğü belirsiz aletlerden değil ) tavsiye etti ve tüm telefon santral Elektrik beslemelerinde onları kullandık.Artık,santral bakımcılarımız ( çok canları sıkılarak ! ) ,sadece,çayımızı içmeye,rutin bakımlarını yapmaya gelir oldular.Daha sonra,birçok yerdede Phoenixe ait priz tipi koruyucular aldık ve onları kullandığımız yerlerdede sorun yaşamadık.
Özetlersek,kurallara uygun tesisat kurmak ve kalitesi kanıtlanmış ürün kullanmak şartiyle,hem tesisatı hem koruyucu elemanı korumak mümkündür.Paratöner ve parafudr konusu ( gerçi,tüm elektrik konusu ) faz-nötür al götür konusu değildir.
 

Ekli dosyalar

  • CPSF-230.pdf
    338.7 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:
yıldırımın yıkıcı etkisi prize kadar geldiyse kolları açıp gelme demenin bi faydası olmaz fakat benim merak ettiğim bahsettiğiniz korumalı prizler bozulurken alıcılar da zarar görüyor mu?
Koruma cihazındaki varistörün tepki hızı önemli etken diye düşünüyorum ? Sizin düşünceleriniz ?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…