ghostmanzero
Üye
Merhaba arkadaşlar, ben bir dc motor hız kontrol devresi yapmaya çalışıyorum. Sizden bilgi için kitap, site, yazı, makale veya bunlara benzer kaynaklar önermenizi rica ediyorum ^^ ANCAK, Pwm sinyalini 555 gibi pwm sinyali üreticilerinden değil de bir rc araç kumandasınin alıcısı ile uygulamam lazım. Elbetteki öncesinde baktım araştırdım biraz. Direk hazır sürucu kartları var. Ama hepsinde alıp pwm i 555 entegre si gibi ureteclerden almışlar. Frekans için de bir pot. Koymuşlar. Benim istedigim tam olarak o sürücü devrelerinin 555 i olmayan, yani pwm sinyal ucu açıkta olan hali. Açıkta olacak ki alıp rc araç kumasinin alıcı kısmını oraya takayim.yani pwm sinyalini dışardan uygulamış olucam. Diyeceksiniz ki git bir esc al. Ancak esc leri takip kullanınca bi 5 dk sonra yaniyorlar. motor akımı çok yüksek :/
Kullanacağım motor 12 V, 5A bi dc motor. Yalnız yük binince akim baya artıyor. 10 A I geçiyor.
Bana 15A, 12 V bir sürücü lazım.
Daha once normal sürücü entegreleri ile düşük akım çeken küçük motorlari sürdüm, hiz kontor uygulaması yaptım ama dediğim gibi hep düşük güçte ve temel uygulamalardi.ilk defa böyle yüksek akımli bir sürücüye ve pwm in dışardan uygulanması gibi bi durumla karşılastim ve bunu çözmek adına sizlerin de fikrini ve önerilerinizi almak istedim.
Basit hız kontrol devreleri, yüksek akımda çalışması için gereken nitelikler (tristorlu mu değişecek?, bağlantı mi değişecek?) gibi konularda da aynı şekilde kaynak arayisindayim. Şimdiden çok teşekkürler
Not : örnek konulara göz attım, yıllar yıllar önce açılmış ve maalesef baktığım kadarıyla da sonuca ulaşılamayan arayışlar olmuş :/.
Kullanacağım motor 12 V, 5A bi dc motor. Yalnız yük binince akim baya artıyor. 10 A I geçiyor.
Bana 15A, 12 V bir sürücü lazım.
Daha once normal sürücü entegreleri ile düşük akım çeken küçük motorlari sürdüm, hiz kontor uygulaması yaptım ama dediğim gibi hep düşük güçte ve temel uygulamalardi.ilk defa böyle yüksek akımli bir sürücüye ve pwm in dışardan uygulanması gibi bi durumla karşılastim ve bunu çözmek adına sizlerin de fikrini ve önerilerinizi almak istedim.
Basit hız kontrol devreleri, yüksek akımda çalışması için gereken nitelikler (tristorlu mu değişecek?, bağlantı mi değişecek?) gibi konularda da aynı şekilde kaynak arayisindayim. Şimdiden çok teşekkürler
Not : örnek konulara göz attım, yıllar yıllar önce açılmış ve maalesef baktığım kadarıyla da sonuca ulaşılamayan arayışlar olmuş :/.