Yüksek güçlü mosfetler

Mosfet değiştirerek gücü arttiramazsiniz. Besleme voltajını arttirin veya duty cycle ile biraz oynayın. Besleme voltajı kaç volt mesela
 
devre rezonans frekansı gibi şeyler değiştirilemeyeceği için geriye uygulanan gerilim ve akım kalıyor, ama mevcut bobin hesaplanıp kesiti ona göre imal edildiğinden bu ısı artışına uzun süre dayanamayacaktır, dolayısıyla daha güçlü IGBT, bobin ve rezonans frekansı hesaplamaları da yapmak lazım, tüm yollar güçlenmeli..

mosfet PWM sinyalde değerlerine bakılırsa gayet güçlü elemanlar, 150 °C yani çok iyi bir Mosfet soğutmayla elindeki devreyi sadece güç kaynağını iyileştirerek güçlendirebilirsin bence..

IXFK94N50P2

VDSS TJ = 25°C to 150°C_______________________________500 V
ID25 TC = 25°C_______________________________ ___________94 A
IDM TC = 25°C, Pulse Width Limited by TJM____________240 A

TJ -55 ... +150 °C
TJM 150 °C
 
Son düzenleme:
Mosfetleri kare dalga ile sürüyorum evet IR2153 hem osilatör devresini hemde sürücü devresini içerisinde barındıran kare dalga üreten bir entegre.Ben bu devreyi doğrudan şebeke gerilimini doğrultup filtre ederek çalıştırıyorum 300 volt besleme gerilimim var.

En son yaptırdığım kartlar şu şekilde;

7B29QY.jpg


odnGdb.jpg


gPjdP3.jpg



O zaman sizlerinde söylediği üzere en kolay yöntem besleme gerilimini arttırmak.Peki bunu nasıl yapabilirim zaten doğrudan şebeke gerilimini doğrultarak çalıştırıyorum? Trifaze besleme ile belki yapılabilir fakat devreye o gerilimi nasıl uygularım bilgim yok.

Osilatör devresi 10 khz. ye kadar inebiliyor maksimum gücüde bu frekansta alıyorum.Frekansı daha da düşürebilirim deneyip bakabilirim fakat daha alt frekanslara hiç inmedim.
 
Verebileceğin güç alabilecegin güçle orantılı. Olayı transformatör gibi düşün, çıkışta yük küçükse girişte çektiğin güc de küçük olur. Isıtıcı bobin icine büyük dolu bı Demir parça koyarsak maksimum gücü alırsın. Çay kaşığı koyarsak tabi ki o gücü alamazsin
 
devre frekans ayarı yapabiliyor madem, rezonans sorun olmaz, farklı bobin kalınlıkları çapları sarımları denesene
 
Devrede 100uh. bobin kullanıyorum bobin kapasitesini düşürdükçe çıkıştaki polyester kondansatörler de ısınma oluyor fakat güç artıyor ama şöyle bir durum var mesela daha önce uygulama yaptığım plastik enjeksiyon makinesinin kovanını örnek vereyim 90mm. çap 800mm. uzunluğu olan bu kovan 3 ayrı noktadan yani baş orta ve son kısımdan ısıtılıyor.

Orjinal sisteminde üzerinde 3 adet rezistans bulunmakta.

Sardığım bobinler bu şekilde;

mXqVr0.jpg


Bu bobinlerin her biri 100uh. gelmekte şayet bu bobinlerin sarım sayılarını düşürürsem boyları kısalır uh. kapasitesi düşer bu şekilde güç artar fakat ısıtılan yüzeyin hacmi de düştüğü için baskı da sorun oluyor ki oldu bunu tecrübe ettik.

Bu yüzden makineye bağladığım bobinler üzerinde değişiklik yapamıyorum ama gerekdiği yerde gücü arttırmam gerekiyor bu durumda sanırım en kolay yöntem frekansı ile oynamak oluyor?
Verebileceğin güç alabilecegin güçle orantılı. Olayı transformatör gibi düşün, çıkışta yük küçükse girişte çektiğin güc de küçük olur. Isıtıcı bobin icine büyük dolu bı Demir parça koyarsak maksimum gücü alırsın. Çay kaşığı koyarsak tabi ki o gücü alamazsin

İşte bu mantık ile yola çıkınca kafam karışıyor ben bu devrenin çıkışına maksimum çekebileceğim watt ı karşılayacak bobini neye göre sarabilirim? Mesela 94N50P2 mosfetler için 1300 watt ibaresini mosfet üzerinde çekebileceğim güç olarak biliyordum ama sizin açıklamanıza göre o mosfet üzerinden alabileceğim güç değil.

O halde bu mosfetten ne kadar güç alabileceğimi nasıl tespit edebiliyorum ben? Bu kısmı bir netleştiremedim işte.Zaten bu yüzden de bayağı mosfet yaktım bu sanırım işin kilit noktası.
 
Son düzenleme:
frekans olmaz bence bobin kondansatör ilişkisinde sabit değerdir, ısıttığın eleman indüktif reaktansını etkilediğinden bir miktar etikiliyebilir..

genlik-grafigi.jpg


açılan yüzey alanına dördüncü bir bobin eklenip kurtarılamaz mı, polyesterler içinde bir çözüm bulursun belki iki tane paralel bağlarsın yada voltajı kalitesi iyi olanlardan..

birde o bobinler birbirine paralel besleniyordur dimi..
 
Son düzenleme:
Mosfetin SOA eğrilerine bakarak belirleyeceksin. O eğrilerde frekansına göre kaç usaniye akım çekiyorsun ona göre o eğrinin alt kısmında kalman gerekiyor.
Screenshot_2019-06-03-15-54-23-921_com.google.android.apps.docs.png


Bu Mosfet için 300 voltta 100us için 100amper cekebilirsin. Ama bu grafik tek puls için. 2. Pulsta Mosfet gümleyecek.
 
Son düzenleme:
o polyester kondansatörler kaç mikrofarad. 300vdc + - arasına seri bağlı değilmi. bobinin bir ucu kapasitörlerin birleştiği yere bağlanıyor.
kapasitörlerin mikrofarad değerleri frekans düştükçe artmalı. birkaç mikrofarad olmalı.
 
Devredeki yollar yetersiz. Yüksek akım geçecek bütün yollar bol lehimle takviye edilmeli. Kondansatörleri bağlayan yollar dahil.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,126
Mesajlar
933,361
Kullanıcılar
453,199
Son üye
mosmanali01

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst