Yüksek Gerilim Hakkında Tüm Bilgiler Buraya

dursun kardeş og hücrelerinde trafo çıkış kesicilerinde enerji alltan girer üsten çıkar fider kesicilerinde ise üsten girip alttan çıkar kolay gelsin
 
bu değerli bilgileri paylaştığı için Burçin beye çok teşekkür ederim.bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu çağımızda hakikaten asıl önem kazanan şey soru sormak. ben de bir senedir og ile ilgilenen biri olarak çok yeni ve tecrübesiz sayılırım. bu bilgi eksikliğinden ötürü ne sormam gerektiğini bile bilemiyordum. tekrar teşekkür ederim hocam. iyi çalışmalar.
 
merhaba burçin ben yg de gerilim düşümü hakkında bilgi almak istiyorum yardımcı olursan sevinirim .
 
merhaba generatör prensibine dayanan ölçü aletleri ve gerilim bölücüleri hakkındsa bi kaynak bulamadım yardımı olursanız sevinirim.
 
YG-OG de ARK BOYNUZU (Arc Horn)


Aşırı gerilimlerin etkisinden buşing, izolatör gibi izolasyon maddelerinin zarar görmesini önlemek için, izolasyon seviyesi sistem izolasyonundan daha düşük yapay bir devre meydana getirmek prensibine göre oluşturulmuş basit bir koruma tertibidir.

Ark boynuzları,yapı olarak izolatör ve buşinglerin hat ve toprak taraflarına monte edilmiş,karşılıklı birbirine bakan metal çubuklardan meydana gelir.
Metal çubuklar arasındaki boşluğa Atlama Mesafesi denir ve bu aralıktaki izolasyon hava tarafından sağlanır

üniversitede yg hocamın dediğine göre ark boynuzunun trafoda olması büyük bir saçmalık,, sebebine gelince: 1 cm açıklıkta boynuzda ark oluşması için 30 kv gerilim+ 3 4 mikro saniye geçmesi gerekiyor buraya kadar herşey güzel ancak Elektrik hızının ışıkhızına yakın olduğunu göz önine alırsak artk başladığında trafo çoktan zarar görmüş olacaktır,,en iyisi ark boynuzlarının iletim hattının muhteli yerlerine yerleştirilmesidir,,maalesef yönetmeliklerde trafoya konulması belirtilmektedir
 
Onların testleri yapılarak koyuluyor. (yıldırım darbesine karşı v.b) Trafoya zararı olsaydı test esnasında olurdu ve saçmalık olduğu kanısına varıp koymazlardı.Trafonun topraklaması iyi olduğu takdirde problem yaratmaz.
 
trafolar hakkında fazla bir bilgim yok ama sanırsam koca trafoyu yalnızca ark boynuzuyla korumuyorlardır,,daha doğrusu korumaya çalışmıyorlardır...
mantıken baktığımızda ark başladığı anda trafo aşırı gerilime çoktan maruz kalmış olacaktır
bu konuda henüz fazla birşey bilmediğim içinde çok uzatmak istemiyorum
 
Trafoyu ( sistemde bulunan diğer cihazlarda dahil ) korumak için kesici bulunması şart.Bu kesiciyi yöneten röle aslında senin korumanı yapıyor.Ani açma, toprak arızası,aşırı akım gibi...
 
parafodurların sağlam olup olmadığını nasıl anlarım? ölçme yöntemi varmı? polimer gövdeli parafodurlar tekrar kullanılabiliyormu yenisiyle değiştirmek gerekiyormu?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,579
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri
Üst