Yüksek Gerilim Hatları

Mesut

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
9 Şub 2007
Mesajlar
765
Puanları
206
Elektriğin uzak mesafelere taşınabilmesi ancak yüksek gerilimle, yani voltajla mümkün olabilir. Bazı hatlarda 400 bin voltu bulan çok yüksek gerilimli Elektrik akımı taşıyan bu kablolar, belirli aralıklarla dizilmiş, yükseklikleri bazı yerlerde 50 metreyi bulan, pilon adı verilen çelik kulelerin aralarına gerilirler.

İnsanların çoğu, yüksek gerilim hatlarına doğanın veya yaşadıkları yerlerin görüntüsünü bozduğu için karşıdırlar. Halk arasında erkeklerde kısırlık yapabileceği, hamilelerde bebeği etkileyebileceği konusunda kuşkular vardır. Bazıları da uykusuzluk problemlerini başlarının üstünden geçen hatlara bağlarlar.

Yüksek gerilim hatları ile ilgili en ciddi iddia 1979 yılında yapıldı. Bazı araştırmacılar, havai hatlara yakın yerlerde yaşayan çocukların kan kanserine yakalanma ihtimallerinin diğerlerine göre iki kat daha fazla olabileceğini iddia ettiler.

Konu ile ilgili diğer araştırmacılar, yeterli ölçümleri yapmadan, sadece hesaplamalarla çok ciddi iddialarda bulunup halkı endişeye sürükleyen bu kişileri şiddetle protesto ettiler. Onlara göre bir hastalığın olası başka sebeplerini araştırmadan ve deneyler sonucu elde edilmiş bulgulara dayanmadan, bu hastalığın nedenini sadece yüksek gerilim hatlarından yayılan elektromanyetik alanlara bağlamak bilimsel ve ahlaki değildi.

Zaten kansere tam olarak neyin sebep olduğu da bilinmiyor. Kozmik ışınlardan genlere kadar pek çok şeyin kansere yol açtığı söyleniyor. Ayrıca canlılarda, göçmen kuşlarda olduğu sanılan hariç, manyetik alanlara hassas bir organ da tespit edilebilmiş değil.

Yüksek gerilim hatlarından oluşacak elektrik ve manyetik alanlar o kadar küçüktürler ki değil insan vücudundaki hücre, doku ve organlara zarar vermek, onlara ulaşarak enerji aktarımı yapmaları bile güçtür.

Bir şeyin tehlikesinden bahsedebilmek için önce ondan çıkan enerji biçiminin zararlı olduğunu, sonra insanların maruz kalabilecekleri dozu, bu dozla vücuttaki zararlar arasındaki ilişkiyi, sonra da enerjinin hangi biyolojik mekanizmayla vücuda hasar verdiğini göstermek gerekir.

Şimdiye kadar yüksek gerilim hatları ile ilgili bunların hiçbiri gösterilemediği gibi yakınında oturup düşük frekanslı elektromanyetik alanlara maruz kalanlarda, kısırlık, düşük veya kanser oluşma tehlikesinin varlığı hakkında da kesin hiçbir kanıt bulunamamıştır.






Kaynak : http://www.bilim.biz/genel/yuksek-gerilim-hatlari.html
 
arkadaslar 17 km uzunlugunda swallov ıletken hat varkucuk kasaba bufıdere role baglıyacaz hatdın kısadevre hesabı nasıl yapılıyor bılen dostlar yardım etsın
 
Sn rogadis
Yüksek gerilim hatlarında kısa devre hesapları kolayca anlatılacak ve kolayca anlaşılacak gibi değildir. İlk olarak kabaca tek hat şemasn, iletken özelliklerin, trafo bilgilerin, bağlı bulunduğun şebekenin kısa devre gücü gibi bilgilere ihtiyacım var. Sonrasında seninle karşılıklı burdan gerekli hesaplamaları yaparız.
 
iyi günler ya hocamız bize bi soru sordu interneti sabahtandır interneti araştırıyorum ama hala bulamadım kimse nasıl hesaplandığı yazmamış herkesgüç kabı olmasın diye yüksek gerilim kullanılır diyor ben size sorunun orjinalini yollim SORU: "Calculate power loss between generator and load, also find the formula which gives the relation interms of the voltages."
 

Forum istatistikleri

Konular
129,740
Mesajlar
929,463
Kullanıcılar
452,467
Son üye
smtozn97

Yeni konular

Geri
Üst