Yüksek gerilim sigorta atması

mirzaga

Üye
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba Arkadaşlar;

yüksek gerilim dağıtım şebekelerinde OG sigortasının sadece 1 tanesinin atmasından dolayı bazı evlerde normal gerilim varken bazı yerlerde düşük gerilim oluşmaktadır. Ama hiç bir yerde tamamen elektrik gitmemektedir. bunun sebebi nedir?

Bir de 2 tane sigorta attığı zaman, bütün her yerde elektrik olmamaktadır.,

Bunları bana teorik olarak açıklayacak olan var mı?
 
OG Sigorta attığında trafo 3 faz yerine 2 faz ile beslenmekte olup çıkışı da yine 2 faz üzerinden olmaktadır.Elektrik olan evler bu 2 faz dağılımı yapılan abonelerdir.Şu şekilde daha akılda kalıcı olabilir.Pano içindeki T.M.Ş çıkışı 3 fazdır ama fazın biri atık olduğundan elektrik gelmeyeceği için şalter çıkışı 3 ten 2 ye düşmektedir.Elektrik olan aboneler o 2 faz dağılımı yapılan abonelerdir.
 
oceanworld bu anlatığınızı zaten ben de biliyorum şöyle bir durumla karşılaştım 1 fazda sigorta atıyor ama 3 fazda da elektrik var. 2'sinde elektrik normal diğerinde ise elektrik kısık gelmektedir.
 
genelde trafonun orta fazı sigorta atığı zaman sekonder sargılarının orta fazına baskı yaparak orta fazda 150 volta yakın bir gerilim oluşuyor hele yüksüz olarak voltmetre ile öçdüğünde 3 fazında faz faz arası 380.volt faz nötr arası 220.volt olarak gözlenir.
bu nedenle arızaları seri lamba ile kontrol edildiğinde ortaya çıkar.
1965 yılında bir şebekedeki arıyayı bir haftada ancak bulabildik. oda yüksek gerilim hatının orta sigortası atmış.
 
Manyetik nüve parçalı aletlerde (kaynak makinesi,motor vs.) faz diğer fazın üzerinden dönüş yapıyor sebebi budur.
 
Güzel bir soru. Türkiye'deki trafolar genelde DYN bağlıdır. DYN'nin anlamı primer tarafı üçgen sekonder tarafı yıldız ve ortak noktası topraklanmış demektir. Yüksek gerilim tarafında bir sigorta atarsa üçgen tarafın bir sargısının faz-faz gerilimi değişmez. Diğer iki sargının faz-faz voltajı voltaj bölücü devreden yarıya düşer. Bu durum sekonder taraftaki sargılardaki gerilim endüklemesini de değiştirir. Primer tarafta faz faz gerilimin değişmediği fazın endüklediği sekonder tarafın sargısının faz-nötr voltajı da aynı kalır. Primer taraftaki sargıların faz-faz voltajı yarı yarıya düştüğünden bunların endüklediği sekonder sargıların voltajıda yaklaşık 110 volta düşer. Eğer trafonun sargılarını sekonder tarafta faz-faz ölçerseniz, iki faz-faz arası gerilim yaklaşık 330 volt, diğer faz-faz gerilimi sıfır volt olarak voltmetreden ölçersiniz. Bu durumda fazör diyagramında primer taraftaki sargıların faz-toprak gerilimlerinin arasındaki faz farkının 120 dereceden kayarak, 180, 180 ve 0 derecede olmasıdır.
 
cevaplar genelde doğru.
bende şöyle yorum yapayım.
trafoya 3 faz girer 3faz 1 nötr çıkar.
nötr noktası her 3 fazın birleştiği noktadır
eğer ki 1 faz trafoya eksik girer ise;
nötr yani sıfır noktası dengesi bozulacaktır.
dolayısıyla nötrde de faz görünecektir.
ve o eksik fazda normal ampüller mum ışığında olacaktır.
 
peki sadece 2 tane og sigortası attığında neden bütün her yer karanlık oluyor. sonuçta 1 fazda enerji var?
 
3 fazlı transformatörde sadece 1 fazın gelmesi elektriksel döngünün tamamlanması için yeterli değil ; 1 faz gelmese de olur :) Hatta iki fazda gelmesin bence :) ; bu yüzden faz koruma rölesi kullanıp bu durumlarda kesiciyi açtırmak lazım .
 
Bence bu gibi durumlarda faz koruma rölesi kullanılırsa arıza tespiti için sıkıntı oluşturur. Çünkü elektrik kısık geliyor diye ihbar geldiğinde biz burada hat başında OG sigortası attığını anlıyoruz ve bu sayade arızaya daha erken müdahele ederiz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,710
Mesajlar
929,159
Kullanıcılar
452,415
Son üye
SERDAR KAÇR

Yeni konular

Geri
Üst