Yüksek Kalkış Akımlarının Zararları ve Kompanzasyon Kontaktörlerinin Önemi

elinize sağlık
 
Deşarj direnci değil,yolverme direncidir.Kontaktör,kumanda gerilimi verildiği halde geç çeker ise,yolverme dirençleri,uzun süre devrede kaldığı için yanar.İkinci ve en önemli husus,kalitesiz malzeme olmasındandır.Maalesef,Simens kompanzasyon kontaktörlerinde de bu problem sık yaşanmaktadır.
 
ben federal ve şamstede aynı sıkıntıyı yaşadım normal kontaktör ise kompanzasyon kontaktöründen daha uzun ömürlü oluyor burda deşarj süresi uzatılır ise faydası olur mu? teşekkürler
 
KONDANSATÖR KONTAKTÖRLERİNİ DEVREYE ÇOKN HIZLI GİRİP ÇIKAN KONDANSATÖRLERDE KULLANMAMALIDIR.Zira kondansatör kontaktörlerinin dirençleri 12 saniyeden önce soğuyamamaktadırlar.Bu nedenle 12 saniyaden önce hızlı girip çıkan kondansatör kontaktörlerinde kontaktör DİRANÇLERİ yanmakta dırlar.Devreye geç girenlerde HARARETLE TAVSİYE EDERİM.
SAYGILARIMLA
 
Kompanzasyon sisteminde normal tip kontaktörler hiç bir zaman kompanzasyon kontaktöründen daha uzun ömürlü ve daha avantajlı olmaz, olamaz.
Bazı önemli hususlara dikkat etmezsiniz kullanmış olduğunuz normal tip kontaktörler başınıza daha büyük problemler açar.
***Kondansatörlerin kendi dirençleri ile deşarj süreleri uzundur. 12-14Sn gibi... Siz anahtarlamanın çok olduğu yani rölenin sık kullandığı kondansatör kademelerinde ilave deşarj ünitesi kullanmazsanız Daha hızlı kompanzasyon yapayım diye rölede Ton ve Toff sürelerini kısarsanız. Buna hiç bir kontaktör dayanmaz tam deşarj olmadan şebekeye sokulan kondanssatör kısadevre etkisi gösterir yüksek akım çekilir bu akım kompanzasyon kontaktöründe ön dirençlerin yanmasına, normal tip kontaktörtede ana kontakların hasar görmesine neden olur, buda kısa süre sonra kontakların meme yapmasına bazı fazların geçirmemesine veya kontakların yapışmasına neden olur. Bu sefer arıza nerde diye arayıp durursunuz.
 
Selamun aleyküm. Değerli ustalarım kompanzasyon ile ilgili şöyle bir sorunum var.Şantiyemizde 2000kva trafomuza ait 2 adet tesis çalışmakta.Tesisin biri kırma eleme tesisi ve burada yük sabit olduğundan bir problem yok ancak 2. tesis kilitli parke taşı üretim tesisi ve bu tesisin alt vibrasyon denilen bölümünde 4 * 7,5 kw akuple çalışan motorlar var.Buraya kadar her şey normal ama bu 4 motor aynı anda kalkış yapıp 5er saniyelik periyotlarla her baskıda en az 4 defa demeraj akımına maruz kalıyor ki bu bir vardiyada yaklaşık 1000 defa tekrar ediyor.Şimdi bu demaraj akımı çekildiği esnada benim kompanzasyon rölesi bu akımı algılayıp kondansatör devreye almak üzere iken akım düşüyor dolayısıyla röle kademeleri çekmesi ile birlikte birkaç saniye içerisinde bırakmak durumunda kalıyor.Bu olayın vardiya boyunca tekrarlanması durumunda neler olduğunu tahmin edebilirsiniz.Sürekli kontaktör ve kondansatör arızaları oluşuyor.Ayrıca kompanzasyon panosu ile tesis arasında yaklaşık 100 metre mesafe var.Ben tesisin dağıtım panosuna sistem devreye girdiği anda çekecek şekilde sabit kondansatör ilave ettim.Azda olsa faydası oldu ancak tecrübelerinize dayanarak önerilerinizi bekliyorum.Herkese hayırlı işler.
 
Grup Arge'nin kompanzasyon kontaktörlerini tavsiye ederim. Fiziksel olarak diğer markalara nazaran son derece doyurucu. Anahtarlama yaparken kontağın devrede olup olmadığını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Kompanzasyon kontaktöründe görsel olarak bu önemlidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,771
Mesajlar
929,941
Kullanıcılar
452,530
Son üye
Trafocu2552

Yeni konular

Geri
Üst