devredizayn
Üye
Önce verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Motor akımı hesabında,formülde,motor veri-
mide vardır.Yanlış burada başlıyor.0,78 değerinide hangi güç ve hangi devir için kabul ettiğinizi belirtmenizde yarar var.Yıldız kontaktörden de 1/3 değil kök 3 akım geçer.Yani,termikten geçtiği kadar.
Motor verimi 37Kw'lık motor için elimdeki çizelgede 0,91 yazıyor.Bu güçteki motor için akımın hesabında değere alınacak kadar etki etmiyor.
cos değeri elimdeki çizelgede 0,78 yazıyor. Sizin uyarınızla internette başka bir çizelgeye baktım. 0,88 yazıyor.Sanırım en doğrusu motorun etiketinden yazmak.Çünkü elimdeki tablolarda değerler birbirini tutmuyor.
Acaba piyasada kontaktör ve termik seçim tablosundan bakarak mı bunu belirliyorlar, yoksa pratik bir hesapla mı (yaklaşık olarak)bunu belirliyorlar? Piyasada çalışan biri bunu yazarsa sevinirim.
Yalnız Yıldız çalışmada, üçgen çalışmadaki akımın 1/3'ü kadar akım çekiliyor diye biliyorum ben. Bu nedenle de 72/3= 24A çekilir deyip 32A'lik kontaktör konur dedim.