Yıldız üçgen yol verme kontaktör seçimi

bilgim eskimiş ben de güncellemiş oldum da, siz ''yıldızdan üçgene geçtiğinde 130 amper çekmez mi'' diyerek ne demek istiyorsunuz?
Yıldız çalışıp düşük akımla yol verdikten sonra normal çalışma durumuna geçtiğinde yani üçgen çalışmaya geçtiğinde motor üzerindeki etikette yazan amper değerini çekmez mi ?

Yıldız çalışıp düşük akımla yol verdikten sonra normal çalışma durumuna geçtiğinde yani üçgen çalışmaya geçtiğinde motor üzerindeki etikette yazan amper değerini çekmez mi ?
Y-U MOTOR.webp

1 nolu akım ölçüm noktası: HAT AKIMI
2 nolu akım ölçüm noktası: ŞEBEKE KONTAKTORÜ (KOL AKIMI)
3 nolu akım ölçüm noktası: ÜÇGEN KONTAKTÖRÜ (KOL AKIMI)

tablodaki 75kw motorun etiket akımı 138A.
eğer motorun tam yükte çalıştığını kabul edersek:

1 nolu ölçüm noktasında yaklaşık 138A,
2 nolu ölçüm noktasında yaklaşık 80A,
3 nolu ölçüm noktasında yaklaşık 80A,

okunur.

ikinci tabloda yer alan 75kw motorun yıldız-üçgen yol vermede gösterilen kontaktor ve termik değerleri tip 1 koordinasyona göre hazırlanmıştır. kısa devre genelde kontaktor ve termik rolede hasara neden olur. yedekli veya duruşun sıkıntıya neden olmayacak yerlerde tercih edilir.

kısa devresi sonrası hasar almadan devam etme, arıza riskini olabildiğince azaltma ve parça değişimi için duruş istenmeyen yerlerde ise tip 2 koordinasyon tercih edilmelidir. (kontaktorlerin hat akımına yakın seçilmesinin nedeni budur)

kısaca, tip 1 ve tip 2 koordinasyonu ihtiyaç belirler.

ikinci tabloda yer alan 75kw motorun yıldız-üçgen yol vermede gösterilen kontaktor ve termik değerleri tip 1 koordinasyona göre hazırlanmıştır. kısa devre genelde kontaktor ve termik rolede hasara neden olur. yedekli veya duruşun sıkıntıya neden olmayacak yerlerde tercih edilir.

kısa devresi sonrası hasar almadan devam etme, arıza riskini olabildiğince azaltma ve parça değişimi için duruş istenmeyen yerlerde ise tip 2 koordinasyon tercih edilmelidir. (kontaktorlerin hat akımına yakın seçilmesinin nedeni budur)

kısaca, tip 1 ve tip 2 koordinasyonu ihtiyaç belirler.
anladım , bizim paket pompa grubu olduğundan yangın anında devreye gireceğinden tip 2 koordinasyonu tercih etmek gerek yani 75 kw için 145 185 185 A kontaktör

anladım , bizim paket pompa grubu olduğundan yangın anında devreye gireceğinden tip 2 koordinasyonu tercih etmek gerek yani 75 kw için 145 185 185 A kontaktör

o tabloda 75 ve 90kw kontaktorleri aynı görünüyor. yol verme sıklığı ve süresi IEC 60947-4-1'de belirlenmiş. incelediğim örnek koordinasyon tablolarında (teoride 138A yeterli) genelde 150A seçildiğini görüyorum. ezcümle malum tablo bana göre referans değil. kolay gelsin.

......... Yıldız çalışıp üçgene geçtiği zaman motorun etiketi üzerinde yazan yaklaşık 130 amper değeri çekmez mi diyorum adamlara adam hayır diyor ana ve üçgen kontaktör üzerinden bölünüyor diyor .
** Adam doğru söylüyor. Otomatik Yıldız Üçgen güç devrelerinde Ana kontaktör ve Üçgen kontaktörü sargılar arasına bağlandığı için motorun o anda çektiği akımın 1/1,73'ü (yani %58'i) ana / üçgen kontaktöründen geçer.

** Ayrıca eğer yıldız kontaktörünü Ana ve Üçgen kontaktöründen önce (devre akımsızken. yani motora enerji verilmemişken) çektirerek yıldız köprüsünü kurarsak hem yıldız kontaktörünün ömrünü uzatmış, hem de daha düşük kW'lı kontaktör seçme, kullanma imkanımız olur.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,233
Son üye
JacobRice

Yeni konular

Geri