Yangın Koruma Rölesi Soru - Cevap

Katılım
15 Eyl 2008
Mesajlar
211
Puanları
1
merhaba arkadaşlar
bir dam direğinden 3 m aşğıya 3 faz 6 lık kablo inmekte ve sayaçtan sonra bir adet 3 fazlı yangın koruma rölesi 300 mAbağlı. yangın koruma rölesinden sonra bir fazdan beslenen 4 priz ve 3 ışık var. 2 linye var , sadece 1 prizin linyesi ayrı. linyelerde 25 A sigorta takılı.
yalnız bu üç ışığın ek noktasındaki bağlanıtlar şöyle
buattan sonra 3x1 mm2 ttr kabblo ile 8 m mesafede ışıkların ek noktasına enerji gelşiyor. burdan 3 e ayrılıyor birinci ışık hmeen ek noktasından 20 cm 0,75 mm2 kablo ile 1, asma duya
2, si 3 mt 0,75 mm2 kablo ile 2, asma duya
3, ışığa ise 10-12 mt kadar 0,75 mm2 kablo ile 3, besleme yapılıyor.

benim sorum şu, ışıklradaki herhangi bir kısadevrede ya da hatada 0,75 mm2 kablolar yanar mı ?

1. 0,75 mm2 kablolar kısa devre olduğunda 25 A kadar sigorta atmaz ama bu kadar akım kablonun üzerinden geçtiği zaman yangın tehlikesi başlıyor.
2, işte bu noktada yangın koruma rölesi görev yapacak fakat 0,75 mm2 kablodaki ısınma ile linye hattındaki 3x2,5 antigronun ısınması arasında fark olmalı.Röle için yangın korumanın çıkışındaki 3x2,5 antigroun ısınması öenmli olan diye düşünüyorum. bu kablo 300 mA 'e kadar ısınana kadar 0,75 mm2 kablolar yanar diye düşünüyorum.
3, yangın koruma hayat koruma gibi 300 mA olan kendi değrine kadar kaçak akımlarda görev yapıyor değil mi?

kusura bakmayın mektup gibi yazdım ama işin analizi bir kez sağlam yapılsın ki her seferinde akıllarda soru işareti kalmasın istiyorum.

siz değrli tecrübeli ustalarımızdan mühjendislerimizden elektikçilerimizden teknik öğr lerden fikirlerini almak istiyorum
saygılarımla iyi çalışmalar.
 
usta üç ayaklı yangın koruma rolesi diyorsun benim bildiğim onlar 4 ayaklıdır yani nötürde onlardan geçer aynı kaçak akım rolesi gibi fakat bazı bazı firmalarda özellikle simensde üç ayaklıdır ancak troid ilavelidir senin kullandığın şalter termik şalter olmasın sadeceakım ayarlı ? birde anlattığın sistemde lamba tesisatina kesinlikle 10 amper koy derim 16 amper bile tercih etme derim tesisat eski ise kablolar kısa devrede sorun çıkarır . kesiciden ve kendi sayacından sonra bir kacak akım rolesi korsan faz veya nötüre bir şekilde temas veya bunların toprakla temaslarında gücü kesmiş olursun :))
 
Sn.elektrikci123,yazınızdan anladığım kadarı ile kafanız oldukça karışık.Sistem kafanıza tam oturmamış gözüküyor.Yangın koruma veya hayat koruma röleleri kaçak olunca çalışır.Röle üzerinden fazdan çekilen akım,yine röle üzerinden nötre ulaşmalıdır.Kaçak olur ise röle devreyi keser.Eğer röle kusurlu değil ise hiç bir şeyin yanmasıda söz konusu olamaz.Ama kısa devre farklı bir şey kaçak akım röleleri kısa devre durumlarında hiç bir fonksiyona sahip değildir.Bu yüzden sigorta amperajlarını seçerken kullandığınız kablonun akım taşıma kapasitesine göre seçmelisiniz.Sigortalar kablonun taşıyabileceğinden fazla akım çekilince devreyi keseceğinden hiç bir kablonun yanması söz konusu olmaz.
 
hocam mesajı 2 yıl önce yazmışım. kafam karışık değildi sadece merak ettiğim yangın koruma rölesinin çalışma prensibinde hayat koruma rölesinden farklı birşey var mı? (30 mA-300 mA kaçak akımları haricinde)
eğer yoksa 30 mA takmak daha mantıklı oluyor. hem can koruyacak hem de mal koruyacak deriz.
 
hocam mesajı 2 yıl önce yazmışım. kafam karışık değildi sadece merak ettiğim yangın koruma rölesinin çalışma prensibinde hayat koruma rölesinden farklı birşey var mı? (30 mA-300 mA kaçak akımları haricinde)
eğer yoksa 30 mA takmak daha mantıklı oluyor. hem can koruyacak hem de mal koruyacak deriz.

Çalışma mantıkları ikisinde de aynıdır. Yapılan araştırmalar neticesi 300mA üzerindeki kaçak akımların ark neticesi alev alarak yangına sebep olduğu tespit edilmiştir bu nedenle bu rölelere yangın koruma rölesi de denir. Hayat koruma da ise Canlı için tehlikeli gerilim 50V kabul edilir ve vücut direnci 1000-1500ohm kabul edilir. I=U/R formülünden R=U/I R=50/0,03=1666,6 ohm çıkar. 1500ohm'da 33mA çıkar.
Hayat koruma 30mA kaçak akım rölemiz sigorta kutumuzdadır, Yangın koruma 300mA kaçak akım rölemiz ana panodadır. Ana panoda,kolon hattımızda, sigorta kutumuzun giriş kısmında oluşabilecek kaçaklar ana panomuzdaki 300mA eşik değerli yangın koruma rölemiz görev yapar(Sigorta kutumuzdaki 30mA kaçak akım rölesi bir fonksiyon göstermez). Bu nedenle her ikisininde görevleri ve yerleri farklıdır.

Not: Daire içinde hem can hem yangın koruma olayı zaten sigorta kutunuzdaki 30mA eşikli kaçak akım rölesi ile sağlanmaktadır.
 
hocam mesajı 2 yıl önce yazmışım. kafam karışık değildi sadece merak ettiğim yangın koruma rölesinin çalışma prensibinde hayat koruma rölesinden farklı birşey var mı? (30 mA-300 mA kaçak akımları haricinde)eğer yoksa 30 mA takmak daha mantıklı oluyor. hem can koruyacak hem de mal koruyacak deriz.
3 faz 300mA genellikle birden fazla dairenin ortak girişi içindir.Bunun yerine 30mA 'lik takmanız kuramsal olarak daha bile iyidir.Ne var ki bu durumda birden fazla dairedeki toplam kaçak akımların;dairelerde açma olmadan ana kaçak akımı-yangın koruma- attırıp tüm binayı enerjisiz bırakması mümkündür.Bu ise arzulanmayan bir durumdur.300mA'lik olanı girişe takmanız da yeterli değildir.Bunun da selektif tip olması ve ayarlarının düzgün yapılması gerekir.Aksi durumda bir dairedeki kaçak akım atarken girişteki 300mA yangın koruma da atabilir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,821
Kullanıcılar
453,074
Son üye
accbeatz

Yeni konular

Geri
Üst