Yapılan lehimi avometre lle ölçme

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Ustalarım yapılan lehim sağlam olup olmadıgını avometre ile nasıl test ederiz. Sorum çok kolaysa özür dilerim.

böyle bişeyi ilk defa duydum ??? yapılan lehim avometre ile test mi ediliyor muş ??? avometre ile testten ziyade ben kendim ışıklı mercekle kontrol ediyorum kısa devre v.s bişey var mı diye ..

Hocam lehim yaptığın yere probun bir ucunu değdir diğer probun ucunu da yolu takip ederek gittiği elemanın ayağına değdir, voltmetreyide iletkenlik kademesine al. Ötüyorsa sıkıntı yok.

conticon1.jpg

conticon2.jpg

conticon3.jpg
Burada iletkenlik testi ölçüm kademesini gösteren üç tane örnek var. Daha çok ses dalgasına benziyor.

Cevaplarınız için teşekkür ederim ustalarım. Bir yerde okudum ama nerede hatırlamıyorum. Direnç kademesinde ölçülür yazıyordu ama bu nasıl yapılacak yazmıyordu. Bu konu hakkında fikirleriniz neler acaba?

Eğer bu konuma getirdiğinizde iki ucu birbirine değirdiğinizde bir bip sesi duyuyorsanız, başka hiç bir şeye gerek yok. Güç kesiliyken iletkenlik testi yapmak istediğiniz noktalara multimetrenin uçlarını değdirerek kullanabilirsiniz. Eğer bip sesi geliyorsa kısa devre vardır (lehim sağlamdır), eğer gelmiyorsa açık devre vardır.

extechcont.jpg
Bazı daha gelişmiş mutimetrelerde iletkenlik testi konumuna getirdikten sonra tekrar Mode tuşuna basmak gerekiyor. Bu tür multimetreler iletkenliğin yanı sıra iki uç arasındaki direnci de gösterir. Örneğin burada 4.7 Ω gözüküyor. Yani multimetre uçlarının ve kablolarının direncini de gösteriyor.

Bunlar da aynı mantıkla çalışıyor. Uçlar arasındaki direnç 100Ω'un altındaysa bip sesi çıkarıyor.

pcbcheckopen-500.jpg
Örneğin burada bir iletkenlik testi yaptığımızda iki nokta arasında bağlantı olmadığını görüyoruz.

pcbcheckcont.jpg
Burada da iki nokta arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda iki nokta arasındaki direnç de 2.4 Ω ve bip sesi çıkarıyor.

Bu kadar detaylı açıklamalar için çok teşekkür ederim ustalarım...

ben küçükken 5110 telefonlar vardı. onlarda board bozuk mu kısa devre varmı diye bu yolla kontrol ediyorduk. bataryanın altındaki uçlara değdirerek eğer bip sesini duyarsan at o telefonu. yolların tek tek incelenip bozuk yolun bulunup tekrar yol yapılması lazım demektir. o yolu bulana kadar da çok uzun süre uğraşman gerekecektir. o yüzden de iade ediyorduk direk :) o günler geldi aklıma.

Forum istatistikleri

Konular
129,877
Kullanıcılar
452,745
Son üye
azirr

Yeni konular

Geri