Yeni cnc için tavsiyeler

sigmaları nasıl hassas keseriz yardıım edin :D

sigmaları önce 3-4 mm payla keseceksin sonra eş boyda olmasını istediğin sigmaları beraber sıkacaksın böyük tezgaha sildireceksin :D
 
Alümimyum levhaları ilk kestirdiğim yerin davranışlarından ve işin kalitesinden mennun değilim ayrıca uzun sürede beklemiştim. Kesim firmanın kendi yapımı CNC routerda yapıldı.

Sigma profillerin uçlarının silinmesi, unutulan, hatalı ve bunları konuşmamıştık dediği yerleri ise bir başkasına yaptırttım, kalitesi iyiydi. Dik işlem merkezinde işlendi. Seri üretim yapan bir firma olmasına rağmen kırmayıp benim işleri yaptı.

Daha sonra fark ettiğim (aklımın ucuna bile gelmemişti) ilk üretimden kaynaklanan hataları ise kendim düzelltim. Örneğin Z plakası küçük bir parça olmasına rağmen, arabaların oturduğu faturalarda 0.30 mm ye varan yükseklik farkları vardı. Bu gibi hataları bayağı çok uğraşarak kendim düzelttim. Z plakasında arabalar arası mesafe kısa olduğu için, aynı raya bağlı arabalarda yükseklik farkı 0.01 mm den biraz daha az ve paralel iki rayın (arabaları) arasında ise en çok 0.05 mm olması gerekiyordu. Farkları 0.01-0.02 mm aralığına kadar düzelttim.

Ek:

Yanlış anlamış olabilirim. Sadece sigma profilleri soruyorsanız 3 mm fazla boyda kestirdim. Sanırım metre ile ölçerek ve elektrikli testere ile keserek veriyorlar. Dediğim gibi daha sonra CNC frezede uçları silinerek boyuna getirildi, uçlarda diklik ve hassasiyet sağlanmış oldu.
 
Son düzenleme:
Usta o kadar hassas biraz zor çıkar. Delikleri büyük yapacaksın. Sonra ayarına gireceksin. Herşey ok olduğundan matkap ile aluminyumlara direk delikler açıp PİM çakacaksın.

Benim Z spindle dün tarama gene baktım düz çıkartmadı. Bi baktım z ekseninin gönyesi bozulmuş. Çekiçlere vura vura ayarına getirdim. Delip PİM atsam o ayarda kalacak ama yapmıyorum işte:) sen yap..
 
bir daha demonte edilmeyecek ise ya loctite yapıştırıcı ile vidaları sıkacaksınız bidaha sökmesi çok zor olacak.
ya da vidalar yerinden oynamasın diye emniyet pulu ile sıkacaksınız. üstüne de belirgin renkte oje sürüp belirli zaman aralıklarınla gözle kontrol edip gevşeme var mı bakacaksınız.
 
evet haklısınız.. bu hassas yüzey işleme işleri türkiyede çok sıkıntı. tabi maliyetle birlikte geliyor.. kalkıpta, torna-freze işleri yapan biryere yapınca, malesef bu hatalar oluyor.

ben kalıpçıya yaptırayım dyorum. en azından, dik işlem merkezleri olan, cnc hassasiyetinde iş yapan firmalar olabilir. tabi fiyat konusunda da şüpheliyim. çünkü, arabaların ve rayların dayanacağı referans yüzeyleri var. bu arabalar, faturaların içine oturuyor. 0.3mm çook büyük bir yanlış. mengeneye sıkarken ya altında talaş bıraktı, yada üzerine düşmedi.. başında dursan, zaman yok. durmassan böyle sonuçları oluyor. iş mi bu şimdi? ne yapacağımız belli değil. taşlamayada soksak, yükseklik farklarını giderebilir miyiz acaba? yada bu işi hakkıyla yapan fason kesim ve makina işleme yapan firma var mı bildiğiniz?
 
Alüminyum levhaların et kalınlığında belirli bir oranda hata payı var ve hata düzenli (uniform) değil. Sıkarak bağlasanız bile bir tür kısa mesafeli yay etkisi oluşuyor. Eğer hassas bir sonuç isteniyorsa mutlaka yüzeylerinin silinmesi (taşlanması) gerekiyor.

@reecep beyin konusu dağıttık, özür dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst