Yeni CNC'nin zamanı geldi

Haklısın. Bir ara aklımda şunlardan yapmak vardı.

thumbnail_98226_3.jpg
 
Benim CNC de BF yerine, doğrudan 20 mm alü levha içine 2200 serisi çift sıra oynak bilyalı rulman koyarak yataklama yapacağım. 2201 bulduğum için 12 mm olacak. Yataklamadaki eksenel kaçıklık, eğrilikleri tolere etmesini bekliyorum! İnternette böyle bir kullanım için pek bilgi bulamadım. Badem yataklamanın daha kalitelisi gibi olacak diye düşünüyorum. Bitmesine daha çok zaman var ama sonucunu paylaşacağım.
 
20mm levhayı nasıl kestireceksiniz? Plazmada mı?
 
Levha kalın olduğu için rulmanları levhaya gömmek iyi fikir. Yalnız kapaklı rulman kullanmanız lazım. Yağ keçesi takamayacağınız için. Bir de rulmanın yuvasını 12mm değil de biraz daha düşük, mesela 11.5mm açtırmanız lazım. Üstten vida atıp rulmanı sıkıştırmak için.
 
http://www.akarrulman.com.tr/wp-content/uploads/2015/07/firsat-urunleri-tr.pdf

2201 SKF 4,00 €, 2201TV FAG 3,95 € var.
Ben 2201E.2RS1TN9H SKF 5,70 € aldım, korumalı 14 mm genişliğinde.

Hangi çapta açtırmam gerektiğini henüz bilmiyorum, tatlı sert lafı var ama 11.5 mm çok sert olmaz mı? Örneğin elinizde ki BF de (veya BK) rulmanla yatak ölçüleri ne kadar yakın? bir fikir verebilir.
 
Siz rulmanın geçmesini diyorsunuz? Benim kastettiğim rulman yuvasının derinliği. Rulmanın genişliği 12mm ise yuvasının derinliği 11.5 olursa rulmanın yarım milimlik kısmı dışarda kalır. O kısım da vida ile rulmanı sabitlemek için.

Fotoğraftaki rulmanın çok az bir kısmı dışarda. Yani tam içerde değil. Dış taraftaki vidaları sıkınca rulmana bastırıyor ve oynamasını önlüyor.

------------------
Benim için rulmanın yuvasına hafif zor geçmesi en iyisi. Yani rulmana üstten hafifçe tıklamayla (dış çembere) yuvaya girecek kadar kesince yuvasını hoşuma gidiyor. Rulman içerde oynayınca gıcık oluyorum. Yalnız duruma göre belki oynama payı bırakmak gerekebilir. Yani kişiye ve tasarıma göre değişir.

bearing_holding.jpg
 
Genelde BF için, milde rulman arkasına segman koyuyorlar, sanırım rulmanın yatak içerisinde eksenel hareketine izin vermek için. Nedeni ise sıcaklık değişimleri.

Kazımugur önemli bir sıcaklık değişimi olmayacağını söyledi. Anladığım burada sıcaklık değişimi ortamdaki değil, enerjinin bir kısmının sürtünme ile ısınmaya yol açması, yani vidalı mil-somun arasında sürtünme nedeni ile oluşan mildeki ısınma. Bilyalı somun için enerji verimliliği %90 civarında iken trapez de %40 lardan bahsediliyor. 7001 rulmanlara uygulanan ön germenin nedeni olarak da söylenen, sürtünmeden meydana gelecek 2-3 derecelik sıcaklık farkı ve buna bağlı mildeki genleşmenin önüne geçilmesi.
 
Son düzenleme:
BF için demiyorum. Milin değil rulmanın hareket etmemesi için önerdim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,837
Mesajlar
920,875
Kullanıcılar
450,931
Son üye
yilmazatis

Yeni konular

Geri
Üst