Yeni Forum Konuları

okanakbay

Üye
Katılım
16 Mar 2011
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
37
Merhabalar,

Forumda alttaki konu başlıklarının oluşturulması forumun yenlikçiliği açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

Internet of Things
Alt Başlık 1: MQTT
Alt Başlık 2: NB-IoT
Alt Başlık 3: Lora - LoraWan
Alt Başlık 4: IoT Platformları(Azure IoT, Google IoT, IBM Watson IoT, AWS IoT, Thing Worx, vb.)
Alt Başlık 5: IoT Nedir? M2M ile farkları nelerdir?

Bu konular şu anda gelişmiş ülkelerdeki donanım ve yazılım üreticilerinin üzerinde tartıştığı konulardır.
4-5 sene sonra bir çok kişi MQTT protokolünü öğrenmiş olacak.

Bu kapsamda tecrübelerimi elimden geldiğince paylaşmak isterim.
 
arkadaşım ben geç ve güç anlayan sıradan bir kullanıcıyım, şu söylediklerinden hiç bir şey anlamadım, alt yazıTürkçe olacak şekilde anlatsan da, ben dahil benim gibi yaşlı olanlar bir anlasa, hani o zaman sana daha çok hak verebiliriz. öyle her üye olanın konu açıp soru sormasına ben de karşıyım ama, nasıl yapılır bilmediğimden yorum bile yapamıyorum. bizi, bizleri biraz daha aydınlatırsan memnun kalacağız.
 
MQTT protokolü geleceği parlak bir protokol. Modbus kadar yaygınlaşacağı kanısındayım ancak Türkçe kaynak konusunda büyük açık var. Bu açığın kapatılması gerek.

Bulut konusuna gelince. Biz bulutu yalnızca dosya saklamaktan ibaret bir teknoloji olarak tanıyoruz. Ancak nesnelerin interneti ve endüstri 4.0 alanında bulut teknolojisi olmazsa olmaz. Bunları öğrenmemiz gerekir.
Bu konu altında hala otomatik Sigorta panosu paylaşıyorsak bu bizim ne kadar küçük düşündüğümüzün resmidir.
 
"kaptan_" yazdıklarınıza katılıyorum.

Yaklaşık 10 sene önce m2m(machine to machine) diye bir kavram hayatımıza girdi. Bu kavramın karşılığı makinelerin birbirleriyle iletişime geçmesiydi. Uzun süre boyunca (özellikle mobil operatörler) bu konunun altında hem Elektronik cihaz hem de sim kart, hem de yazılım satıldı. Bu konunun kısaca özeti "sistemler, makineler yanyana olmasa da birbirleriyle uzaktan haberleşebilsin ve mesafeler ortadan kalksın" şeklindeydi. Bu konu ortaya çıkana kadar bu mümkün değil miydi pekala. Tabiki bu konu öncesi bu tarz sistemler mümkündü. m2m'in çıkış amacı aslında bu konuları ön plana çıkarmaktı. Biraz da kablo(ethernet) bazlı sistemlerin GSM(GPRS, Edge, 3G) ile yapılabildiğini göstermekti.

Tabi bu süreçte m2m pazarlama anlamında doyum noktasına ulaştı. Bu süreçte bir çok yerli, yabancı firma çok ileri seviyelere geldi.
Sürecin yaşam döngüsünde bir sorun ortaya çıktı ve bu büyüyerek devam etti.
Bilindiği üzere sistemler bir haberleşme hattı(Seri haberleşme(RS232, RS485), TCP/IP(Ethernet, GPRS, 3G, 4G, 5G)) üzerinden bir haberleşme protokolü ile iletişim halindedir.
Haberleşme protokolleri alttaki gibidir.
Günlük Hayatta karşımıza çıkan: HTTP, FTP, SMTP, SNMP, NTP
Endüstriyel Otomasyonda Kullanılan: ModBus(Asci, Rtu, Tcp), IEC 62056–21, DLMS/COSEM, IEC 60870–5–104, IEC 61850, DNP, KNX, DALI, BACNET, CAN, M-Bus, Profi(Bus/Net)

Sürecin yaşam döngüsünde ortaya çıkan problem her sektör/uygulama kendi haberleşme protokolü ile iletişim halinde piyasaya sürüldü. Sonrasında ortaya çıkan sorun da farklı haberleşme protokolünü kullanan sistemlerin/cihazların birbirleriyle haberleşmemesi oldu.
Maalesef 2000'li yılların başında geliştirilen(Microsoft'un desteğiyle), sistemlerin birbirleriyle entegre olmasını amaçlayan OPC de bu sorunu ortadan kaldıramadı.

Zaman içerisinde birbirinden bağımsız iki uygulamanın birbirleriyle haberleşmesi web servisler üzerinden yapılmaya devam edildi. Bu çözümde de uygulamayı kullanan kişilerin uygulamayı geliştirip satan firmalara bağımlılığı arttı. Hatta bu ileri seviyelerde yaşanıp "Yazılım Çıkmazı" na girildi.

M2M'in kullanılması ve karşılaşılan sorunlar ilerlemeye devam ederken yeni bir moda/akım/teknolojinin geliştirilmesi de planlanıyordu. Bu yeni akımın adı "Internet of Things" (Iot) oldu. Fakat kapsamı m2m'deki dar değildi.
IoT Kapsamı:
-Haberleşme (Ortak protokol kullanımı)
-IOT Platformları (AWS IoT, Microsoft Azure IoT, Google IoT, IBM Watson IoT, PTC Thingworx)
-Makine Öğrenmesi
-Büyük Veri
-Yapay Zeka
-Dijital İkiz, Edge Computing, vb.

Bu konular şu anda dünyada yapılan bir çok çalışmayı kapsamaktadır. Bu sebeple IoT'nin kapsamı çok büyüktür. IoT işi yapıyoruz diyen 2 firma birbirlerinin konusu üzerinde en ufak teknik yorum yapamayabilir.

Şu anda uluslararası firmalar, IoT'nin ekosistemine uygun çözümler geliştirmeye, mevcut çözümlerini IoT'ye taşımak için neler yapması gerektiğini araştırmakta/geliştirmektedir.

İlk mesaj'da yazdığım MQTT, TCP/IP üzerinde çalışan bir haberleşme protokolüdür.
m2m'de yaşanılan ortak protokolün olmaması sorununu ortadan kaldırılmak için seçilmiştir. Diğer protokolllere göre çok sayıda avantajı vardır. Sanırım 5 sene sonra herkes MQTT'yi en azından duymuş seviyeye gelecektir.
Şu anda tüm dünya bu protokolü ürünlerine eklemeye çalışmaktadır.
MQTT haberleşme protokolünün kullanılacağı örnek alanlar: Giyilebilir ürünler(Saat, Artırılmış/Sanal gözlük, vb.), Beyaz eşya ürünleri(Televizyon, Buzdolabı, çamaşır makinesi, vb), Motorlu taşıtlar(Araba, Kamyon, vb.), Ev otomasyonu ürünleri, Endüstride kullanılan ürünler(Üretim yapan makineler, PLC'ler, RTU'lar, SCADA yazılımları, vb.), ERP Sistemleri, vb.

Ekteki hazırladığım IOT Sunumu mevcut. Herkesin incelemesinde fayda olacağını düşünüyorum.
MQTT ile ilgili alttaki yazıyı daha önce medium'dan paylaşmıştım.
https://medium.com/@okanakbay/3-soruyla-mqtt-protokolünü-tanıyalım-3bb0d1e1f4c8

Bu başlık sayesinde Türkiye'nin bu konudaki bilgisini/tecrübesini artırabiliriz.
"kaptan_"'ın dediği gibi kaynak bulmak ve kaynağı bulsak bile anlamak zor bir süreç. En azından bir çok kişiye yol gösterebiliriz.
 

Ekli dosyalar

  • IoT Sunum.pdf
    251.6 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: huh
Okan bey,
Önerileriniz için teşekkür ederim, kategori düzenlemesi yaptığımızda önerilerinizi dikkate alacağız
 

Forum istatistikleri

Konular
129,830
Mesajlar
930,560
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355

Yeni konular

Geri
Üst