Obyilmaz
Üye
- Katılım
- 28 Eki 2020
- Mesajlar
- 53
- Puanları
- 1
- Yaş
- 34
"720wh 1 saatte verebileceği güçtür" ifadesi yanlış. çünkü wh enerji birimidir. yani 720wh enerji ister 1 sn de harcarsın ister 10 yılda. gücün birimi watt tır ve ve anlık çekibileceğin akımla ilgilidir. akü üzerindeki enerji değerleri hesaplanırken belli bir saatte boşalacağı varsayılarak hesaplanır. yani genel yaklaşım olarak 5 saate boşalacağı varsayarak enerji değerleri hesaplanır(yine söylüyorum 5 değil 1 de olabilir yada 10)Akünün teorik olarak verebileceği güç, akım çarpı kapasite kadardır. Fakat bu hiç bir şekilde sağlanamaz. Jel akülerde en fazla yüzde seksene kadar kullanılabilirken LFP akülerde bu oran yüzde doksandır. Yani akü üzerinde yazan 10HR ya da 20HR ibaresine göre 10 saatte veya 20 saatte orantılı bir şekilde deşarj edilirse verilen oranda üzerindeki kapasiteyi kullanmak mümkündür. Belirttiğiniz gibi bu süre kısalırsa o hızla verebileceği güç de azalacaktır. Bir de tümünü kullanmak mümkün olsaydı çarpım sonucu (12Vx60Ah) 720Wh teorik olarak bir saate verebileceği güçtür. Aslında bunun yüzdesi kadar. Lakin bunu akünün sağlıklı deşarj zamanında almak gerekiyor. Bir saatte böyle bir aküden yarısının altında güz zor alınır.
Hesaplanan 720Wh enerji bir saatte de aynıdır, 5 saate de aynıdır, yani 5 saatin toplamıdır. Kavram kargaşası olmasın, Wh bir saate alınsa ölçüsü ile ifade edilir. Gücü somutlaştırmak için bir saatte şu kadar watt diye tarif edilir.
dolayısıyla enerji kaç saatte boşalacağına göre değişiklik gösterir. bu kimyasal bir durum ve biraz ayrıntı tabiki. "gücü somutlaştırmak için saatte şu kadar watt.." bu ifadede doğru gelmedi. gücün birimi zaten watt tır. saatte şu kadar watt diye ifade doğru değil. he evet insanlar watt ile watt saati karıştırıyorlar. orada kast edilen saatte şu kadar wattSAAT enerji harcar olmalı.
aslında benzer şeyleri söylüyoruz sadece aynı çizgiye gelmek için ifade ettim