guzelyalili
Guest
uzun lafın kısası 2 akü alacaksın (12volt 70 amper) seri bağlayacaksın etti 24 volt 140 amper ... 48 volt üreten güneş paneli alacaksın .... güneş enerjisine uygun solar cihazı alacaksın aküleri bu cihazla şarj edeceksin .... sonra 24 voltu 220 ye çeviren inverter alacaksın ... inverter çıkışını eve bağlayacaksın oldu bitti.... bu kadar basit... yüksek voltaj her zaman iyidir. voltaj arttıkça watt değeri yükselir. buda daha fazla enerji demektir. o kadar da mühendislik gerektirecek bir mevzu da değildir. kablo seçimine dikkat edeceksin yüzde 99 bakır içeren kablo kullanacaksın. kablo seçimine dikkat et ... kablo önemli bir mevzu... yazılanların tamamını okudum. çok fazla mühendislik var basit anlatmak daha iyi olur diye düşündüm. kolay gelsin konu eski ama hiç olmazsa bir cevap yazayım dedim.Sayın @binbaşı, olayı özetleyen verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
İhtiyacım olan sistemde 200Amper akü kapasitesi yeterli görünüyor. Yukarıda da belirttiğim gibi sistemin en maliyetli kısmı akü(ler) olduğundan, ben kendimce şarjın daha sağlıklı olacağını düşündüğüm için her bir panelin ayrı ayrı kablolama ile tek bir aküyü şarj edebileceği bir şekilde iki ayrı şarj kontrol cihazı almayı düşünüyorum. Böylece her bir akü seri ya da paralel durumundaki şarjda herhangi birinde anlaşılması zor bir sorun varsa geç olmadan, zamanında tespit edip gerekli müdahaleyi yapabilmek. Çünkü seri ya da paralel bağlantıda birinde olabilecek bir aksama zamanında fark edilemezse diğerinin de bozulmasına sebep olabilecektir. Burada sistemi genişletmek biraz zor olabilir. Çünkü 24 volt ile sınırladık. O durumda 200 amper aküyü yakın maliyetlerde 2x100A yerine 4x50A ya da 60A almak daha mantıklı olabilir. Böyle bir 48 volt sistemde de panelleri ve şarj kontrol cihazlarını 4'er adet almak gerekiyor. Burada şarj cihazlarının ayrı ayrı akülere bağlı olmaları sorun teşkil ederse her birinin çıkışları uygun amperde diyotlarla ters yönde akım geçişine kapatılabilir. Akülerin her biri bağımsız şarj olurken inventere seri halde bağlı olacaklardır. Güneş paneli + rüzgargülü ile oluşturulacak ya da ileride genişletilebilecek hibrit bir sistem için de şarj kontrol cihazı Panel girişleri hem güneş panelinden hem de rüzgargülünden gelen kablolar diyot üzerinden bağlanarak akımın ters yönde kaçması önlenebilir. Bölgenin rüzgarlanmasına bağlı olarak sisteme ev ihtiyacı için 300-400 watt bir rüzgar gülü ilave etmek elzem olabilir. Böylece gece güneşsiz kış aylarında tam tersi olarak rüzgarın daha verimli olduğu zamanlarda sistem aksamadan çalışacaktır.
Bu işi Kandıra'daki yazlık evim için düşünüyorum. Şebeke elektriğine başvurumu yaptım, ne zaman geleceği belli değil. Elektriğin ulaştığı yerlerde böyle bir sistem ekonomik olmayacaktır ya da tüketiminize bağlı olarak uzun vadede kendini amorti edebilecektir. Ya da On Grid bir sistemle abonelik ve Elektrik sayacı ona göre kurularak üretilen fazla elektriği şebekeye satarak daha hızlı amorti imkanı var. Bu tür elektrik sayaçları bin TL hatta biraz daha üzerinde fiyatlarda. Fakat on gridde şöyle bir imkan da var; akü ve şarj kontrol cihazı almaksızın sadece panelde üretilen gücü doğrudan invertere verip 220 AC ye çevirmek, dolaysıyla iki yönlü sayaç ile 10kW'ya kadar fazlasını şebekeye vermek, sanki depolama olarak şebekeyi kullanmak anlamına gelmektedir. Bu noktada da kırsal yerlerde, kar-kış derken daha fazla ve uzun süreli elektrik kesintilerine karşı da tedbir almak gerekiyor.
Bilindiği üzere güneş panelleri günün belli saatlerinde (ortalama 5-6 saat gibi) güç üretebiliyor ve bu saatlerin ortasında güneş ışıklarının en dik durumunda, bulunulan coğrafi bölgeye göre belirtilen güçlerine en yakın gücü üretebiliyorlar. Düşündüğüm sistemde öncelikle yatay pozisyonda sabah doğuya yönelecek ve güneşi takip edip her daim doksan derece açı ile güneş ışınlarından yararlanmayı sağlayacak beşik şeklinde bir mekanizma tasarlayacağım. Daha sonra bu mekanizmayı mevsimsel kaymalar için kuzey-güney ekseninde ikinci bir mekanizma ile geliştirmek. Öncelik doğu-batı mekanizmasında, kuzey-güney işi öncesinde manuel olacak. 1-2 haftada bir paneli elle bir tık kaydırmak gibi. Böylece verimin 320volt.com'da benzer bir prototip çalışmaya göre yüzde 35 gibi bir oranda panel gücü verim artışı sağlanmış olacak. Böylece panellerin ürettiği etkin gücü 5-6 saat yerine 8-10 saat gibi daha fazla zaman aralığında almış olacak. Artan şarj zamanı hem akülere daha az yük binmesini sağlayacak hem kapasiteyi artıracaktır. Ya da aynı güç daha az panelle üretilebilecektir. Böylece sabit panelli bir sistem için, panellerin güneş ışınının yatay-yetersiz gelmesinden dolayı, düşük güç ve voltaj üretmeleri ile daha verimli çalışan çok daha pahalı bir şarj kontrol cihazı olan MPPT (anladığım kadarıyla içlerinde PWM şarj kontrol cihazlarında kullanılmayan düşük panel voltajını entegre DC-DC çeviriciler kullanılabilir hale getiriyorlar) türü şarj cihazlarına da gerek kalmayacaktır.
Bu arada güneşten panel aracılığıyla ortalama üretilecek güç belli bir aralıkta belli olsa da, rüzgarın sağı solu belli değil. Nasıl hesaplandığını bilemiyorum. İyi rüzgar alan bir bölgede belki de tüm ihtiyaç rüzgardan, hem de daha çok saat sağlanabilir. Fakat bunun için güneşlenme ortalaması gibi bölgenin rüzgar alma ortalamasına ve deneyimlemeyle kanıtlanmaya muhtaç bir durum.
Bol güneşli günlerde ve yüksek enerjiyle kalın.
Moderatör tarafında düzenlendi: