Yerli Vmc

Katılım
15 Tem 2016
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
34
Merhabalar. Yerli vmc üretmeyi düşünüyorum daha şirketi kurmadım, pazar araştırması, rakip analizi yapıyorum. Aynı zamanda arge projesinin planlarını yapıyorum. piyasaya olmayan bir magazin tasarımımız var tamamen farkı bi sistem. Yakın zamanda patent girişimiz tamamlandıktan sonra sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım. Makina iddialı bi makine olmayacak fiyat olarakta aynı şekilde.

Az seviye otomasyon bilgim var. Nicktende anlaşılacağı üzere işin girişim ve maliyet taraflarıyla ilgileniyorum. Beni bu noktada en zorlayan durum spindle ve kontrol ünitesi.

Spindle: Pİyasadakiler ateş pahası. Eğer spindle dışardan alınacaksa yatırım yapmayı kesinlikle planlamıyorum. Benim için tek yol bunu firma bünyesinde üretmek. Bunun için bazı kriterlerim var olabildiğince minimal boyutlarda, ATC, direkt tahrikli bir sistem. Planlara baktım ama sisteme çok uzak olduğum için pek bişey anlamadım. Nereden başlamam gerektiği konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum.

Kontrol ünitesi: Buda benim maliyetimi arttıran kalemlerden bir diğeri. Makine profosyonel her işin altından kalkabileceğini iddia eden bir makine olmayacak. Fiyat politikasıda zaten bu yönde olacak. Ben o yüzden kontrol için bi sofware kullanmak istiyorum Turbo gibi Mach gibi. Bu noktada 2 politikam var. 1. si bir yazılım grubu oluşturup sıfırdan başlayıp bi kontrol yazılımı oluşturmak. Ama bilemiyorum yapabilecek bir ekip bulabilirmiyim zorluk derecesi nedir.
2. si ise mevcut yazılımları revize etmek mesela mach gibi bi yazılımla anlaşıp üzerine istediğimiz fonksiyonları eklemek arayüzü düzenlemek gibi. BU noktada da tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.

Şimdiden tesekkürler.
 
Merhaba,

Yazmadan önce bir kaç arkadaşın yprum yapmasını bekledim ama kimse yazmadığına göre ben nacizane fikirlerimi paylaşayım.

Yazılımla uğraşmayın çünkü böyle bir proje ciddi prodüksiyon ve deneyim ister. Yazılımcı(nın)ların hem çok iyi kodlama deneyimi hem de CNC bilgisinin olması lazım. Özetle çok fazla zaman ve para kaybı olur.

Spindle konusunda, eğer gerekli makineleriniz ve imkanınız var ise kendiniz üretebilirsiniz. Bir ATC spindle (motoru hariç) yaklaşık 100-200 dolara mal edilebilir. Spindle'da en pahalı parça rulmanlar. İyi bir tasarımdan sonra karar verilen rulmanlar toptan alınarak maliyeti düşürülebilir. Geri kalan parçalar zaten silindirik parçalar için gerekli olan çelik çubuklar. Bazı kritik parçalar yüksek karbonlu çelik ister. 2080, 2210 gibi. Bu parçalar takım tutucudaki çektirmeyi (pull stud) çeken mekanizma (gripper), çektirmenin çubuğu (drawbar) ve çubuğun tepesindeki somun. Ve tabi ana şaft. Geriye kalan ana gövde, labirent koruma (labyrinth seal) gibi parçalar düşük karbon oranına sahip çeliklerden imal edilebilir.

Çektirme yayları için hırdavatçılarda bolca bulunan çanak pullar (belleville washer) kullanılabilir. Helezon spiral yay da kullanılabilir fakat gerekli olan itme gücü iyi hesaplanıp ona göre bir yay bulunması gerekir. Endüstriyel maksatlı üretilen tipik BT30 spindle'ları kavramada 3000n ve açmada 5000n kullanır. Bunlar benim araştırdığım kadarıyla elde edilmeye çalışılan en yüksek değerler. 3000n = 300kgf olduğuna göre kavrama (yani takım tutucu takılmış ve çalışmaya hazır) yaylar takım tutucuyu 300kgf gücünde bir kuvvetle çekecek. Takım tutucuyu serbest bırakmak için ise (yani takılı olan takım tutucuyu (tool holder) bırakıp yenisini takmak için gripper mekanizmasının açılması) 500kgf gücünde kuvvet uygulanır. Piyasadaki bazı spindle'lar bu değerlerin yarısına sahipken bile çok iyi takım tutucu kavrama özelliğine sahip. Zaten bahsettiğim gibi bunlar BT30 spindle içinhayal edilen en yüksek değerler. Daha fazlası BT30-45 pull stud için ölümcül olabilir. Drawbar'ı itip kavramayı açmak için kullanılacak pnömatik silindir veya artık her ne kullanılacaksa bu alet de karar verilen çekme ve itme kuvvetini karşılayabilmeli. Yani tasarım yaparken çekme-itme için pnömatik silindir (veya elektrikli linear actuator) de hesaba katılmalı.

Frezenin şasesi olarak seri imalat yapılacaksa en uygun ve rijit çözüm tabiki tasarım yapıldıktan sonra kalıbın çıkarılması ve demir dökümcüye döktürülmesi olur.

Yemek saati. Gelince devam edeceğim...
 
Yerli software, ontrol kartı vs. ile ilgilenen/uğraşan arkadaşlar var forumda, eklemeyi unutmuşsun @Suat_Korkmaz 'cım :rolleyes:
Haklısın kardeşim.

@mashadow nickli arkadaşımız şu an kendi plazma CNC makinesini üretiyor ve yazılımını da kendisi yapıyor.

Konu şuradan takip edilebilir:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/mach3e-alternatif-cam-programı-yapmak.105074/


Bu da forumda devam etmekte olan BT30 spindle projesi:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/bt30-spindle-projesi.103372/
 
Etiket için teşekkürler Suat_Korkmaz.

2 Sorununuzdan biri olan kontrol ünitesini, biz naçizane üretmeye çalışıyoruz. Firmware ve Masaüstü kontrol yazılımıyla beraber.

1.5 senedir üzerinde uğraşıyoruz, şuan geldiğimiz nokta Mach3ün %5i bile değil. Uğraşıyoruzdan kastım, 1 elektronikçi bir yazılımcı ve bir grafikerden oluşuyor ekibimiz.

Bence en iyi hamleniz mach3 ile işinize uygun bir cam programı kullanıp, gerektiğinde pluginler yazdırıp eksiklikleri ve ekleyeceklerinizi bu şekilde halletmek olur. Zira böyle bir yazılım birkaç kişilik yazılım ekibiyle yüksek maliyetle ve minimum 1 senede çıkar gibi duruyor

Diğer çok iyimser bir seçenek de, mach3e nazaran çok daha esnek bir yazılım olacak olan (C#ı Script Dili Olarak Kullanacağız) bizim yazılımımızı ücretsiz kullanıp, 200TL değerinde herhangi bir 32bit geliştirme kartını kullanarak işi ucuza maletmek olur. Ancak bunun için en erken süre Ocak 2017 gözüküyor.

Saygılar.
 
bilgisayar yazılımı konusunda suat bey'e katılıyorum. bu konuda ileri vadede, artsoft ile anlaşıp ortak yoldan ilerlemeniz, bu makineyı alacak kişinin tekrar sizin yazdığınız programı öğrenmekle zaman kaybetmemesini sağlayacaktır. şu şekilde, yaklaşık olarak 10 yıllık bir cnc tezgah ustası, sadeec mach3le çalışmışsa, mach3 kullanmak isteyecektir. yada cad programlarından herhangi biri. neyse, ben çok burnumu sokmak istemiyorum, çünkü buradaki arkadaşların bilgi birikimi, benim gibi amatörlerin çok önünde. o sebeple, VMC yapacaksanız, kesinlikle döküm olarak uygulamaya geçmeniz. rayları kırlangıç geçme, universal freze tarzında olabilir. mümkünse, şirketinize ait renk seçin.. mesela, Bosch'un Yeşil rengi, Makitanın Mavi Rengi, Dewaltın Sarı rengi.. optimum'un beyaz gri ve hizmet belirten sarı ve mor renkleri gibi.. bu sayede piyasada bu işi ciddiye alarak yaptığınınzı gösteren ince bir ayrıntı olur. ve özgün olmanız sizi piyasada bir adım öteye taşır... tasarım ve iyi bir planlama ile, nice özcanlar freze makine kalıp sanayi ticaret turizm rent a car vs gibi şirketlerin önüne geçebilirsiniz. yapacağınız tasarım ve makineleri en ince ayrıntısa kadar gösteren bir web sitesi tasarımı oluşturun. gerekirse, imalat hanenin içini müşteriye izletecek 24 saat izlenecek kamera bile olabilir. bunlar hep piyasaya hızlıca girmek için yapılabilecekler listesi kanımca. ölçüm testelerinizi, hatta ve hatta, bir tane vidayı gövdeye sıkarken bile tork anahtarı kullanarak, şu basınçta ve şu yükte moment uygulayarak montajlıyoruz dediğiniz anda, işin içine yüksek mühendislik girer.. bizim almandan ingilizden zarttan zurttan farkımız yok. yeter ki, şu enerji ve alım gücü içimizde, elimizde olsun.

saygılar, sevgiler, başarılar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,087
Kullanıcılar
452,406
Son üye
catarb

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst