Yg İŞletme sorumluluĞu

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Hepinize merhaba. Geçtiğimiz günlerde EMO ile MİSEM in ortaklaşa düzenlediği YG tesislerinde işletme sorumluluğu eğitimine katıldım. Aranızdan daha önce bu eğitimi almış veya daha önceki senelerde Yg tesislerde işletme sorumluluğu yapmaya hak kazanmış ve halen bir YG tesis işletme sorumluluğu yapan meslektaşlarımla iletişime geçmek ve bilgi paylaşımı yapmak istiyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Buyrun,sn.darma,ben bu konuda istenilen bilgi paylaşımı yapmaya hazırım,diger arkadaşlarımında bizlere katılması guru verici olacak.
Saygılarımla;
 
EMO dan bu belgeyi ben de aldim...Uc yil once de bir yuksek gerilim santralini 6 ay suresince islettim...Seve seve yardimci olmaya calisirim...Kolay gelsin
 
Ben de o kursa katılmıştı. Baktığım birkaç trafolu toplu konut abonesi var.
 
ÖNCELİKLE HEPİNİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. Kursta anlatılan ve üzerine defalarca vurgu yapılan şey olası bir iş kazası durumunda eski yasalara göre suçsuz olduğumuzda yani kasıt olmadıkça işletme sorumlusunun cezaya çarptırılmadığı, ancak yeni düzenlenen yasalar ile her ne koşulda olursa olsun (kasıt olmasa dahi) işletme sorumlusunun da suçlu olduğu. İş böyle olunca ve ortada insan hayatı söz konusu olunca açıkçası ben tedirgin oldum. Bir elektrik santralinde çalışıyorum işletmemin sorumluluğu bana ait olacak. Sizlerden ilk ricam öncelik sırası çıkarabilmek. İşe nereden başlamalıyız. Yönetime bir yapılacaklar listesi türünden birşeymi çıkarmalıyız? Mesela yeni yönetmelik gereği 154 kV tesislerde işletme sorumlusu olmadan hiçkimsenin manevra yetkisi yoktur deniyor. Biz 154 kV ile ağ şebekeye bağlıyız ve yük tevzii merkezinin emirlerini yerine getirmekle yükümlüyüz. Olası bir manevra zorunluluğunda benim gelmemi nasıl bekleticez? Aslında aklıma gelen çok soru var ama sırayla gidelim. Bu belgeyi aldık ve emoya-tedaşa işletme sorumluluğunu aldığımıza dair imza sirkülerimiz vs gitti.
İlk olarak ne yapmalıyız?
 
yüksek gerilimde çalışmadım.soruları toplu olarak sorarsan bizede faydası olur.
yönetmelikte yönerge hazırlanması ve imza karşılığı
personele verilmesi ve rapor hazırlayıp bunları gerekli yerlere vermesinden bahsediyor.
7. maddenin başında tesisin durumu ile ilgili tesis sahibine rapor verir deniyor.
devamlı olarak orada bulunmuyormusun.(gelmemi nasıl bekleteceğiz? diye sormuşsun)
yönetmelikte "tam gün" çalışmadan bahsediyor.
olmadığın zamanlarda birisine bu manevra yetkisini verebilirsin.
 
Sayin darma,
Biz millet olarak kanun yonetmelik veya resmi sozlesmeleri vs. bire bir okuyup anlamak yerine tanidigimiz/guvendigimiz birilerinden ogrenme egilimindeyiz...
Ilk once tum kural ve yonetmelikleri okuyup anlamanizi tavsiye ederim...Bagli bulundugunuz sirket, kurallari sizden cok daha iyi bildigi icin, kendisini her kosulda garanti altina alacak sekilde bir suru form hazirlayip size imzalatiyor...Ben ozellikle yasadigim/deneyimledigim bir iki hususu ozetlemek istiyorum :
1-) Oncelikle eksik gordugunuz, is guvenligi malzemesi olsun, bozuk/calismayan role vs olsun her turlu eksikligi yazili bir rapora donusturup, sirketinize veya bagli oldugunuz bolge mudurlugune fakslayiniz...Fakstan alacaginiz ciktiyi saklayiniz.
2-) Buyuk ihtimalle santralin icinde bir de lojmaniniz vardir...Biz uc vardiya elemani ayni lojmanda kaldigimiz icin hemen hemen 24 saat beraberdik ve manevra yapilacagi zaman birbirimizi cagiriyorduk.
3-) Her zaman IKI KERE DUSUNUN
4-) ASLA GURUR YAPMAYIN.Hic birimiz mukemmel degiliz, muhendislik diplamasi almak, bir seyleri biliyor olmayi veya birilerinden daha bilgili olmayi asla gerektirmez...
5-) Islettiginiz santral de dahil HIC BIR SEY, SIZIN HAYATINIZDAN DAHA DEGERLI DEGILDIR.

Size meslek hayatinizda basarilar diliyorum.Saygilar
 
Ne gibi form bunlar?Zaten işletme sorumlusu varsa tesis sahibinin fazla tedirgin olmasına gerek yok ki.
YG işletmesine özgü formlar mı bunlar?
hicbirsey ' Alıntı:
Bagli bulundugunuz sirket, kurallari sizden cok daha iyi bildigi icin, kendisini her kosulda garanti altina alacak sekilde bir suru form hazirlayip size imzalatiyor
 
Trafoyu isletme yetkisi alan sirket, Teias ile bir sartname ve sozlesme imzalayarak yukumluluk altina giriyor...Bahsettigim formlar sirketin kendisinin hazirladigi formlar...Teias tan bagimsiz...Mesela falan filan egitimleri falan sure zarfinda sirketinizden uygulamali olarak aldiginiza, is guvenligi malzemelrinizin tam ve eksiksiz olduguna, tesisatlara gereken tum bakim kontrol ve olcumlerinizi yaptiginiza ( halbu ki cogunu sonradan ogreniyorsunuz).. vs dair her ay isletme sorumlusuna imza attiriyorlar..
 
Birkaç şey sorayım bu arada.Doğru anlamışmıyım acaba.
TEDAŞ gibi dağıtım yapan kuruluşlardan enerji alan işyerleri olduğı gibi,TEİAŞ yani iletim hatlarını işleten
kuruluştan doğrudan enerji alan fabrikalar var.Verdiğin örnekte;
TEİAŞ dan enerji alan bir fabrika var,fabrikanın trafosunun işletmesini üzerine alan elektrik mühendislik bürosu var.Ve bu büroda çalışan veya işe yeni alınan mühendis var.Bu mühendise elektrik bürosu bu belgeleri imzalatıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,828
Mesajlar
920,814
Kullanıcılar
450,919
Son üye
Otomasyon_35

Yeni konular

Geri
Üst