Yg Tesislerinde İşletme Sorumluluğu

eemenginer

Üye
Katılım
28 Eki 2011
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar
Bir kamu kurumunda elektrik elektronik mühendisi olarak çalışmaktayım. İhale, yaklaşık maliyet, keşif metraj kontrol işlerini yürütmekteyim. Bir haylide işim yoğunken idarenin sorumluluğu altında bulunan tüm şantiyelerin elektrik tesisatların trafolarının bakım onarım ve işletme sorumluluğu için görevlendirildim. YG tesislerinde işletme sorumluluğu belgesini EMO'dan almıştım daha önce kurumda bunu bildiği için görevlendirmeye beni yazmışlar. Bu kadar işin arasında bu işlerin altından nasıl kalkacam bilmiyorum ve trafo ve yüksek gerilimle ilgili pek bir bilgimde yok. Şunu sormak istiyorum kamuda çalışan bir mühendis kamu kurumlarının trafo ve elektrik tesisatlarının kontrollüklerini(işletme sorumluluğunu) yapabilir miyim. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Ayrıca ilk olarak ne yapmam gerekiyor bu çok büyük bir sorumluluk ve ne yapacağımı biliyorum.
 
komuda çalıştığın için nispeten özelde çalışanlara göre avantajlısın. senin için öncelikli olan mevzuattır. şöyleki
http://www.emo.org.tr/mevzuat/mevzuat_detay.php?kod=37
ama detaylıca da öğrenmek istiyorsan
Prof.Dr. İsmail Kaşıkçı konuyla ilgili çalışmaları var edinebilirsin.
Son olarak megep dosyaları geliyor aklıma keşke sana tavsiye edebileceğim bir eğitim olsa.

Bilmiyorum ki yardımcı olabildim mi?
 
Yapabilirseniz,ilk olarak,uzaktan sayaç okuma sistemi kurun.İşleriniz,yarı yarıya ! azalacaktır.
Kompanzasyon tesislerini de, acilen gözden geçirin.
 
ihale kapsamında işi dışarıya verebilirsin.
 
Ben ilk önce Y.G. tesislerinin durumunu inceleyiniz.Belki tesislerde ve trafolarda acil müdahele gerektiren durumlar vardır ve başınız ağrır ondan sonrada fahri beyin dediğini yapınız bence!
 
Şantiyeleri tek tek gezip şantiyelerin durumunu sorgulamam gerekiyor. Getirilen sorumluluk çok fazla. Daha önce baktıklarımda şantiyelerin hiçbir yerinde ne bir kaçak akım koruma röle mevcut nede topraklamalar düzgün yapılmış. Aynı şekilde 3-4 tane yerde de konkasör tesisleri mevcut buralarda da aynı şekilde yapılmış. 4 adet direk tipi trafo ve 7-8 civarında da elektrik şantiye mevcut. Prof.Dr. İsmail Kaşıkçı'nın konuyla ilgili hangi kitabını önerirsiniz. Birde arkadaşlar direk tipi trafolarda trafonun sıfır noktasıyla topraklama barası gördüğüm her yerde birleştirilmiş doğru bir uygulama mı. Direk tipi trafolarda yıldız noktası ve koruma topraklaması olarak 2 ayrı topraklama mı yapmak gerekiyor. Binalarda alçak gerilimde topraklama direncinin 2 ohm'un altında olmasına dikkat ediyoruz. Peki direk tipi trafolarda topraklamanın kaç olması gerekiyor. Konkasör tesisi için örnek vereyim bir trafo konulmuş ve bu trafodan motorlar beslenilmiş.
 
Bazı noktalar için uzaktan okuma sistemi kurulmuş ama ne durumda bilmiyorum. Bi tane bu konulardan sorumlu elektrik teknikeri abi var o çok dertli devamlı sorun olduğundan bahsediyor.
 
Yanınızda,OG faz kontrol ıstakası da mutlaka bulunsun !
 
Merhaba ,
Ben elektrik elektronik müh. mezunuyum bolüm olarak da enerji bölümü okudum.
EMO dan yüksek gerilim tesislerinde işletme sorumluluğu belgesi alabilir miyim.
Çalıştığım işyerinde bu sorumluluk için dışarıdan bir firma ile anlaşılmış.
teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,124
Mesajlar
933,331
Kullanıcılar
453,197
Son üye
Emre5212

Yeni konular

Geri
Üst