Z ekseni durup duruken dalma sorunu, bilgilerinizi paylaşın lütfen..

G-code ile ilgili sorun yoktur diye düşünüyorum komutlar doğru geliyor z-ekseni sapıttığı için yukarı cıkacağına tekrar asağı iniyor böylece fazla dalmış oluyor, bazen ilk açısta da hem yukarı hem aşağı komutta z aşağıya iniyor kapıyom düzeliyor. Pc ye format atıp mach3 sıfırlayacağım, kablolarıda tekrardan elden geçircem sonuçları paylaşırım, değerlendirmeleriniz için teşekkürler.

Anahtar kelimeler kalın yazılar.
Çözümü de kendin yazmışsın.

Bir başka ihtimal , Z ekseninin çalışması muhtemelen step puls lerinin çalıştığını ama dir (direction) işaretinin yerine ulaşamadığı şeklindedir.
Ya pc ya da ara birimden kaynaklı olabilir.
Ara birim girişi ve çıkışı ucundaki işaretin seviyesinin ölçülmesi ile anlaşılabilir.
 
Tüm sistemi ve kabloları yeniden bağladım sorun aynı, z ile y ekseni motorları soketlerini yer değiştirdim suan sorun y eksenine sıçradı. Var mı fikri olan.
 
Son düzenleme:
Tüm sistemi ve kabloları yeniden bağladım sorun aynı, z ile y ekseni motorları soketlerini yer değiştirdim suan sorun y eksenine sıçradı. Var mı fikri olan.

bence kablo bağlantılarını kontrol etmeye devam et
bağlantılarda bende çok sorun yaşıyordum
Gökhan kardeşin tavsiyesi ile bağlatıları sıkılaştırınca sorun kayboldu soket-kablo bağlantılarında yüksük kullan
2(31).jpg
 
Tüm sistemi ve kabloları yeniden bağladım sorun aynı, z ile y ekseni motorları soketlerini yer değiştirdim suan sorun y eksenine sıçradı. Var mı fikri olan.

Yazılandan anlaşılan sorun kabloda değil, sorun ya driver tarafında yada bilgisayarın LPT portunda...

LPT port kablosu gevşemiş de olabilir...
 
Kabloları ve Lpt portu kontrol ettim normal gözüküyor. Z yi en alta indirip deneme için -10 değeri veriyorum ufak bir relief işletiyorum tekrar en alta indirdiğimde z değeri -6, -5, -7 gibi farklı değerler çıkıyor. z referansı kaymıs oluyor, sürücüden şüphelenmek doğrumudur? Birde bu sürücü kartını, step motorları test edebileceğim bir program varmı?
 
Son düzenleme:
lpt port tester adında şeylr var ama kullanmadım kullanan varsa görüşlerini tavsielerini paylaşsın
 
Arkadaşlar merhaba kendi yapımım olan cnc cihazını 1 aydır sorunsuz kullanıyordum şimdi ise gerek kesim gerek relief yaparken rastgele z ekseni dalıyor ve z motoru hem aşağı komutta hem yukarı komutta sadece aşağı yönde çalışıyor sistemi kapatıp açınca düzeliyor sorun hakkında yardımlarınızı esirgememeniz dileğimle..

Arkadaşım step motor sürücün hakkında bilgi vermemişsin, ne tip bir sürücü kullanıyorsun onu yazarsan daha çok yardım edebiliriz.
 
[h=3]TB6560-3 Axis sürücü mevcut, bazı yerlerde ufak bi devre ile kartı modifiye etmişler denedim ama sorun aynı. İlginiz için tüm
arkadaşlara teşekkürler.[/h]
 
"Z ve Y motor soketlerini yer değiştirdim sorun Y ye sıçradı" demişsiniz, bu işlemde anladığım kadarıyla sürücü kartın çıkışındaki step motor soketlerinin yerlerini değiştirdiniz ve step motorlarda problem olmadığını gördünüz. Peki sürücü kartı kontrol eden programda (Mach.. vb.) sürücü karta giden "step/dir" pin numaralarını değiştirmeyi denediniz mi ?

Yani, Z eksenine giden Step/Dir ile X yada Y eksenine giden Step/Dir numaralarını birbiri ile (geçici test maksatlı) değiştirerek problemin bilgisayarda mı yada sürücü kartta mı olduğunu kontrol edebiliriz.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,475
Mesajlar
927,271
Kullanıcılar
452,046
Son üye
87K

Yeni konular

Geri
Üst